Παρασκευή
14
Ιούνιος
TOP

Τα κρυφά έξοδα και οι ουρές για τα χειρουργεία – Πόσοι ασθενείς περιμένουν ανά περιφέρεια

Άνιση είναι η κατανομή του αριθμού των ασθενών που περιμένουν το πολυπόθητο χειρουργείο στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), κάτι το οποίο αναμένεται να δημιουργήσει νέα προβλήματα και επιπλέον έξοδα στους ασθενείς με την έναρξη των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων.

Ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών που περιμένει πάνω από ένα έτος για να χειρουργηθεί βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Μακεδονία, που είναι και το δεύτερο μεγαλύτερο γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας.

Ωστόσο, από στα νοσοκομεία της συγκεκριμένης περιοχής παρατηρείται και η μεγαλύτερη έλλειψη αναισθησιολόγων, κάτι που σημαίνει ότι είναι ουτοπικό ακόμη και να γίνεται συζήτηση για άνοιγμα απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία, τουλάχιστον της Θεσσαλονίκης.

Πιο συγκεκριμένα, στη Μακεδονία βρίσκονται οι περισσότεροι ασθενείς που περιμένουν ακόμη και πάνω από έναν χρόνο για να χειρουργηθούν σε δημόσιο νοσοκομείο.

Ο αριθμός τους ξεπερνάει τις συνολικά τις 15.333, κάτι που σημαίνει ότι για να υποβληθούν σε απογευματινό χειρουργείο, ακόμη και αν έχουν τα χρήματα για τα νοσήλια, θα πρέπει να μεταβούν σε κάποιο νοσοκομείο της Λάρισας ή της Αττικής.

Βέβαια, η διαδικασία αυτή θα έχει πολλά επιπλέον «κρυφά» έξοδα για τους ασθενείς, καθώς θα πρέπει να πληρώσουν εισιτήρια για τη μετάβασή τους, ενώ οι συνοδοί τους θα πρέπει να μείνουν σε ξενοδοχείο, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί και μέχρι το εξιτήριο.

Κάτι που προφανώς δεν είναι οικονομικά ανταγωνιστικό με ένα χειρουργείο σε κάποιο ιδιωτικό θεραπευτήριο.

Μεγάλος είναι και ο αριθμός τω ασθενών στη Θράκη, καθώς φτάνει τους 12.684 ασθενείς, όταν στην Αττική η αναμονή είναι 9.447 ασθενείς.

Πόσοι ασθενείς περιμένουν χειρουργείο ανά περιοχή

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, έως το τέλος του περασμένου έτους, 102.634 ασθενείς περίμεναν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση σε δημόσια νοσοκομεία.

Από αυτούς,

  • οι 44.459 περιμένουν έως τέσσερις μήνες.
  • οι 31.954 από 4 έως 12 μήνες και
  • οι 26.221 πάνω από 12 μήνες.

Η εκτίμηση είναι πως ένα μέρος θα εξυπηρετηθεί από τα απογευματινά χειρουργεία, τα οποία αναμένεται να λειτουργήσουν στις αρχές Μαρτίου.

Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες λίστες αναμονής είναι:

Αναμονή 4 – 12 μήνες (σύνολο ασθενών 31.954)

Μακεδονία: 7.669 ασθενείς σε αναμονή (24% του συνόλου).

Αττική: 7.349 ασθενείς (23%).

Θράκη: 6.391 ασθενείς (20% του συνόλου).

Πειραιάς – Αιγαίο: 3.834 ασθενείς (12% του συνόλου).

Κρήτη: 3.515 ασθενείς (11% του συνόλου).

Πελοπόννησος – Ιόνια – Δυτική Ελλάδα: 2.557 ασθενείς (8% του συνόλου).

Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα: 639 ασθενείς (2% του συνόλου).

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη news247.gr