Κυριακή
27
Νοέμβριος
TOP

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός για τη φετινή αντιπυρική περίοδο

Περισσότερα εναέρια μέσα προβλέπονται στον φετινό σχεδιασμό, δασοκομάντος και καθαρισμοί δασών μέσα στο καλοκαίρι, αλλά και στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου, λόγω των καιρικών συνθήκων που προηγήθηκαν.

Αναλυτική παρουσίαση για τον σχεδιασμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, από τον Υπουργό κ. Χρήστο Στυλιανίδη, τον Υφυπουργό κ. Ευάγγελο Τουρνά, τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Αμυρά και την Υπουργό Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη.

Για την φετινή αντιπυρική περίοδο προτεραιότητα αποτελεί η πρόληψη και η προετοιμασία και ύστερα η άμεση επέμβαση.

Για πρώτη φορά η Δασική Υπηρεσία, η Πυροσβεστική και το Υπουργείο Πολιτισμού συνεργάζονται όλοι μαζί, μετά από πολλά χρόνια ώστε να λυθούν σοβαρές αστοχίες του παρελθόντος.

Μετά από την εξασφάλιση μεγάλων οικονομικών κονδυλίων έχει ξεκινήσει ο καθαρισμός δασών που το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει θέσει σε προτεραιότητα, ξεκινώντας, από Ανατολική και Δυτική Αττική, περιοχή ευθύνης Πειραιά, Τροιζηνία, Μέθανα και Πόρο και θα ακολουθήσουν περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας.

Υπολογίζεται ότι στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου, Ιούλιο και Αύγουστο θα πραγματοποιούνται ακόμη εργασίες καθαρισμών και διάνοιξης και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων και στην ερώτηση των δημοσιογράφων, προς τους Υπουργούς γιατί η αυτή η διαδικασία ξεκίνησε τώρα και όχι πιο πριν, απάντησαν πως λόγω των βροχοπτώσεων που μέχρι και πρότινος σημειώνονταν δεν μπορούσαν να γίνουν αυτές οι εργασίες πιο νωρίς, ωστόσο οι δασεργάτες που θα βρίσκονται εντός των δασών όλη αυτή την κρίσιμη περίοδο, τονίζουν πως θα λειτουργούν παράλληλα και σαν παρατηρητές και θα μπορούν εγκαίρως να ειδοποιήσουν τις Αρχές αν συμβεί κάτι.

Μέσω του προγράμματος «ANTINERO» που χρηματοδοτείται από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ και είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα προληπτικών καθαρισμών δασών που έχει εκπονηθεί στη χώρα, προβλέπεται ο συνολικός καθαρισμός 38.000 στρεμμάτων δασικών εκτάσεων, η συντήρηση 10.719 χλμ. δασικών δρόμων και 1.625 χλμ. αντιπυρικών ζωνών.

Σε σχετικές ερωτήσεις που δέχτηκε από δημοσιογράφους ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, κ. Αμυράς, απάντησε πως στην ουσία συγκεντρώθηκαν παλιοί σχεδιασμοί που προϋπήρχαν στις δασικές υπηρεσίες και ουδέποτε είχαν χρηματοδοτηθεί και εφαρμοστεί και από του χρόνου θα γίνει ένας νέος πιο ενδελεχής σχεδιασμός και σε πιο ολοκληρωμένη βάση, αφού πλέον έχει θεσμοθετηθεί η απαραίτητη συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς.

Παρατηρήθηκαν σοβαρές αστοχίες στο παρελθόν όπως για παράδειγμα στους τομείς ευθύνης του ΔΕΔΔΗΕ, σε πυλώνες μέσης και υψηλής τάσης, όπου ακόμα και αν είχαν καθαριστεί οι χώροι, δεν είχαν απομακρυνθεί οι όγκοι με τα κλαδιά, κάτι που πλέον έχουν λάβει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα συμβεί ξανά…

Ανάλογα προληπτικά μέτρα με καθαρισμούς και δημιουργία αντιπυρικών ζωνών σε αρχαιολογικούς χώρους έχει εκπονηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, ειδικά για 11 αρχαιολογικούς χώρους που έχει θεωρηθεί ότι αποτελούν άμεση προτεραιότητα.

Επίσης, ένα σημαντικό όπλο μέσω των αλλαγών της νομοθεσία για την τοπική Αυτοδιοίκηση, πέρα από την έγκαιρη αποδέσμευση κονδυλίων, είναι ότι πλέον ακόμα και να κάποιος ιδιοκτήτης δεν καθαρίσει εγκαίρως το οικόπεδό του, θα έχει το δικαίωμα ο Δήμος να το πράξει και στη συνέχεια θα επιβάλλεται πρόστιμο και χρέωση για τον καθαρισμό του οικοπέδου στον ιδιώτη που το αμέλησε αυτό. Για να γίνει κατανοητό τι σημαίνει αυτό για όποιον ιδιοκτήτη οικοπέδου αμελήσει τις υποχρεώσεις του, μόνο η χρέωση για τον καθαρισμό θα είναι μισό ευρώ ανά τετραγωνικό και για κάθε ένα στρέμμα 500 ευρώ.

Φέτος επίσης θα δοθεί μεγάλη σημασία στην έγκαιρη και αρχική προσβολή των πυρκαγιών από εναέρια μέσα αφού έχει αποδειχθεί ότι εάν λάβουν διαστάσεις τα πύρινα μέτωπα μετά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν και μετά τις πρώτες εναέριες προσβολές θα αναλαμβάνουν οι επίγειες δυνάμεις.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη: news247.gr