Κυριακή
16
Ιούνιος
TOP

Συνολάκης: Είμαστε στο «παράθυρο» του αιώνα που μπορεί να δούμε σεισμό 8,5 Ρίχτερ στο ελληνικό τόξο

Μέχρι και χθες, Τρίτη, υπήρχαν περιοχές στις οποίες δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν οι διασώστες, τόνισε στο Mega ο Κώστας Συνολάκης, ακαδημαϊκός καθηγητής Φυσικών Καταστροφών.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τους ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από τα χαλάσματα, καθώς ήδη έχουν συμπληρωθεί 72 ώρες και τα περιθώρια της διάσωσής τους στενεύουν, σχολίασε ο κ. Συνολάκης.

«Το “παράθυρο” είναι συνήθως μέχρι 72 ώρες. Μπορεί και μακάρι να υπάρξουν εκπλήξεις, έστω για μία και δύο ανθρώπινες ζωές πρέπει να συνεχίζουν οι προσπάθειες των διασωστών, όμως οι πιθανότητες είναι πάρα πολύ μικρές», δήλωσε ο καθηγητής.

Συνολάκης: Τέτοιοι σεισμοί γίνονται κάθε 600 χρόνια

Μάλιστα ο κ. Συνολάκης σχολίασε την ανάρτηση Τούρκου σεισμολόγου ο οποίος έκανε λόγο για 184.000 ανθρώπους κάτω από τα συντρίμμια, σύμφωνα με υπολογισμούς του. «Περίπου 6.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει. Αυτό αντιστοιχεί σε 48.000 διαμερίσματα συνολικά διά 4 ορόφων, 8 διαμερισμάτων (κάθε όροφος). Αυτό αντιστοιχεί σε 192.000 άτομα κάτω από τα ερείπια διά 4 ατόμων (σε κάθε διαμέρισμα). Περίπου 8.000 άτομα έχουν διασωθεί. Κάπου 184.000 (περισσότεροι) άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Φοβάμαι», ανέφερε στην ανάρτησή του ο Τούρκος σεισμολόγος. Το σενάριο αυτό μπορεί να είναι ακραίο, όμως μπορεί να επιβεβαιωθεί, σχολίασε ο Κωνσταντίνος Συνολάκης. Ο καθηγητής τόνισε πως στις πόλεις θα υπάρξουν τα περισσότερα θύματα, καθώς εκεί βρίσκονταν πολυώροφες πολυκατοικίες.

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.iefimerida.gr πατώντας εδώ