Τετάρτη
6
Νοέμβριος
TOP

Στρεπτόκοκκος: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Κορυφώνεται η ανησυχία μετά τον θάνατο 6 παιδιών στην Ελλάδα – Πότε θα πρέπει να αναζητηθεί αμέσως ιατρική εκτίμηση και φροντίδα n Τι συμβουλεύουν οι παιδίατροι n Τα (κοινά) συμπτώματα που μπορεί να μαρτυρούν τη λοίμωξη

Σε μία κοινή ημέρα ιατρείου ένας παιδίατρος μπορεί να διαγνώσει ακόμη και 20 περιπτώσεις στρεπτόκοκκου, με τους ειδικούς να υπενθυμίζουν πως πρόκειται για ένα κοινό νόσημα που αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αντιβίωσης. Ομως, στην περίπτωση που διαπιστωθεί ραγδαία επιδείνωση, με τους μικρούς ασθενείς να εμφανίζουν δυσκολία επαφής με το περιβάλλον, έντονη νωθρότητα, ωχρότητα στο δέρμα και να ταλαιπωρούνται από εμετούς, οι γονείς θα πρέπει να αναζητήσουν αμέσως τριτοβάθμια ιατρική εκτίμηση και φροντίδα.

Οι συστάσεις αυτές έρχονται έπειτα από την καταγραφή έξι θανατηφόρων περιστατικών μικρών παιδιών εξαιτίας λοίμωξης από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α στη χώρα μας, γεγονός που έχει θορυβήσει τους γονείς. Μάλιστα, οι εξελίξεις έπειτα από τον θάνατο του 7χρονου αγοριού από την Ημαθία, με την εισαγωγή και του 9χρονου ξαδέλφου του στο νοσοκομείο αλλά και τον εντοπισμό ακόμη έξι θετικών παιδιών στον ίδιο νομό (εκ των οποίων δύο από το στενό περιβάλλον του άτυχου αγοριού), έχουν σηκώσει… κύμα αναστάτωσης.

Καθησυχαστικοί οι παιδίατροι

Ψυχραιμία συστήνει μιλώντας στα «ΝΕΑ» η παιδίατρος και αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής Αννα Παρδάλη, υπενθυμίζοντας πως οι λοιμώξεις από πυογόνο στρεπτόκοκκο είναι πολύ συχνές στην παιδική ηλικία με την κλινική εκδήλωση αμυγδαλίτιδας ή οστρακιάς ή δερματικών λοιμώξεων.

Η φλεγμονή στον φάρυγγα (κυνάγχη), ο πόνος κατά την κατάποση (δυσκαταποσία) και ο πυρετός σε συνδυασμό με εξάνθημα αποτελούν κοινά συμπτώματα που πιθανόν… μαρτυρούν λοίμωξη από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α. «Σε αυτήν την περίπτωση οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με τον παιδίατρό τους ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση και να χορηγηθεί αμέσως αντιβίωση, εφόσον κρίνεται αναγκαίο. Και αυτό διότι η αναζήτηση άμεσης εκτίμησης και θεραπείας αποτρέπει περαιτέρω τις σπάνιες, πλην όμως δυσμενείς, εξελίξεις. Εάν όμως, δεν ληφθεί θεραπεία ή η αντιβίωση δεν επαρκεί, τότε είναι πιθανόν η υπερανάπτυξη του βακτηρίου να περάσει τη γραμμή άμυνας του ασθενούς», προσθέτει η κ. Παρδάλη.

Και υπενθυμίζει πως το συγκεκριμένο βακτήριο παράγει τοξίνες που δρουν σε βασικά συστήματα, όπως είναι το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό, περιγράφοντας τις διεισδυτικές λοιμώξεις με επιπλοκές ή κακή κατάληξη. Πάντως, από την εμπειρία τους οι παιδίατροι δεν διαπιστώνουν αύξηση της συχνότητας των κοινών κρουσμάτων εν συγκρίσει με τα περασμένα έτη.

Πού οφείλονται οι θάνατοι

Το κρίσιμο όμως ερώτημα που φαίνεται να απασχολεί τους γονείς είναι γιατί φέτος και μάλιστα σε διάστημα μικρότερο των 6 μηνών έχουν καταγραφεί έξι θάνατοι εντός των συνόρων.

Οι ειδικοί δεν μπορούν να προσφέρουν μία τεκμηριωμένη απάντηση σχετικά με τους θανάτους, δεδομένου πως η διεισδυτική λοίμωξη από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α δεν επιτηρείται στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες – μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ισπανία και η Αγγλία -, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα που θα επέτρεπαν βάσιμες συγκρίσεις.  Πάντως η κ. Παρδάλη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο στρεπτόκοκκος να εμφανίζεται εφέτος με πιο βίαιη μορφή, όπως συνέβη τον περασμένο χειμώνα με τη γρίπη και τον RSV. «Αυτό αφενός μπορεί να αποδοθεί στο ανοσιακό κενό που δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας και αφετέρου στο εξαντλημένο ανοσοποιητικό των παιδιών έπειτα από τις αλλεπάλληλες ιώσεις του χειμώνα. Εφέτος όμως έχει εξασκηθεί το ανοσοποιητικό τους και άρα η επόμενη χρονιά πιθανόν να είναι πιο διαφορετική».

Πηγή: in.gr