Κυριακή
21
Ιούλιος
TOP

Τι σημαίνει όταν δούμε το σύμβολο του ιχθύ στο αυτοκίνητο -Η άγνωστη ιστορία

Αυτό το άγνωστο στους περισσότερους σύμβολο που το βλέπουμε και στα αυτοκίνητα, έχει μια ιστορία σχεδόν 2.000 ετών και είναι ένα διαχρονικό σύμβολο.

Στο παρελθόν και μάλιστα στο μακρινό μάς ταξιδεύει η ιστορία που κρύβεται πίσω από ένα σύνηθες αυτοκόλλητο που μπορεί να συναντήσει κανείς ακόμα και σήμερα στα αυτοκίνητα.

Πρόκειται για ένα σύμβολο, η ιστορία του οποίου ξεκινά πριν από περίπου 2.000 χρόνια, που παρά τη μακρά πορεία του στο χρόνο, η ερμηνεία του παραμένει άγνωστη στους περισσότερους.

  • Ο λόγος για το σύμβολο του ιχθύος, το οποίο κάποιοι συνηθίζουν να τοποθετούν στο πίσω τμήμα του αμαξώματος ενός αυτοκινήτου, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο όχι τις διατροφικές προτιμήσεις του ή τον αντίστοιχο αστερισμό του ζωδιακού κύκλου αλλά το θρήσκευμα στο οποίο ανήκουν.

ψάρι

Η συνήθεια αυτή κρατά σχεδόν 2.000 χρόνια, όταν το σύμβολο του ιχθύος συνδέθηκε με τον Χριστιανισμό και χρησιμοποιήθηκε από τους πιστούς τα πρώτα χρόνια διάδοσης του χριστιανικού δόγματος.

Οι πρώτοι Χριστιανοί τοποθετούσαν το σύμβολο του ψαριού σε κρυφούς χώρους συναντήσεων και κατακόμβες, καθώς με αυτόν τον τρόπο δήλωναν τις θρησκευτικές προτιμήσεις, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τις όποιες διώξεις.

Μάλιστα υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το πως ο ιχθύς έγινε το «κρυφό» σύμβολο του Χριστιανισμού, με μία από αυτές να σχετίζεται με τις λέξεις «Ἰησοὺς Χριστὸς Θεοὺ ῾Υιὸς Σωτήρ» τα αρχικά των οποίων σχηματίζουν τη λέξη «ΙΧΘΥΣ».

ιχθύς

Από την εποχή που οι Χριστιανοί διώκονταν μέχρι και σήμερα προφανώς έχουν αλλάξει πολλά, ωστόσο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 η συνήθεια να δηλώνει κανείς τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του κατά αυτόν τον τρόπο επέστρεψε.

Τότε ήταν που τα πρώτα αυτοκόλλητα με το σύμβολο του ιχθύ έκαναν την εμφάνισή τους ακόμα και στα αυτοκίνητα, διατηρώντας ζωντανή μια παράδοση σχεδόν 2.000 ετών.

Σήμερα, τα αυτοκίνητα που φέρουν το σύμβολο του ιχθύ σπανίζουν, ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν γίνετε πιο παρατηρητικοί αργά ή γρήγορα θα εντοπίσετε σε κάποιο το χαρακτηριστικό έμβλημα με την ιστορία των 2.000 ετών.

ΠΗΓΗ carandmotor.gr