Πέμπτη
23
Ιανουάριος
TOP

Τι συμβαίνει με το Κτηματολόγιο; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν δηλώσει την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο, δεν μπορούν να προβούν σε αγοραπωλησία, μεταβίβαση, γονική παροχή και έκδοση οικοδομικής άδειας.

Κι αυτό επειδή, με το νέο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, τόσο στη σύνταξη κάθε συμβολαίου όσο και στην έκδοση άδειας οικοδομής, θα πρέπει να μνημονεύεται και να επισυνάπτεται στο συμβόλαιο, το αποδεικτικό υποβολής δήλωσης στο Κτηματολόγιο.

Στο μεταξύ, ένα χρόνο περιθώριο έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στο Κτηματολόγιο και να αποφύγουν το πρόστιμο.

Διευκρινίζεται πως τα πρόστιμα θα παραμείνουν παγωμένα έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2022 και πως με τα έως τώρα δεδομένα, μετά τη λήξη του παγώματος, σχεδιάζεται από το Κτηματολόγιο να καταβληθούν.

Ο «ΟΤ» παρουσιάζει όλες τις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου οι ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν την πλήρη εικόνα αναφορικά με το τι συμβαίνει στο Κτηματολόγιο ώστε να κινηθούν με ασφάλεια στο νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί , μετά και την ψήφιση του τελευταίου νόμου.

Πότε και που ξεκινάει νέα συλλογή δηλώσεων –Ποιες περιοχές μένουν απέξω

Την ερχόμενη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, ξεκινάει η εξάμηνη συλλογή δηλώσεων και στις τελευταίες περιοχές της Κρήτης που δεν έχουν κτηματογραφηθεί και ανήκουν στους Δήμους Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου.

Σημειώνεται πως την περασμένη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, ξεκίνησε η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στους Δήμους Χανίων, Αποκορώνου, Σφακίων, Καντάνου –Σελίνου, Πλατανιά και Κισσάμου ( της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων) η οποία λήγει στις 18 Ιανουαρίου 2022 για τους μόνιμους κατοίκους και στις 18 Απριλίου 2022 για όσους κατοικούν στο εξωτερικό.

Ωστόσο, ο κύκλος της κτηματογράφησης δεν έχει κλείσει ακόμη, αφού Κέρκυρα και Θεσπρωτία έχουν μείνει πίσω εξαιτίας δικαστικών προσφυγών. Εδώ, η συλλογή δηλώσεων αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη τού 2022.

Λιγότερο από 5%

Σε Ρέθυμνο και Κυκλάδες η συλλογή δηλώσεων είναι ιδιαίτερα χαμηλή -λιγότερο από 5% (!). Αυτός είναι και ο λόγος που δόθηκε παράταση στη συλλογή δηλώσεων στο Ρέθυμνο έως τις 30 Δεκεμβρίου 2021, ενώ, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, αναμένεται αντίστοιχη παράταση και για τις Κυκλάδες.

Χαμηλή συμμετοχή στη συλλογή δηλώσεων παρατηρείται επίσης σε Αργολίδα, Κορινθία, Αχαΐα, Τροιζηνία, Μάνδρα και Βίλια ( Ειδυλλία). Επίσης πολύ χαμηλά ποσοστά στη συλλογή δηλώσεων έχουν 12 νησιά: Χίος, Σάμος, Λήμνος, Λέσβος, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Κύθηρα, Αγκίστρι, Πόρος, Σπέτσες και Ύδρα.

Ο σχεδιασμός για τις αναρτήσεις

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσει η ανάρτηση σε Αλεξανδρούπολη, Σουφλί, Σαμοθράκη, ενώ μέσα στο επόμενο δίμηνο σε Μέγαρα –Οινόη (Δυτική Αττική) και σε Αχαΐα, Λάρισα, Θεσπρωτία και Καρδίτσα.

Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό του Κτηματολογίου, μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να ξεκινήσει η προανάρτηση σε περιοχές της Ροδόπης, Καβάλας (Θάσος), Χαλκιδικής, Βοιωτίας, Φωκίδας και Εύβοιας.

Σημειώνεται πως στις 21 Οκτώβριου 2021, ξεκίνησε η ανάρτηση σε περιοχές των Δήμων Διδυμότειχου και Ορεστιάδας, ενώ στις 8 Νοεμβρίου αναρτήθηκαν τα κτηματολογικά στοιχεία σε περιοχές του Δήμου Αιγιαλείας στην Αχαΐα. Υπενθυμίζεται πως η ανάρτηση έχει διάρκεια δυο μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις μήνες για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων μένουν στο εξωτερικό.

Που υπάρχουν προβλήματα

Δεν λείπουν ωστόσο και τα προβλήματα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει αναστολή της προανάρτησης στο Δήμο Τριφυλίας στη Μεσσηνία, που έγινε επειδή παρατηρήθηκαν λάθη στην καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων.

Προβλήματα ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, υπάρχει και στη λειτουργία του Κτηματολογίου με την υποστελέχωση να αναδεικνύεται σε νούμερο 1 πρόβλημα. Κατά τις ίδιες πηγές, ένα τέτοιο παράδειγμα, είναι το Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης το οποίο λειτουργεί –μεταβατικά- εδώ και οκτώ μήνες, και δεν μπορεί να παρέχει ψηφιακές υπηρεσίες στους ιδιοκτήτες εάν πρώτα δεν εκκαθαριστούν σχεδόν 10.000 πράξεις- που εκκρεμούν για νομικό έλεγχο.

Ψηφιακή επίθεση

Για τη χαμηλή συμμετοχή αλλά και την ενημέρωση όλων των ιδιοκτητών για τις δράσεις του Κτηματολογίου ξεκινάει μέσα στις επόμενες μέρες ψηφιακή επικοινωνιακή «επίθεση». Στα …όπλα του Κτηματολογίου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και η νέα ιστοσελίδα , η προβολή διαφημιστικών banner, αλλά και η παρουσία του Κτηματολογίου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης –και η τροφοδότησή τους με ειδήσεις, πληροφορίες και χρηστικά βίντεο για τη διαδικασία της κτηματογράφησης.

Ιδιοκτήτες οριζοντίων ιδιοκτησιών

Όπως επισημαίνει μιλώντας στον « ΟΤ», ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, « οι «αφορολόγητες» γονικές παροχές, η ανάγκη ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου, εν όψει και της γενικής εφαρμογής της « Ταυτότητας Κτηρίου» από την 1η Ιανουαρίου 2022, καθιστούν αναγκαία την άμεση επίλυση προβλημάτων που απασχολούν μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών οριζοντίων ιδιοκτησιών στις πολυκατοικίες.

Από την ΠΟΜΙΔΑ ζητούν: Δικαίωμα μονομερούς τροποποίησης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας όταν κατά την υπαγωγή στον σχετικό νόμο αποδεικνύεται πως υπάρχει διαφορά στην επιφάνεια υπέρ ή σε βάρος όμορης οριζόντιας ιδιοκτησίας. Η απόκλιση των διαστάσεων οριζόντιας ιδιοκτησίας έως 2% συνολικά από την κάτοψη σύστασης να μην απαιτεί τροποποίηση της. Επίλυση του προβλήματος των άκυρων θέσεων στάθμευσης με χιλιοστά στην πυλωτή πολυκατοικιών, και δυνατότητα μονομερούς κατάργησης του δικαιώματος «υψούν» στις υφιστάμενες οικοδομές.

www.ot.gr