Παρασκευή
19
Αύγουστος
TOP

Συντάξεις: Περιμένουν στην αγορά εργασίας και μετά το τέλος του ορίου

Πάρα πολλοί άνθρωποι επιθυμούν να εργαστούν πέρα από την παραδοσιακή ηλικία συνταξιοδότησης καθώς δεν θέλουν να βγουν από την αγορά εργασίας, που τους δίνει επιβράβευση – υλική και ηθική

Οσοι δεν έχετε φτάσει ακόμα εκεί, φανταστείτε μια εικόνα συνταξιοδότησης. Ενα γκριζομάλλικο ζευγάρι πίνει καφέ σε μια παραλία, δεν έχουν καμία έγνοια και η μόνη τους ευθύνη είναι να κάνουν ωραία δώρα στα εγγόνια τους. Μια φανταστική εικόνα που για πολλούς συνταξιούχους, νυν και μελλοντικούς, είναι ακριβώς αυτό: φανταστική.

Η ιδέα της συνταξιοδότησης όπως την ξέρουμε αλλάζει εδώ και καιρό. Ο αριθμός των ατόμων που συνεχίζουν να εργάζονται παρότι έχουν ξεπεράσει την ηλικία συνταξιοδότησης αυξάνεται από τη δεκαετία του 1990 σταθερά, σε όλο τον κόσμο. Στις ΗΠΑ, το 32% των ατόμων ηλικίας 65-69 ετών συνέχιζαν να εργάζονται το 2018 – ποσοστό μεγαλύτερο του 22% που ήταν το 1994. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η απασχόληση για άτομα άνω των 65 ετών διπλασιάστηκε μεταξύ 1993 και 2018.

Μετά ήρθε η Covid-19. «Η κοινωνία ήταν ήδη έτοιμη για μια πραγματική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται τη συνταξιοδότηση», λέει η Μισέλ Σίλβερ, καθηγήτρια γεροντολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. «Αλλά η πανδημία σίγουρα την επιτάχυνε». Οταν χτύπησε η πανδημία, οι τάσεις στην εργασία άλλαξαν και σημειώθηκε έξοδος παλαιότερων επαγγελματιών από το εργατικό δυναμικό: στο Ηνωμένο Βασίλειο, τουλάχιστον 250.000 επιπλέον άτομα ηλικίας 50 έως 64 ετών έφυγαν, ενώ περισσότεροι από 3 εκατομμύρια Αμερικανοί συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα.

Ο πληθωρισμός

Τώρα, ωστόσο, καθώς ο πληθωρισμός εκτινάσσεται, ο αριθμός των ατόμων που προσπαθούν να επιστρέψουν από τη σύνταξη στην αγορά εργασίας αυξάνεται, διαπιστώνει το BBC. Σε πολλές χώρες παρατηρείται μια απότομη αύξηση ατόμων άνω των 60 ετών που αναζητούν «επειγόντως εργασία», ενώ μια άλλη έρευνα σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες διαπίστωσε ότι τα 2/3 όσων συνταξιοδοτήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναμένουν να συνεχίσουν να εργάζονται με κάποια μορφή. Είτε πρόκειται για μερική απασχόληση, πλήρη ή παράλληλη, οι άνθρωποι χρειάζονται όλο και περισσότερο να εργαστούν πέρα από την παραδοσιακή ηλικία συνταξιοδότησης – ίσως αναδιαμορφώνοντας μόνιμα την ιδέα μας για το πώς μπορεί να μοιάζει αυτό το στάδιο της ζωής, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα «Monde». Καθώς αυξάνει ο μέσος όρος ζωής, κάποιοι δεν θέλουν να βγουν από την αγορά εργασίας, που τους δίνει επιβράβευση – υλική και ηθική.

Η Καμίλα Κάβεντις στο βιβλίο της  «Κερδίζοντας στην παράταση», μιλά για τη νέα μέση ηλικία, τους «νεομεσήλικοι» μεταξύ 50 και 70 ετών που επιζητούν μια πιο ουσιαστική εμπλοκή στην κοινωνία. Αλλωστε είναι η ομάδα του πληθυσμού που αυξάνεται ταχύτερα από όλες τις άλλες, στις ευρωπαϊκές χώρες. Οι «Financial Times» επικαλούνται το πρόσφατο εντυπωσιακό παράδειγμα μιας ομάδας γυναικών στην Αυστραλία, οι περισσότερες επαγγελματίες στα 50 και τα 60 τους χρόνια. Πραγματοποιώντας εκστρατεία με αιτήματα για μεγαλύτερη δράση σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την ισότητα των φύλων, κατάφεραν να εκλεγούν, κερδίζοντας έδρες από συντηρητικούς βουλευτές οι οποίοι τις κατείχαν πολλά χρόνια. Γυναίκες αυτής της ηλικίας ήταν και οι εθελόντριες της εκστρατείας, που κατέληξε σε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία των εκλογών στην Αυστραλία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη in.gr