Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Ταξίδι… στα “εν Καλάμαις Καπνοπωλεία και Καπνεργοστάσια 19ος αιώνας-1972”

Mια σημαντική πτυχή της ιστορίας της Καλαμάτας με τίτλο “Τα εν Καλάμαις Καπνοπωλεία και Καπνεργοστάσια 19ος αιώνας-1972”, καταθέτουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους-Αρχεία Νομού Μεσσηνίας και η διευθύντριά τους Αναστασία Μηλίτση-Νίκα.

Το βιβλίο-λεύκωμα που αφορά στην πορεία των καπνεμπορικών επιχειρήσεων της Καλαμάτας και στην εξέλιξή τους σε καπνοβιοτεχνίες και σιγαροβιομηχανίες παρουσιάστηκε σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, σε εκδήλωση  που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Πελοποννήσου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Μεσσηνίας.

Στην εκδήλωση, μίλησαν η Αμαλία Παππά αναπληρώτρια γενική διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους με θέμα “Συμβολή των αρχείων και ιδιαίτερα των βιομηχανικών αρχείων στη διάσωση της ιστορικής μνήμης”, η Χριστίνα Αγριαντώνη ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα “Σκέψεις για την Ελληνική Καπνοβιομηχανία” και η Αναστασία Μηλίτση – Νίκα προϊσταμένη των ΓΑΚ Μεσσηνίας.
Το συντονισμό της όλης εκδήλωσης έκανε  η Σοφία Καπετανάκη επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα.

Χαρακτηριστικές ήταν οι αναφορές του εκπροσώπου της οικογένειας ΚΑΡΕΛΙΑ , Στάθη Καρέλια, ο οποίος έκανε ειδική μνεία στους πρώτους καπνοπώλες υπογραμμίζοντας την σημασία που είχαν τα δεδομένα της εποχής για την πορεία της εταιρείας ΚΑΡΕΛΙΑ. Συγκεκριμένα σημείωσε, “ποια η σημασία της ύπαρξης για την πορεία της ΚΑΡΕΛΙΑ μιας πραγματικότητας  που δεν ίσχυε σε κανένα κράτος, μόνο στην Ελλάδα, η μη ύπαρξη εθνικού καπνικού μονοπωλίου. Η τοπική καπνοβιομηχανία αναπτύχθηκε, διότι αυτός ο παράγοντας υπήρξε καθοριστικός για την εδραίωση των καπνομάγαζων της εποχής εκείνης. Η τοπική καπνοβιομηχανία δεν απόλαυσε κανένα κρατικό προστατευτισμό, μια τέτοια συμπεριφορά του κράτους θα ήταν η ταφόπλακα του κλάδου” υπογράμμισε και ανέφερε ότι ” το τοπικό περιβάλλον ανταγωνισμού υπήρξε ο προπομπός για το τι θα ακολουθούσε. Χτίστηκαν οι βάσεις για να μπορούμε σήμερα να αντιμετωπίσουμε τον διεθνή ανταγωνισμό. Μπορεί τα ονόματα να έχουν αντικαταστάθηκαν , μπορεί τα νούμερα να είναι μηδενικά η αξία όμως του επιχειρείν παραμένει αναλλοίωτη  και  δεν θα μπορούσε να υπάρξει η διάρκεια μέσα στο χρόνο, αν δεν υπήρχε ο σεβασμός στις αξίες που περισσεύει ο υγιής ανταγωνισμός.”

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.