Τετάρτη
24
Ιούλιος
TOP

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν κάνεις «κρακ» στα δάχτυλά σου;

«Μην κάνεις κρακ στα δάχτυλά σου!». Μια φράση που μπορεί να ηχεί και στα δικά σου αυτιά, αν η συγκεκριμένη συνήθεια, ανατριχιάζει τους γύρω σου. Όμως πόσο επικίνδυνη μπορεί στα αλήθεια να είναι για την υγεία σου;

  • Για τον χαρακτηριστικό ήχο
  • Για την αίσθηση: Πολλοί υποστηρίζουν ότι το κρακ στα δάχτυλα τους ανακουφίζει από την ένταση και αυξάνει την κινητικότητά τους.
  • Νευρικότητα: Ακριβώς όπως η ονυχοφαγία, το «σπάσιμο» των αρθρώσεων μπορεί να είναι ένας τρόπος να απασχολήσεις τα χέρια σου όταν είσαι νευρική.
  • Στρες: Το «σπάσιμο» των αρθρώσεων για πολλούς λειτουργεί ως αγχολυτικό.
  • Συνήθεια: Μόλις αρχίσεις να σπας τις αρθρώσεις για οποιονδήποτε από αυτούς τους λόγους, είναι εύκολο να συνεχίσεις να το κάνεις χωρίς καν να το σκεφτείς. Όταν πιάνεις τον εαυτό σου να κάνεις «κρακ»  στις αρθρώσεις σου πολλές φορές την ημέρα, έχει γίνει πλέον συνήθεια.

Τι προκαλεί το χαρακτηριστικό «κρακ»;

Ο λόγος που η άρθρωση κάνει έναν ήχο σαν να σπάει ή να ραγίζει, δεν είναι πλήρως κατανοητός. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, πολλοί απέδιδαν τον χαρακτηριστικό ήχο σε φυσαλίδες αζώτου που είτε σχηματίζονται, είτε καταστρέφονται μέσα στο αρθρικό υγρό. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ο ήχος δημιουργείται από την κίνηση των συνδέσμων γύρω από την άρθρωση. Άτομα με πιο χαλαρές αρθρώσεις δεν μπορούν να δημιουργήσουν αρκετή αρνητική πίεση για να δημιουργήσουν φυσαλίδες αζώτου. Γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν καθόλου «κρακ» στις αρθρώσεις τους.

Μια ανασκόπηση μελετών σημείωσε επίσης, ότι χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να δημιουργηθούν νέες φυσαλίδες αζώτου στο αρθρικό υγρό. Κάτι που επίσης εξηγεί γιατί αφού έχεις κάνει «κρακ» στις αρθρώσεις σου, δεν μπορείς να το ξανακάνεις αμέσως.

Πιθανοί κίνδυνοι

Σύμφωνα με τους ειδικούς το «σπάσιμο» των αρθρώσεων δεν θα πρέπει να είναι επώδυνο, να προκαλεί πρήξιμο ή να αλλάζει το σχήμα της άρθρωσης. Αν συμβαίνει κάποιο από αυτά τα πράγματα, κάτι πάει λάθος. Επίσης, αν και δεν είναι εύκολο, αν τραβήξεις αρκετά δυνατά, είναι πιθανό να εξαρθρώσεις τα δάχτυλά σου ή να τραυματίσεις τους συνδέσμους γύρω από τις αρθρώσεις. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι μιλάμε για αρκετά σπάνιες και ακραίες εξαιρέσεις.

Εάν παρατηρήσεις πόνο ή πρήξιμο στις αρθρώσεις σου, μπορεί να υπάρχει υποκείμενη πάθηση, όπως η αρθρίτιδα ή η ουρική αρθρίτιδα. Όμως η ιατρική κοινότητα ξεκαθαρίζει πως η συνήθεια από μόνη της δεν σχετίζεται με την ανάπτυξη αρθρίτιδας. Επομένως δεν είναι σε καμία περίπτωση προφανές κακό για την υγεία. Παλαιότερη μελέτη, συνδέει επίσης το «κρακ» στα δάχτυλα, με πρησμένα χέρια και χαμηλότερη δύναμη λαβής. Οι μεγαλύτερες ανησυχίες ωστόσο των ειδικών, έχουν να κάνουν με τις ψυχολογικές πτυχές της συνήθειας.

ΠΗΓΗ ladylike.gr