TOP

Τα 5,37 έπιασε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη Λακωνία, αυξητική η τάση και στην Κρήτη

Με τη Λακωνία να σπάει το φράγμα των 5,30 ευρώ/κιλό με όπλο το εξαιρετικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τη ζωηρή ζήτηση, κύλησε η εβδομάδα που ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή 7 Απριλίου. Τα δύο προηγούμενα 24ωρα επεφύλασσαν θετικές εξελίξεις για τους παραγωγούς δύο σημαντικών συνεταιρισμών του νομού, καθώς ο ΑΣ Μολάων – Πακίων «έκλεισε» ποσότητα 150 τόνων ελαιολάδου σε τοπική επιχείρηση εξαγωγής ελαιολάδου με τιμή στα 5,35 ευρώ/κιλό.

Δηλώσεις για την εξέλιξη αυτή παραχώρησε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Παναγιώτης Ντανάκας. Ωστόσο, το ρεκόρ τιμής στο έξτρα παρθένο πέτυχε –μέχρι στιγμής τουλάχιστον– ο Συνεταιρισμός Συκιάς Λακωνίας, με πράξη στα 5,37 ευρώ/κιλό.

Περιζήτητο το λακωνικό έξτρα παρθένο

Όπως τόνισε ο κ. Ντανάκας, «συμφωνήσαμε με την τοπική λακωνική εταιρεία εξαγωγών ελαιολάδου “Χελιώτης”. Η ποσότητα της πράξης ανέρχεται στους 150 τόνους και η οξύτητα του έξτρα παρθένου ήταν 0,3. Ακόμη υπάρχουν διαθέσιμες σημαντικές ποσότητες που εκτιμώ ότι στην περιοχή αγγίζουν το 40%. Η τιμή αυτή την περίοδο έχει παγιωθεί στα 5,35 για τα πολύ ποιοτικά έξτρα παρθένα. Εκτιμώ ότι θα ανακοινώσουμε τις επόμενες πράξεις μας από τις 21 Απριλίου και έπειτα».

Σύμφωνα με πηγές από τον Συνεταιρισμό Συκιάς Λακωνίας, την Τετάρτη το βράδυ έκλεισε συμφωνία σε δημοπρασία για 1+1 βυτία (περίπου 50 τόνοι) έξτρα παρθένου ελαιολάδου οξύτητας 0,26 στα 5,37 ευρώ/κιλό. Ο πλειοδότης έκλεισε αρχικά ένα βυτίο και, στη συνέχεια, ζήτησε και δεύτερο, με τους παραγωγούς να καλούνται να αποφασίσουν αν το επιπλέον βυτίο θα διατεθεί.

Τις εξελίξεις στην αγορά σχολίασε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΚΑΣΕΛΛ, Νίκος Γραμματικάκης: «Μετά από μια μικρή “κοιλιά”, βλέπουμε ότι η εικόνα της ζήτησης είναι πολύ θετική. Όσον αφορά τα αποθέματα στη Λακωνία στα νότια, εκεί όπου υπάρχει ‘‘Αθηνολιά’’ οι ποσότητες τελειώνουν. Αντίθετα, στο κέντρο των Μολάων υπάρχουν ακόμα διαθέσιμες σοβαρές ποσότητες, που ξεπερνούν το 45% της παραγωγής, ίσως και παραπάνω. Εκτιμώ ότι απομένουν προς διάθεση 7.000 τόνοι. Με τους ρυθμούς που κινείται η αγορά, το ελαιόλαδο δεν θα αργήσει να τελειώσει».

 

Ξεπέρασε τα 5,20 ευρώ ο ΑΣ Βρυσών στην Κρήτη

Με ανοδικές τάσεις στην τιμή παραγωγού κινείται και στην Κρήτη η αγορά ελαιολάδου, καθώς στις 2 Απριλίου έκλεισε με επιτυχία διαγωνισμός του ΑΣ Βρυσών από το Λασίθι.

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο γραμματέας του συνεταιρισμού, Μανόλης Λιαπάκης, «η συμμετοχή ήταν σημαντική, είχαμε αρκετές προτάσεις και συγκεκριμένα οκτώ τον αριθμό. Διαθέσαμε συνολικά 100 τόνους έξτρα παρθένο, οξύτητας 0,34 και 0,42. Η δική μας εντύπωση είναι πως όταν κάποιος αναζητά ποιότητα και όχι προϊόν για χύμα εξαγωγές, ξέρει και πόσο θα το πληρώσει.

Ο αγοραστής είναι εγχώριος τυποποιητής. Θεωρούμε ότι το ιδανικότερο θα ήταν να διεξάγεται διαδικτυακός διαγωνισμός με ανοιχτές προσφορές. Ο συνεταιρισμός προστατεύει τα μέλη του, δίνοντας σε όλους τιμή βάσει της οξύτητας του ελαιολάδου που υπάρχει στις δεξαμενές μας και όχι βάσει της ατομικής παραγωγής κάθε μέλους μας. Με τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, ολοκληρώσαμε τη διάθεση της παραγωγής μας για φέτος».

Για θετική ανοδική τάση στην αγορά λόγω και της αύξησης ενδιαφέροντος από πλευράς εγχώριων τυποποιητών έκανε λόγο στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών Κάτω Ασιτών Ηρακλείου και αντιπρόεδρος του ΣΑΣΟΕ, Μιχάλης Καμπιτάκης: «Από τα μέσα Μαρτίου και μέχρι σήμερα παρατηρείται ανοδική τάση στην αγορά. Η τιμή βυτίου για το πολύ καλό έξτρα παρθένο πήρε επιπλέον από 10 έως 20 λεπτά/κιλό. Αυτό μεταφράζεται σε τιμές από 4,80 έως 5 ευρώ για το έξτρα παρθένο έως 5 γραμμές. Έχουμε δει πράξεις και σε υψηλότερες τιμές, αλλά η πλειονότητα των πράξεων συντελείται στις παραπάνω τιμές.

Εκτιμώ ότι από την περιοχή έχει φύγει το 60% του ελαιολάδου κυρίως για εξαγωγές. Το υπόλοιπο 40% βρίσκεται τόσο στα ελαιουργεία όσο και στις δεξαμενές των τυποποιητών. Όσο εδραιώνεται η εικόνα ότι ο τουρισμός μας φέτος θα πάει πολύ καλά, μπαίνουν στο παιχνίδι οι ντόπιοι τυποποιητές, που μέχρι σήμερα εμφανίζονταν με περιορισμένο ενδιαφέρον.

Μαζί με την αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό, με τις πληροφορίες από την Ισπανία να συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν την αρνητική εξέλιξη της φετινής παραγωγής, τα δεδομένα για τις εξελίξεις στην αγορά είναι ενθαρρυντικά».

 

Επιτυχημένη η δημοπρασία του ΑΣ Γλυφάδας στη Μεσσηνία

Επιτυχής ήταν και η έκβαση δημοπρασίας στη Μεσσηνία, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, με διοργανωτή τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γλυφάδας. Όπως ενημέρωσε την «ΥΧ» ο αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού, Ηλίας Γεωργιτσόπουλος, «είχαμε πέντε προσφορές. Συμφωνήσαμε να διατεθούν 31 τόνοι ΠΟΠ έξτρα παρθένου ελαιολάδου οξύτητας 0,21 στα 5,31 ευρώ/κιλό και 20 τόνοι έξτρα παρθένου οξύτητας 0,44 στα 5,22 ευρώ/κιλό. Πλειοδότης είναι η εταιρεία Κωνσταντόπουλος ΑΕ. Σύμφωνα με το στέλεχος του συνεταιρισμού, με τη συγκεκριμένη δημοπρασία ο συνεταιρισμός ολοκλήρωσε τη διάθεση του μεγάλου όγκου της παραγωγής του για φέτος.

ΠΗΓΗ ypaithros.gr