Παρασκευή
8
Δεκέμβριος
TOP

Στον αέρα… η τιμή της σταφίδας

Προς το άγνωστο βαδίζουν οι σταφιδοπαραγωγοί σε ό,τι αφορά την τιμή διάθεσης του προϊόντος τους, ενάμιση μήνα πριν μπουν στο αλώνι για να τρυγήσουν τη νέα τους σοδειά.

Παρά το γεγονός ότι εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την πορεία έως και σήμερα της καλλιέργειας, λόγω και των ευνοϊκών για το προϊόν καιρικών συνθηκών, εντούτοις η τιμή παραμένει το μεγαλύτερό τους πρόβλημα. Κατά μέσο όρο, ανά στρέμμα η παραγωγή αναμένεται να φτάσει τα 250 κιλά. Ωστόσο, με το κόστος ανά στρέμμα να φτάνει τα 450 ευρώ και ακόμα τη σταφίδα της περσινής περιόδου, που δόθηκε κατά μέσο όρο με 90 λεπτά το κιλό, να μην την έχουν πληρωθεί, οι παραγωγοί παραμένουν έντονα προβληματισμένοι.

Πριν από λίγες ημέρες, με τη συμμετοχή της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών (ΠΕΣ), εμπόρων, εξαγωγέων και οργανώσεων παραγωγών σταφίδας από Πελοπόννησο και Ιόνιο (Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδος, Ενώσεις Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, Κορινθίας, Αργολίδος και Ζακύνθου), πραγματοποιήθηκε ευρεία συνάντηση, στα γραφεία της Συνεταιριστικής Κορινθιακής Σταφίδας (ΣΚΟΣ ΑΕΣ ΑΕ). Σκοπός της συνάντησης ήταν η διαμόρφωση της τιμής παραγωγού για τη σοδειά 2021-2022.

Η Ομάδα Παραγωγών της ΠΕΣ κατέθεσε κοινή πρόταση με όλους τους συμμετέχοντες σταφιδικούς συνεταιρισμούς – εκπροσώπους των σταφιδοπαραγωγών και Ομάδες Παραγωγών της Πελοποννήσου για κατώτατη τιμή σταφίδας για τον παραγωγό το 1,50 ευρώ το κιλό και ζήτησε την αποδοχή της πρότασής τους από όλους, ώστε να μπορεί να εξασφαλιστεί η εφαρμογή της.

Ποιοι αποχώρησαν

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Παναιγιαλείου, στην πρόταση αυτή των παραγωγών, από βήματος, συμφώνησαν όλοι οι παριστάμενοι εκπρόσωποι των συνεταιριστικών και ιδιωτικών μεταποιητικών και εμπορικών επιχειρήσεων, εκτός του κ. Κοροντζή, που διαφώνησε και αποχώρησε από τη σύσκεψη, και της κας Γεωμπρέ που δεν ζήτησε τον λόγο, δεν υπέβαλε κάποια πρόταση και αποχώρησε από τη σύσκεψη.

Όταν όμως στη συνέχεια ζητήθηκε, συνεχίζει η ανακοίνωση, να συνταχθεί και να υπογραφεί κοινό ανακοινωθέν για να δημοσιευτεί η κατώτατη τιμή σταφίδας για τη νέα εσοδεία, οι εταιρείες ΛΑΙΜΟΣ ΑΕ και Ολυμπιακή Συσκευαστική ΑΕ, που εκπροσωπούσαν οι Ανδρ. & Παν. Κουνινιώτης, καθώς και η εταιρεία Ηλιόπουλος ΑΕ, που εκπροσωπούσε ο Ηλίας Ηλιόπουλος, δεν δέχτηκαν να το υπογράψουν, παρά το γεγονός ότι είχαν συμφωνήσει από του βήματος της σύσκεψης με την πρόταση.

«Όλοι καταλαβαίνουν ότι η αποδοχή από όλους τους εμπλεκομένους της κατώτατης τιμής σταφίδας είναι και η θεμελιώδης προϋπόθεση για την εφαρμογή της. Για αυτό εμείς, οι σταφιδοπαραγωγοί, θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για τη σωτηρία της σταφίδας, προσπαθώντας να πείσουμε όλους τους εμπλεκομένους με τη μεταποίηση, την εξαγωγή και την εμπορία της σταφίδας να κάνουν αποδεκτή την πρότασή μας για κατώτατη τιμή σταφίδας νέας εσοδείας στο 1,5 ευρώ /κιλό», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών της Παναιγιαλείου, Αθανάσιος Σωτηρόπουλος.

πηγη ypaithros.gr