Πέμπτη
13
Ιούνιος
TOP

Τέσσερα παράδοξα συμπτώματα της Covid που μάλλον αγνοείτε

Έχουν περάσει πάνω από δύο χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού και εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα συνεχίζουν να καταγράφονται καθημερινά σε όλο τον κόσμο.

Με την εμφάνιση των νέων παραλλαγών, εξελίσσονται και τα συμπτώματα της Covid.

Στα κύρια συμπτώματα που υποδεικνύουν λοίμωξη από κορονοϊό, περιλήφθηκαν αρχικά ο πυρετός, ο βήχας, η απώλεια ή/και οι αλλαγές στη γεύση και την όσφρηση. Στη συνέχεια προστέθηκαν ο πονόλαιμος, η καταρροή και ο πονοκέφαλος.

Υπάρχουν όμως και κάποια πιο «σκοτεινά» σημεία και συμπτώματα που ενδέχεται να συνδέονται με την Covid και επιβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται απλά για γρίπη ή κοινό κρυολόγημα.

Δερματικά εξανθήματα:

Με την εξάπλωση της λοίμωξης, αυξήθηκαν και οι αναφορές για την εκδήλωση συμπτωμάτων από το δέρμα σε συχνότητα που φαίνεται να κυμαίνεται μεταξύ 7,7% και 20,4%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας στους δώδεκα ως ένας στους πέντε ασθενείς με λοίμωξη από SARS-CoV-2 θα εκδηλώσει συμπτώματα από το δέρμα. Μελέτη υπό την εποπτεία του King’s College στο Λονδίνο, έδειξε ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 8,8% των ανθρώπων που θα νοσήσουν από τον ιό, θα εκδηλώσουν συμπτώματα από το δέρμα. Ιδιαίτερα για την παραλλαγή Όμικρον αναφέρονται πολύ συχνά συμπτώματα όπως τα «δάκτυλα covid», ξηρά και συχνά επώδυνα χείλη, ξηρό και αφυδατωμένο δέρμα που μοιάζει με αυτό του εκζέματος στο λαιμό και θώρακα σε σημεία που εκτίθενται στο ηλιακό φως.

Απώλεια ακοής και εμβοές:

Η ανάπτυξη απώλειας ακοής ή εμβοών ως επιπλοκή της λοίμωξης, δεν ανήκει στα αρχικά συμπτώματα αλλά αναπτύσσεται αργότερα. Τον Οκτώβριο του 2020, καταγράφηκε η περίπτωση ενός 45χρονου Βρετανού που εμφάνισε εμβοές και ξαφνική απώλεια ακοής στο ένα αυτί, αφού αρρώστησε σοβαρά από COVID-19. Έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2020 σημείωσε ότι αρκετοί Ιρανοί ασθενείς ανέφεραν απώλεια ακοής στο ένα αυτί, καθώς και ίλιγγο.

Τριχόπτωση:

Ήταν μια από τις επιπτώσεις της COVID-19 στους ασθενείς, τα συμπτώματα των οποίων είτε υποχώρησαν σε μερικές εβδομάδες ή συνέχισαν και μετά κατά την νόσηση με long COVID. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη πόσο διαδεδομένη είναι η τριχόπτωση μεταξύ των ασθενών, μελέτη ωστόσο διαπίστωσε ότι μεταξύ εκείνων που νοσηλεύτηκαν, το 22% εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν τριχόπτωση έως και έξι μήνες αργότερα. Ακόμη και για όσους δεν μολύνθηκαν όμως, το άγχος ήταν ένας επιβαρυντικός παράγοντας που θα μπορούσε να ενισχύσει την τριχόπτωση.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Conversation, σε έναν μικρό αριθμό ασθενών με λοίμωξη Covid-19, τα νύχια των χεριών εμφανίζονται αποχρωματισμένα ή παραμορφωμένα λίγες εβδομάδες αργότερα -φαινόμενο που αποκαλείται συχνά «νύχια COVID». Ένα σύμπτωμα είναι ένα μοτίβο κόκκινου μισοφέγγαρου που σχηματίζει μια καμπύλη πάνω από τη λευκή περιοχή στη βάση των νυχιών. Το φαινόμενο αυτό φαίνεται πως υπάρχει πριν από άλλα συμπτώματα της COVID-19, με τους ασθενείς να το παρατηρούν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά τη διάγνωσή τους. Kάποιοι ασθενείς έχουν παρατηρήσει νέες οριζόντιες ραβδώσεις στη βάση των νυχιών των χεριών και των ποδιών τους, γνωστές ως γραμμές Beau, οι οποίες τείνουν να εμφανίζονται τέσσερις ή και περισσότερες εβδομάδες μετά την λοίμωξη από COVID-19.

Πηγή: aftodioikisi.gr