Παρασκευή
12
Ιούλιος
TOP

Τα μέλη του Ευκλή Καλαμάτας ξεναγήθηκαν στην ανοιξιάτικη μεσσηνιακή γη

Οι φυσιολάτρες του Συλλόγου Πεζοπόρων – Ορειβατών Καλαμάτας ”Ο Ευκλής” περπάτησαν την περασμένη Κυριακή (9/4ου) στην Μεσσηνιακή Γη, με οδηγό τον πρόεδρο του Ριζόμυλου – Καρποφόρας Αλέκο Διονυσόπουλο, πενήντα τρεις λάτρεις της Φύσης γνώρισαν εκτός από τον ενδιαφέροντα Αρχαιολογικό Χώρο Νιχωρίων Καρποφόρας τις Ανοιξιάτικες ομορφιές της περιοχής σε μια διαδρομή 9.6 χλμ. έως τον Ριζόμυλο.

Η πεζοπόρος Νίκη Σαμπαζιώτη είχε προσκαλέσει τους περιηγητές του ”Ευκλή” για να τους ξεναγήσει στην γενέτηρά της, στον Ριζόμυλο.
Μας περιγράφει χαρακτηριστικά από το ποίημα ”Αρχαίες Πέτρες” του Ηλία Γκρίς (Έλληνας ποιητής από τον γειτονικό μας Ν. Ηλείας):
“Κάθομαι και συνομιλώ με τους αδελφούς μου/ πάνω σε πέτρες που μας ξέραν από παιδιά/ προσπαθούμε να θυμηθούμε/ τα όσα έγιναν στους αιώνες του χωρισμού μας,/ τι γνώρισε ο καθένας, τι έζησε και τι ονειρεύτηκε,/ να γεμίσουμε το κενό και να σμίξουμε ξανά”.
Ο Αρχαίος οικισμός των Νιχωρίων είναι από τους πιο σημαντικούς Αρχαιολογικούς Χώρους της Μεσσηνίας. Κατοικήθηκε από τα τέλη της Νεολιθικής εποχής, (3.500 π.Χ.), μέχρι και τους Αρχαϊκούς χρόνους (750 π.Χ.), αλλά και αργότερα από την Ελληνιστική εποχή (4ος αιώνα π.Χ.), μέχρι και τη Βυζαντινή περίοδο (13ος αιώνας).