Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Στο χαρτοφυλάκιο της Hengas  περνάει η διαχείριση των δικτύων διανομής σε δύο Δήμους της Πελοποννήσου και τρεις της Δυτικής Μακεδονίας

Το δίκτυο φυσικού αερίου φτάνει σε πόλεις της Πελοποννήσου και της Δυτικής Μακεδονίας.

Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία υπέβαλε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αίτηση για Άδεια Διαχείρισης Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου για τους Δήμους Καλαμάτας και Σπάρτης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και για τους Δήμους Βοΐου, Βελβεντού και Σερβίων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Για τις παραπάνω περιοχές η εταιρεία έχει εξασφαλίσει από την Αρχή και τις απαραίτητες άδειες για διανομή φυσικού αερίου. Η συγκεκριμένη εξέλιξη σηματοδοτεί ακόμα ένα βήμα μπροστά ούτως ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή δικτύου στους προαναφερθέντες δήμους.

Η Hengas είναι η πρώτη ιδιωτική εταιρεία στην Ελλάδα με Άδεια Διανομής Φυσικού Αερίου εγκεκριμένη από τη ΡΑΕ.

Δήμος Καλαμάτας

Σύμφωνα με το πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης της εταιρείας το προτεινόμενο δίκτυο φυσικού αερίου στην πόλη της Καλαμάτας θα αποτελείται από σύστημα αγωγών χαμηλής πίεσης. Θα εγκατασταθεί σταθμός αποσυμπίεσης συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG station) στον οποίο θα τοποθετηθούν αποσυμπιεστές (CNG decompressors) δυναμικότητας 1800Nm3/h, με πίεση εισόδου από 15 μέχρι 200 bar και πίεση εξόδου 4 bar.

Το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου της Καλαμάτας θα αποτελείται από αγωγούς χαμηλής πίεσης συνολικού μήκους 9.500 μέτρων.

Στην πενταετία 2021-2025 προβλέπεται συνολική κατανάλωση για τους μη Βιομηχανικούς Πελάτες (Οικιακοί και Εμπορικοί) 96.992 MWh ενώ για τους Μεγάλους Εμπορικούς/Βιομηχανικούς Πελάτες 109.706 MWh.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής ανέρχεται σε 2, εκατ. ευρώ. Το κόστος αυτό συμπεριλαμβάνει τις επενδύσεις για την κατασκευή Δικτύου Διανομής καθώς και για την κατασκευή του σταθμού αποσυμπίεσης CNG.

Δήμος Σπάρτης

Το προτεινόμενο δίκτυο στην πόλη της Σπάρτης θα αποτελείται από σύστημα αγωγών χαμηλής πίεσης (4 bar).

Το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου της Σπάρτης θα αποτελείται από αγωγούς χαμηλής πίεσης συνολικού μήκους 10.500 μέτρων, εκ των οποίων τα 2.000 μέτρα θα είναι αγωγός διατομής Φ160, τα 3.000 μέτρα θα είναι αγωγός διατομής Φ125 και τα 5.500 μέτρα θα είναι αγωγός διατομής Φ63.

Στην πενταετία 2021-2025 προβλέπεται συνολική κατανάλωση για τους μη Βιομηχανικούς Πελάτες (Οικιακοί και Εμπορικοί) 70.184 MWh ενώ για τους Μεγάλους Εμπορικούς/Βιομηχανικούς Πελάτες 249.206 MWh.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανάπτυξης του δικτύου στη Σπάρτη ανέρχεται στα 2,4 εκατ. ευρώ.

Δήμος Βελβεντού

Σχετικά με τον Δήμο Βελβεντού, η Hengas προτείνει την κατασκευή δικτύου διανομής χαμηλής πίεσης, έχοντας ως κύριο στόχο την τροφοδοσία οικιακών και εμπορικών πελατών. Ο προϋπολογισμός για την ανάπτυξη του δικτύου ανέρχεται σε 1.74 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το προτεινόμενο πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης 2023-2027 της εταιρείας, το δίκτυο φυσικού αερίου στο Δήμο Βελβεντού θα αποτελείται από αγωγούς χαμηλής πίεσης, συνολικού μήκους 14.000 μέτρων.

Στην πενταετία 2023-2027 προβλέπεται συνολική κατανάλωση 49.311 MWh για τους μη Βιομηχανικούς Πελάτες (Οικιακοί και Εμπορικοί) και συνολική κατανάλωση 9.912 MWh για τους Μεγάλους Εμπορικούς/Βιομηχανικούς πελάτες του Δήμου.

Δήμος Βοΐου

Το συνολικό κόστος επένδυσης για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής στον Δήμο Βόιου αγγίζει τα 2.37 εκατ. ευρώ. Μέρος του ποσού προβλέπεται να καλυφθεί από ίδια κεφάλαια, ενώ το υπόλοιπο θα χρηματοδοτηθεί από τράπεζες. Παράλληλα, υπάρχει ο σχεδιασμός για επιχορήγηση της τάξεως του 68,37% από κονδύλι ΕΣΠΑ.  Το κόστος αυτό συμπεριλαμβάνει τις επενδύσεις για την κατασκευή Δικτύου Διανομής καθώς και για την κατασκευή των σταθμών αποσυμπίεσης CNG.

Στο πρόγραμμα της η Hengas προβλέπει ότι το δίκτυο θα αποτελείται από αγωγούς χαμηλής πίεσης συνολικού μήκους 21.000 μέτρων. Στην πενταετία 2023-2027 προβλέπεται συνολική κατανάλωση για τους μη Βιομηχανικούς Πελάτες (Οικιακοί και Εμπορικοί) 57.051 MWh ενώ δεν προβλέπεται η ύπαρξη Μεγάλων Εμπορικών/ Βιομηχανικών Πελατών στο Δήμο Βοΐου.

Δήμος Σερβίων

Όσον αφορά τον Δήμο Σερβίων, το προτεινόμενο Πενταετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης, αναφέρει ότι το δίκτυο διανομής Φυσικού Αερίου θα αποτελείται από αγωγούς χαμηλής πίεσης συνολικού μήκους 17.000 μέτρων.

Στην πενταετία 2023-2027 προβλέπεται συνολική κατανάλωση 53.637 MWh για τους μη Βιομηχανικούς Πελάτες (Οικιακοί και Εμπορικοί) και συνολική κατανάλωση 10.659 MWh
για τους Μεγάλους Εμπορικούς/Βιομηχανικούς πελάτες στον Δήμο Σερβίων. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης θα φτάσει στα 2 εκατ. ευρώ.

πηγη ypodomes.com