Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Θέρμανση ή τρόφιμα; Κοινωνική αναταραχή λόγω της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη

Μια μεγάλη κοινωνική δοκιμασία φαίνεται να έχει μπροστά της η Ευρώπη τον χειμώνα, καθώς προσπαθεί να εξισορροπήσει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια, που τροφοδοτείται από την άνοδο των τιμών της ενέργειας, με την πίεση για την επίτευξη των στόχων για το κλίμα, ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανάλυση του Thomson Reuters Foundation.

Η βρετανική οργάνωση «Don’t Pay UK» ζητά μποϊκοτάζ στους λογαριασμούς ενέργειας από την 1η Οκτωβρίου, ενώ η υποστηριζόμενη από τα σωματεία εκστρατεία «Enough is Enough» άρχισε μια σειρά διαμαρτυριών και κινητοποιήσεων στα μέσα του Αυγούστου, ζητώντας αυξήσεις, πλαφόν στα ενοίκια, φθηνότερη ενέργεια και τρόφιμα και φορολόγηση των πλουσίων.

Η κρίση του κόστους ζωής στην Ευρώπη χειροτερεύει συνέχεια και ήδη εργαζόμενοι σε Γαλλία, Ισπανία και Βέλγιο πραγματοποιούν απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στην υγεία και στην αεροπορική βιομηχανία, πιέζοντας για υψηλότερους μισθούς ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό που αυξάνεται.

Στο μεταξύ η ΕΕ έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων κατά τα 2/3 και τη μείωση της ζήτησης αερίου κατά 15% μέχρι το τέλος του έτους. Πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, ήδη είχε τεθεί ο στόχος να γίνει η ήπειρος «carbon neutral» μέχρι το 2050.

Η πίεση στις εισαγωγές πετρελαίου και αερίου από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο έχει ως αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές χώρες να σπεύδουν να καλύψουν το ενεργειακό κενό μέσω ενός μείγματος μέτρων ενεργειακής αποδοτικότητας, ενεργοποίησης παλιών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα και ενίσχυσης projects ανανεώσιμης ενέργειας.

Κάποιοι οικονομολόγοι λένε πως οι άμεσες ανάγκες θα έπρεπε να έχουν προτεραιότητα απέναντι στους μεσο-μακροπρόθεσμους στόχους για την υιοθέτηση πιο καθαρής ενέργειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ειδικά εν όψει των ψυχρότερων χειμερινών μηνών.

Ωστόσο οι υπέρμαχοι των μέτρων για το κλίμα, επιθυμούν οι κυβερνήσεις να γυρίσουν την πλάτη τους εντελώς στα ορυκτά καύσιμα, να επενδύσουν περισσότερο στα μέτρα αποδοτικότητας και να βάλουν περισσότερο την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στο μείγμα.

Όποια πορεία και αν ακολουθηθεί, ο επερχόμενος χειμώνας πρόκειται να χαρακτηριστεί από κοινωνική αναταραχή, προειδοποίησε η Ναόμι Χοσάιν, καθηγήτρια πολιτικών ανάπτυξης στο American University στην Ουάσινγκτον, που μελετά θέματα ενέργειας, καυσίμων και ταραχών για τρόφιμα. Με συντηρητικές εκτιμήσεις, 10.000 τέτοιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έχουν λάβει χώρα σε όλο τον κόσμο από τον προηγούμενο Νοέμβριο, είπε στο Thomson Reuters Foundation, και αναμένονται περισσότερες. «Αν ήμουν πολιτικός, θα ανησυχούσα πολύ» πρόσθεσε.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη huffingtonpost.gr