Κυριακή
22
Δεκέμβριος
TOP

Τι ετοιμάζεται για το πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ

Διεργασίες για το πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ – Στο τραπέζι η απαλλαγή εισφοράς αλληλεγγύης και για δημόσιο τομέα και για συνταξιούχους – Μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% και αντίστοιχη μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις στο 20%, από 24%, το 2022

Μισό τέλος επιτηδεύματος είναι πολύ πιθανό να πληρώσουν του χρόνου οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ενταχθεί στο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη μείωση του τέλους κατά 50%, κάτι που σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες από 650 ευρώ θα πληρώσουν 325 ευρώ και οι επιχειρήσεις από 1.000 ευρώ θα πληρώσουν 500 ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτό το στάδιο η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση και όχι την κατάργηση του συγκεκριμένου φόρου, καθώς η δημοσιονομική ευελιξία που παρέχει το Eurogroup λόγω της πανδημίας δεν επιτρέπει τη λήψη μόνιμων μέτρων που δημιουργούν πρόσθετη δημοσιονομική επιβάρυνση. Η Ε.Ε. έχει αφήσει ένα περιθώριο στα κράτη-μέλη για να λαμβάνουν μέτρα που συνδέονται με την πανδημία και μέχρι το 0,1% του ΑΕΠ.

Αυτό σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μπορεί να κινηθεί μόνο μέσα στο περιορισμένο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που αφήνει η χρηματοδότηση των μέτρων για τους πυροπαθείς και τους πληγέντες από την υγειονομική κρίση.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει ξεκινήσει να καταρτίζει λίστα φοροελαφρύνσεων που θα προτείνει στον πρωθυπουργό προκειμένου να γίνει η τελική επιλογή αυτών που θα ενταχθούν στις εξαγγελίες που θα γίνουν στη ΔΕΘ.

Μεταξύ αυτών φιγουράρει η μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος, που υπολογίζεται ότι θα έχει κόστος στον Προϋπολογισμό περίπου 240 εκατ. ευρώ. Στις προτάσεις αυτές βρίσκεται και η πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης τόσο για τον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους, ενώ παράλληλα τρέχει και ο σχεδιασμός για την πλήρη αναμόρφωση του ΕΝΦΙΑ μαζί με τη μεσοσταθμική μείωσή του κατά 8% από το 2022.

Ειδικότερα, η μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος σημαίνει ότι ο φόρος θα διαμορφωθεί ως εξής:

■ Από 800 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους σε 400 ευρώ.
■ Από 1.000 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους σε 500 ευρώ.
■ Από 650 ευρώ ετησίως για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες σε 325 ευρώ.
■ Από 600 ευρώ ετησίως για κάθε υποκατάστημα σε 300 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το τέλος επιτηδεύματος εφαρμόστηκε το 2011 μαζί με την έκτακτη εισφορά. Λόγω αδυναμίας περιορισμού της φοροδιαφυγής, κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες, η τότε κυβέρνηση επέβαλε οριζόντιο τέλος σε επιτηδευματίες (φυσικά και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες) και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα. Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, τα έσοδα από το τέλος επιτηδεύματος ανήλθαν το 2020 σε 480 εκατ. ευρώ και αυτά αντλήθηκαν από περίπου 611.000 ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα ανεξαρτήτως αν το εισόδημά τους είναι μικρό, μεσαίο ή μεγάλο.

Οσον αφορά την εισφορά αλληλεγγύης, το σίγουρο είναι ότι θα παραμείνει παγωμένη και το 2022 για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, τόκους και μερίσματα. Από το μέτρο ωφελούνται κυρίως τα μεσαία εισοδήματα, ενώ το κόστος για τον Προϋπολογισμό ανέρχεται σε περίπου 800 εκατ. ευρώ. Αυτό που εξετάζεται είναι η κατάργησή της στον δημόσιο τομέα και στους συνταξιούχους. Το κόστος σε αυτή την περίπτωση θα ανεβεί σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης καθιερώθηκε με το άρθρο 29 του ν. 3986/2011 στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων και θα έπρεπε να είχε καταργηθεί στα τέλη του 2014. Συνολικά τα φυσικά πρόσωπα καταβάλλουν περί το 1,2 δισ. ευρώ ετησίως.

Σκέψεις γίνονται και για την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Δεδομένο είναι ότι και το 2022 θα διατηρηθεί η μείωση των εισφορών κατά 3 μονάδες μαζί με την αντίστοιχη μισής ποσοστιαίας μονάδας για τις εισφορές της επικουρικής ασφάλισης. To κόστος για τον Προϋπολογισμό θα ανέλθει σε 800 εκατ ευρώ. Ακόμη, εξετάζεται το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,60 ποσοστιαίες μονάδες, με επιπλέον κόστος περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Ειλημμένη είναι δε η απόφαση για μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις στο 20% από 24% που είναι σήμερα, με κόστος 200 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το 2019 ο συντελεστής μειώθηκε από το 28% στο 24%, με στόχο να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στον όλο σχεδιασμό συμπεριλαμβάνεται και κυβερνητική πρόθεση για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, εφόσον υπάρχει επαρκής δημοσιονομικός χώρος μετά την προσαρμογή του φόρου ακινήτων στις νέες αντικειμενικές αξίες. Το κόστος διαμορφώνεται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ.

Συμπερασματικά, στο πακέτο της ΔΕΘ υπάρχουν τα σίγουρα μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ (πάγωμα εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, διατήρηση των ήδη μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών και μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων), αλλά το ύψος μπορεί να φτάσει και τα 2,7 δισ. εφόσον προχωρήσουν και οι προτάσεις που εξετάζονται.

Ιδιαίτερη βαρύτητα, όμως, θα έχουν και οι στόχοι της οικονομίας για το 2022, που σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργού Οικονομικών θα προβλέπουν τα εξής:

■ Επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών μεγέθυνσης την επόμενη περίοδο (πάνω από 3%) από το 2021.
■ Εξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας εντός του 2022.
■ Επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων (κόκκινα δάνεια) μέχρι το τέλος του 2022.
■ Επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας και ικανοποιητικών πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο στόχος είναι δημοσιονομική βελτίωση από το 2022 και ικανοποιητικά ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023.
■ Επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας έως το α’ εξάμηνο 2023.

Ολα αυτά θα τεθούν υπόψη και των θεσμών, που θα δώσουν δείγμα γραφής των προθέσεών τους στις 22 Σεπτεμβρίου, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινωθεί η έκθεση για την Ενισχυμένη Εποπτεία-πλαίσιο της 11ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, ενώ ο επόμενος κύκλος αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο, συμπίπτοντας με την οριστικοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022.

newmoney.gr