Πέμπτη
25
Απρίλιος
TOP

Στα αζήτητα η επιδότηση δανείου για 28.500 ευάλωτους οφειλέτες

Την ενημέρωση των δανειοληπτών που ενώ θεωρούνται ευάλωτοι και έχουν ήδη κάνει το πρώτο βήμα για να αιτηθούν την επιδότηση για την δόση του δανείου τους, δεν έχουν οριστικοποιήσει την αίτησή τους, ανέλαβαν οι τράπεζες σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί ο ρυθμός υλοποίησης του προγράμματος. Πρόκειται για 28.500 δανειολήπτες, που έχουν μπει στην πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους από τις αρχές Φεβρουαρίου, αλλά δεν έχουν υποβάλει ακόμη οριστική αίτηση έναντι μόλις 1.660 οφειλετών για τους οποίους έχει εγκριθεί η επιδότηση.

Όπως συμφωνήθηκε κατά την χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τις διοικήσεις των τραπεζών, η ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων παρατείνεται έως τα τέλη Ιουλίου και στο μεσοδιάστημα οι τράπεζες ανέλαβαν να επικοινωνήσουν με τους δικαιούχους προκειμένου να επισπευσθεί η υποβολή των αιτήσεων. Να σημειωθεί ότι 13.000 από αυτούς δεν έχουν καν πλήρη στοιχεία επικοινωνίας, όπως διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και οι τράπεζες καλούνται να τους εντοπίσουν προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δικαιούνται την ένταξή τους στο πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι με βάση την αρχική εκτίμηση οι δικαιούχοι του προγράμματος είχαν υπολογιστεί στους 30.000 περίπου, ενώ μετά την διεύρυνση των κριτηρίων υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να ενταχθούν συνολικά έως και 45.000 δανειολήπτες.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά την συνάντηση που είχε χθες με τις διοικήσεις των τραπεζών, για την διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων του προγράμματος θα κατατεθεί άμεσα σχετική νομοθετική διάταξη, που θα προβλέπει ότι «τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται έως τα 27.300 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 21.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, ενώ τα περιουσιακά κριτήρια αυξάνονται έως τα 234.000 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 180.000 ευρώ που ισχύει σήμερα». Να σημειωθεί ότι εκτός από τα περιουσιακά κριτήρια για την ακίνητη περιουσία κατά 30% θα αυξηθούν και τα κριτήρια για την κινητή περιουσία, δηλαδή της καταθέσεις, που σήμερα διαμορφώνονται από 7.000 έως και 21.000 ευρώ ανάλογα με την σύνθεση του νοικοκυριού.

Σημειώνεται ότι η επιδότηση ποσοστού 50% της αύξησης του επιτοκίου, καλύπτεται αποκλειστικά από το τραπεζικό σύστημα χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, με ημερομηνία αναφοράς για τον υπολογισμό της αύξησης την 30ή Ιουνίου 2022 – οπότε και ξεκίνησε η άνοδος των επιτοκίων – και για διάστημα 12 μηνών. Το πρόγραμμα αφορά σε  στεγαστικά δάνεια ή και δάνεια μικρών επιχειρήσεων, με εμπράγματη ασφάλεια στην πρώτη κατοικία. Προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η έκδοση βεβαίωσης ευάλωτου δανειολήπτη με τα διευρυμένα, πλέον, κριτήρια από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή:www.moneyreview.gr