Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

«Σύμφωνο των Κιτριών»: Ο Δήμος Δυτικής Μάνης αναβιώνει για πρώτη φορά το προεπαναστατικό γεγονός

Στο πλαίσιο εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 2021, ο Δήμος Δυτικής Μάνης θα αναβιώσει για πρώτη φορά το μεγάλο προεπαναστατικό γεγονός, τη «Συμφωνία των Κιτριών».

Η  εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία των Κιτριών στις 3 Οκτωβρίου  2021, ημέρα Κυριακή και ώρα 18.00.  (Εκ του Δήμου θερμή παράκληση: από ώρα 17.00 έως 19.00 να μην κατεβαίνουν τα αυτοκίνητα κάτω στην πλατεία.)

Το επιλεγόμενο Σύμφωνο των Κιτριών είναι το σύμφωνο συμφιλίωσης των μεγάλων οικογενειών των Μανιατών που συνομολογήθηκε στις Κιτριές Μεσσηνίας το 1819.

Κατά την προπαρασκευή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 από την Φιλική Εταιρεία ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη συμβολή των Μανιατών στον Αγώνα. Σημειώνεται ότι η Μάνη επί τουρκοκρατίας ήταν η μοναδική εδαφικά ανεξάρτητη, αλλά και εμπειροπόλεμη εθνική δύναμη ικανή να βοηθήσει στον ελληνικό εθνικό ξεσηκωμό. Έτσι κάθε σχέδιο επαναστάσεως ως τόπο πρώτης εκτέλεσης όριζε τη Μάνη. Για το σκοπό αυτό μια ομάδα αποστόλων – απεσταλμένων της Φιλικής Εταιρείας, μεταξύ των οποίων ο Χ. Περραιβός, ο Η. Χρυσοσπάθης, ο Κ. Καμαρηνός κ.ά., ανέλαβε εξ αρχής από το 1818 την προπαρασκευή, την κατήχηση και τη μύηση των σημαντικότερων οικογενειών της περιοχής.

Την περίοδο εκείνη οι ισχυρότερες γενιές – οικογένειες της Μάνης ήταν αυτές από τις οποίες είχαν εκλεγεί οι μπέηδες της περιοχής. Αυτές ήταν οι Γρηγοράκηδες ή Γρηγοριάνοι, οι Μαυρομιχάληδες, ή Μαυρομιχαλαίοι και οι Τρουπάκηδες που ουσιαστικά αποτελούσαν και τους κύριους πολιτικοστρατιωτικούς παράγοντες στην περιοχή, οι πρώτοι στην ανατολική Μάνη, οι δεύτεροι στη μέσα Μάνη και οι τρίτοι κυρίως στη δυτική Μάνη. Εκ της διαδοχής όμως των τίτλων είχε δημιουργηθεί μεταξύ τους μια αντιπαλότητα που έφτανε στα όρια της έχθρας. Αυτήν την έχθρα ανέλαβε να κάμψει ο Χριστόφορος Περραιβός προκειμένου κάτω από μια αδελφική σύμπνοια και συνεργασία οι δυνάμεις τους να εξασφαλίσουν μια συμπαγή και υπολογίσιμη καταδρομική δύναμη στον επικείμενο Αγώνα.

Έτσι μετά την κατήχηση και τη μύηση στο μεγάλο σκοπό οι αρχηγοί των οικογενειών αυτών, ορκισμένοι πλέον Φιλικοί, δέχθηκαν πρόθυμα τις προτάσεις του Χ. Περραιβού στη συνομολόγηση σχετικής μεταξύ τους επίσημης συμφωνίας ομόνοιας, σύμπνοιας και δικαιοσύνης προς το συμφέρον και μόνο της πατρίδας. Η πατριωτική αυτή συμφωνία συμφιλίωσης, εμπνευστής της οποίας φέρεται να ήταν ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’, υπεγράφη στις 1 Οκτωβρίου του 1819 στην κατοικία του Πετρόμπεη, στις Κιτριές, σε τέσσερα αντίτυπα το ένα εκ των οποίων έλαβε ο Χ. Περραιβός και μετέφερε στη Φιλική Εταιρεία, η οποία με τη σειρά της χαιρέτησε το γεγονός θεωρώντας το ως τη σημαντικότερη προσφορά στον προπαρασκευαζόμενο Αγώνα.

Σύμφωνο των Κιτριών

Το κείμενο του ιστορικού αυτού πατριωτικού συμφώνου που φέρεται ως ιστορικό κειμήλιο αλλά και μοναδικό δείγμα του πατριωτικού παλμού των Μανιατών στον πόθο της αποκατάστασης του Γένους, που αρχίζει με όρκο και καταλήγει σε κατάρα σε περίπτωση αθέτησης, έχει ως ακολούθως, (κατά ίδια ορθογραφία, μονοτονικά)

ΠΗΓΗ: el.wikipedia.org