Παρασκευή
13
Δεκέμβριος
TOP

Θα πούμε το ψωμί το ψωμάκι: Έρχονται αυξήσεις φωτιά, μέχρι και 1,5 ευρώ η φρατζόλα

Ένα νέο κύμα ακρίβειας φαίνεται να “χτυπάει” την αγορά με ανατιμήσεις σε πολλά βασικά προϊόντα. Όπως όλα δείχνουν, ένα από αυτά θα είναι και το ψωμί καθώς η τιμή των αλεύρων βρίσκεται στα ύψη.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος, εξήγησε τι ακριβώς συμβαίνει στην αγορά σιτηρών. Όπως δήλωσε ο κ. Μούσιος:

«Οι πρώτες παράλαβες των μαλακών σιτηρών την προηγούμενη εβδομάδα ήταν έως και 60% επάνω. Είχαμε τον προηγούμενο διάστημα, μέχρι και τον Ιανουάριο, μια ανοδική τάση στα σιτηρά. Ξεκίνησαν από το καλοκαίρι είχαν φτάσει στο 90%. Το μικρό τσουβάλι από 13-15 γιατί οι τιμές δεν είναι στάνταρ ευρώ που ήταν παλιά, ξεπέρασε τα 22 ευρώ.

Το 20% των μαλακών σιτηρών το εισάγουμε από την Ουκρανία, το 10% από τη Ρωσία και το 5% από τη Μολδαβία.»

Υπάρχουν και άλλες αγορές, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ουγγαρία και άλλες, που έχουν κλείσει τα σύνορά τους και δεν κάνουν εξαγωγές σιτηρών. Ενώ, επισήμανε:

«Μία ημέρα πριν την έναρξη του πολέμου, η τιμή ήταν 294 δολάρια ο τόνος και σήμερα έχει ξεπεράσει τα 450.»
Με βάση όλα τα παραπάνω, ο κ. Μούσιος υπογράμμισε ότι οι αυξήσεις σε βασικά είδη, όπως το ψωμί, θα είναι αναπόφευκτες και δήλωσε:

«Θα δούμε τις επόμενες ημέρες αυξήσεις. Δεν μπορώ να προσδιορίσω ποιες θα είναι αυτές, αλλά σίγουρα δε θα σταματήσουμε εδώ. Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει που θα φτάσουν οι αυξήσεις.»

Πρόεδρος του σωματείου Αρτοποιών Μαγνησίας Κωνσταντίνος Τσουράπας

Ο πρόεδρος του σωματείου Αρτοποιών Μαγνησίας κ. Κωνσταντίνος Τσουράπας μιλώντας σε τοπικό κανάλι εκτίμησε πως ενδέχεται να δούμε προς το τέλος αυτής της εβδομάδας ή την επόμενη αυξήσεις στη φρατζόλα.

«Θα ανέβουν κι άλλο οι τιμές. Δεν μιλάμε για 10 με 20 λεπτά», λέει χαρακτηριστικά και εκφράζει φόβους ότι μπορεί να δούμε το ψωμί να ξεπερνά ακόμα και το 1,5 ευρώ.

Τονίζει δε πως οι αυξήσεις που καταγράφονται στις πρώτες ύλες είναι αδύνατον να απορροφηθούν και κάνει λόγο για τεράστιες ελλείψεις στην αγορά.

«Υπάρχει τεράστια έλλειψη στο μαλακό σιτάρι και δεν μπορούμε να παρασκευάσουμε αρτοποιήματα», προσθέτει. «Ήδη ένας μύλος στην περιοχή έχει κλείσει καθώς δεν είχε υλικά.

Τους ίδιους φόβους για τεράστια αύξηση στην τιμή του ψωμιού εκφράζει και Αθηναίος αρτοποιός, ο οποίος λέει πως σύντομα θα δούμε τη φρατζόλα πάνω από ευρώ.