Δευτέρα
22
Ιούλιος
TOP

Συνάντηση Λαμπρόπουλου με Γεωργαντά -Τι είπαν για σταφίδα, ελαιοκαλλιέργεια και αναδιάρθρωση συκεώνων

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντά είχε σήμερα ο Βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Γ. Λαμπρόπουλος για μια σειρά από ζητήματα. Επί τάπητος τα προβλήματα με σταφίδα, ελαιοκαλλιέργεια και την αναδιάρθρωση των συκεώνων. Αναλυτικά:

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα 7/2/2023, είχα συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον Υπουργό κ. Γεώργιο Γεωργαντά. Συζητήσαμε αρχικά για τα προβλήματα στις τιμές, την εμπορία και την απορρόφηση της σταφίδας.  Ο Υπουργός με διαβεβαίωσε πως θα δοθούν ενισχύσεις και αναζητείται  ο καλύτερος τρόπος. Προς τούτο, θα γίνει σύντομα και συνάντηση με όλες τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις των Σταφιδοπαραγωγών. Πρότεινα στον κ. Γεωργαντά την απορρόφηση ποσοτήτων σταφίδας από τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, Σχολεία, Πανεπιστήμια,  Δομές και  άλλες Υπηρεσίες. Επίσης, του ζήτησα να παραταθεί η παράδοση της σταφίδας, προκειμένου να είναι δικαιούχοι της «Συνδεδεμένης» και αυτό θα εξεταστεί πιθανότατα θετικά.

Δεύτερο θέμα συζήτησης ήταν η ανάγκη να δοθούν αποζημιώσεις, για τις ζημιές στον Ελαιόκαρπο από το γλοιοσπόριο και τον δάκο. Συγκεκριμένα, ανέφερα στον Υπουργό ότι πρέπει να διερευνήσει τις ενδεχόμενες δυνατότητες αποζημίωσης, αφού λάβει τις Εκθέσεις-Διαπιστώσεις του ΕΛΓΑ.

Τρίτο θέμα στη συζήτησή μας, ήταν η αναδιάρθρωση της συκιάς, για την οποία ζήτησα από τον Υπουργό, να είναι δικαιούχοι της οικονομικής στήριξης οι παραγωγοί και να υπάρξει κάλυψη της απώλειας εισοδήματος για τους παλαιούς συκεώνες. Ο Υπουργός μου απάντησε ότι θα περιμένει συγκεκριμένες προτάσεις από την ΣΥΚΙΚΗ.

Ακόμη αναφερθήκαμε στο μεγάλο θέμα της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, τους Νέους Αγρότες και τα Σχέδια Βελτίωσης.