Σε επίπεδο «αυξημένου κινδύνου» εντάσσονται 5 ακόμη περιοχές της χώρας, έπειτα από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που ακολούθησε την τακτική συνεδρίαση της Τετάρτης. Μετά τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει πλέον και η Πελοπόννησος. Ειδικότερα, στο «κόκκινο» εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Αχαΐας ενώ εκτός Πελοποννήσου «κοκκινίζουν» η Ζάκυνθος και τα Ιωάννινα.
Στο ίδιο επίπεδο κινδύνου βρίσκονταν από την προηγούμενη εβδομάδα η Θεσσαλονίκη, ο Έβρος η Μαγνησία, η Χαλκιδική, η Πιερία, η Πέλλα, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Καστοριά, η Δράμα, η Καβάλα, η Ξάνθη, οι Σέρρες, η Καρδίτσα, η Ημαθία, τα Τρίκαλα και τα Γρεβενά.
Υπενθυμίζεται ότι η ένταξη των περιοχών στο «κόκκινο» δεν επισύρει πλέον τη λήψη επιπρόσθετων έκτακτων μέτρων, ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί καλούνται να βρίσκονται σε εγρήγορση και οι κάτοικοι να τηρούν αυστηρά τα μέτρα αυτοπροστασίας έναντι του κορονοΐου.
Η επιδημία φαίνεται ότι ανεβάζει ταχύτητα, την ώρα που οι ρυθμοί των εμβολιασμών έναντι της νόσου Covid-19 μένουν ουσιαστικά στάσιμοι, αφήνοντας χώρο στον κορονοϊό να διασπείρεται ολοένα και περισσότερο στη χώρα.
Προτεραιότητα της Πολιτείας αποτελεί η ενίσχυση των εμβολιασμών, ειδικά στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και στις ηλικίες άνω των 65 ετών, που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και θάνατο από Covid-19.
Εντούτοις, σε περίπτωση που η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται και οι συνθήκες το απαιτήσουν, οι ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να εισηγηθούν αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης και να ληφθούν επιπλέον μέτρα στις περιοχές αυξημένου κινδύνου.
Στη μάχη και ο ιδιωτικός τομέας
Την ίδια στιγμή, αυξημένη παραμένει η πίεση στο σύστημα Υγείας, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα, όπου η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid έχει ξεπεράσει το 95%, ενώ σε επίπεδο επικράτειας η αναλογία εισιτηρίων – εξιτηρίων εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από τη μονάδα και η πληρότητα ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό υπερβαίνει το 77%.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν 510 κλίνες ΜΕΘ Covid, εκ των οποίων κατειλημμένες είναι οι 377 ( υπάρχουν στις ΜΕΘ και μη διασωληνωμένοι ασθενείς). Αντίστοιχα, τον περασμένο Απρίλιο, στην κορύφωση του 3ου κύματος της επιδημίας, λειτουργούσαν 973 (κανονικές, προσωρινές, αυτοσχέδειες).
«Με τις 7.000 αναστολές εργασίας τα νοσοκομεία δεν είναι σε θέση να αναπτύξουν περισσότερες των 510 κλινών ΜΕΘ κορονοϊου που λειτουργούν τώρα. Για να αυξήσουν τις κλίνες ΜΕΘ κορονοϊου θα πρέπει να μετατρέψουν γενικές ΜΕΘ, που είναι επικίνδυνο, γιατί οι ανάγκες λόγω άρσης των περιορισμών είναι ήδη πολλαπλάσιες. Αναβάλλονται μεγάλα σοβαρά χειρουργεία λόγω έλλειψης ΜΕΘ», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ την Τρίτη.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, έχει καταστήσει σαφές ότι φέτος τις κλίνες ΜΕΘ του ΕΣΥ δεν θα «μονοπωλήσουν» οι ασθενείς με Covid -19 καθώς το 50% θα διατίθενται πλέον για non-COVID περιστατικά.
Χθες, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τη συνεργασία του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, σε περιοχές με αυξημένες ανάγκες.
Με απόφαση του ίδιου του Υπουργού Υγείας και της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος υπέγραψε συμφωνία με πέντε ιδιωτικές κλινικές εκ των οποίων η μία είναι στη Θεσσαλονίκη και οι τέσσερις στο Βόλο και τη Λάρισα, για τη διάθεση κλινών σε Covid και non Covid ασθενείς.
Συγκεκριμένα, οι παρακάτω ιδιωτικές κλινικές διαθέτουν, μαζί με το προσωπικό τους, για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19:
• Διακόσιες (200) κλίνες από Κέντρο Ιατρικής Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Ανώνυμη Εταιρία, στη Θεσσαλονίκη.
• Είκοσι (20) κλίνες από Κέντρο Αποκατάστασης στο Βόλο.
• Τριάντα (30) κλίνες από Κέντρο Αποκατάστασης στη Λάρισα.
Επίσης για non Covid ασθενείς, οι παρακάτω κλινικές διαθέτουν:
• Η ιδιωτική κλινική στο Βόλο, δέκα (10) κλίνες και δυο (2) κλίνες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
• Η ιδιωτική κλινική στη Λάρισα, τριάντα (30) κλίνες για παθολογικά και χειρουργικά περιστατικά και τέσσερις (4) κλίνες ΜΕΘ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider, παράλληλα με την ενίσχυση του ΕΣΥ με δυνάμεις από τις ιδιωτικές κλινικές, στα σχέδια του υπουργείου Υγείας είναι να μετατραπεί και το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης “Άγιος Δημήτριος” σε αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με Covid.
Σε επίπεδα Μαΐου οι θάνατοι
Καθώς «κοκκινίζει» ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του επιδημιολογικού χάρτη κι ενώ βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της σεζόν, σε αυξημένα επίπεδα βρίσκεται ο αριθμός των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους από επιπλοκές της Covid-19.
Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 63 θανάτους, το μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί από τις 18 Μαΐου (63).
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι παρόλο που ο αριθμός των θανάτων είναι ο ίδιος, το ποσοστό επί των κρουσμάτων είναι τώρα μικρότερο, διαφορά που αποδίδεται στο όφελος του εμβολιασμού.
Συγκεκριμένα, το Μάιο οι 63 θάνατοι σημειώθηκαν με 7ήμερο μέσο όρο κρουσμάτων τα 2.212 (2,85%), ενώ χθες ο ίδιος αριθμός αντιστοιχούσε σε περίπου 3.500 διαγνώσεις (1,8%).