Κυριακή
23
Ιούνιος
TOP

Τετραήμερη εργασία: 1 στους 3 εργαζόμενους θα δήλωνε παραίτηση για… χάρη της

Η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος μεταξύ των εργαζομένων, με αρκετούς να δηλώνουν πρόθυμοι να παραιτηθούν… για χάρη της.

Σε έρευνα του Monster που διεξήχθη τον Μάρτιο, το 61% δηλώνει ότι προτιμά την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας από την πενθήμερη, με το 33% να λέει ότι θα δήλωνε παραίτηση για μια τετραήμερη εργασία

Αυτό είναι ένα «σημαντικό» ποσοστό, λέει η Vicki Salemi, ειδική σε θέματα καριέρας στο Monster, προσθέτοντας ότι οι αριθμοί δείχνουν μια αλλαγή νοοτροπίας των εργαζομένων, που επανεξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο ιεραρχούν τον χρόνο τους.

Η χρονική στιγμή είναι επίσης ενδιαφέρουσα: Ενώ μεγάλες εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας και της οικονομίας ανακοίνωσαν πρόσφατα μαζικές απολύσεις, πολλοί εργαζόμενοι περιμένουν περισσότερη ευελιξία στην εργασία τους.

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες ανέφεραν ότι θα ήταν πιο παραγωγικοί με μια συντομότερη εβδομάδα εργασίας και το 10% θα δεχόταν ακόμη και μείωση μισθού.

Πειραματισμοί

Για δεκαετίες, η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας θεωρούταν κάτι απρόσιτο που δεν θα μπορούσε ποτέ να επικρατήσει στην αγορά εργασία, ωστόσο αυτή η τάση αλλάζει καθώς όλο και περισσότερα πειράματα που γίνονται παγκοσμίως δείχνουν πώς η νέα μορφή εργασίας λειτουργεί.

Η εξάμηνη δοκιμή που διεξήχθη από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση 4 Day Week Global, το μεγαλύτερο πείραμα που έχει γίνει μέχρι στιγμής στον κόσμο, έληξε με επιτυχία: οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι ήταν λιγότερο εξαντλημένοι, πιο αφοσιωμένοι και πιο ευτυχισμένοι με την καθημερινή τους εργασία, την προσωπική τους ζωή, τα οικονομικά τους και τις σχέσεις τους. Οι επιχειρήσεις μέτρησαν επίσης τα οφέλη, όπως η υψηλότερη παραγωγικότητα και η ικανοποίηση, που μεταφράζονται σε υψηλότερα έσοδα και μικρότερο κύκλο εργασιών.

Μάλιστα, ορισμένοι νομοθέτες χρησιμοποιούν τα θετικά αποτελέσματα των δοκιμών. Ενα νέο νομοσχέδιο που εισήχθη από τους νομοθέτες του Μέριλαντ τον Ιανουάριο δίνει κίνητρα στους εργοδότες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να πειραματιστούν με τη μειωμένη εβδομάδα εργασίας, χωρίς περικοπές στις αμοιβές και τις παροχές.

Και σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ο βουλευτής της Καλιφόρνιας Μαρκ Τακάνο επανέφερε στο Κογκρέσο τον νόμο του για την εβδομάδα εργασίας των 32 ωρών, ο οποίος, αν ψηφιστεί, θα μειώσει τις ώρες της εβδομάδας εργασίας από 40 σε 32 και θα επιβάλει την πληρωμή υπερωριών για εργασία πέραν του νέου ωραρίου.

Περισσότερες εταιρείες ενδέχεται να πειραματιστούν, κυρίως για να αποφύγουν αυξήσεις ή προαγωγές, σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Το ποσοστό των εταιρειών που υιοθέτησαν το μοντέλο έφτασε το 10% για πρώτη φορά πέρυσι, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Payscale.

«Οι εργαζόμενοι αναζητούν ευελιξία», λέει η αναλύτρια της Payscale για την ισότητα των αμοιβών, Ruth Thomas.

Οι εργαζόμενοι παραδέχονται ότι δεν είναι παραγωγικοί 5 ημέρες την εβδομάδα

Η δομή μιας μειωμένης εβδομάδας εργασίας μπορεί να ποικίλλει. Για παράδειγμα, ορισμένες εταιρείες επιλέγουν τέσσερις 10ωρες βάρδιες και άλλες μειώνουν την εβδομάδα εργασίας σε 32 ώρες. Η πλειοψηφία των εργαζομένων από την έρευνα του Monster (56%), προθυμοποιείται να εργαστεί περισσότερες ώρες προκειμένου να έχει τριήμερο ξεκούρασης κάθε εβδομάδα.

Περισσότεροι από το ένα τρίτο παραδέχονται ότι ούτως ή άλλως δεν είναι παραγωγικοί και τις πέντε ημέρες της εβδομάδας. Το 15% δηλώνει ότι κάνει ελάχιστη δουλειά τη Δευτέρα και είναι πιο παραγωγικοί την υπόλοιπη εβδομάδα, ενώ το 22% των εργαζομένων δηλώνει ότι είναι συγκεντρωμένοι στην αρχή της εβδομάδας, αλλά μπορεί να είναι λιγότερο παραγωγικοί τις Παρασκευές.

Το 53% των εργαζομένων ανέφερε ότι είναι παραγωγικοί και τις πέντε ημέρες της εβδομάδας.

Συνολικά, περίπου τέσσερις στους 10 ανθρώπους δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν να παραμείνουν στην πενθήμερη εβδομάδα εργασίας.

ΠΗΓΗ imerisia.gr  με πληροφορίες από CNBC