
Η Ελλάδα συρρικνώνεται δημογραφικά τόνισε ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, Νίκος Καρανικόλας, ενώ χαρακτήρισε το γεγονός ως «ένα καινούργιο είδος χρεοκοπίας».
«Περίπου το 1981 ξεκίνησαν τα προβλήματα όταν ο δείκτης γεννητικότητας έπεσε, ήταν για τελευταία φορά στο 2,1 παιδιά ανά γυναίκα» τόνισε και πρόσθεσε πως «από εκεί και μετά, σήμερα είμαστε στο 1,3, που σημαίνει ότι έχουν μειωθεί πολύ οι γεννήσεις στη χώρα και όσοι ασχολούνται με δημογραφικά θέματα και θέματα ανθρωπογεωγραφίας ήξεραν από το 1981 ότι σιγά σιγά θα αρχίσουν να έρχονται προβλήματα σε σχέση με την δημογραφική συρρίκνωση του πληθυσμού».
Μεταξύ άλλων τόνισε πως αυτό σημαίνει ότι «Ο πληθυσμός μειώνεται, οι άνθρωποι άνω των 65 ετών αυξάνονται ως ομάδα πληθυσμού, άρα έχουμε πάρα πολλές συνέπειες τόσο στα οικονομικά ζητήματα, όσο και στα κοινωνικά» επεσήμανε ο κ. Καρανικόλας ο οποίος πραγματοποίησε σχετική έρευνα και την οποίας τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιοτικά.
Πιο αναλυτικά, μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Σαββατοκύριακο από τις 5» υπογράμμισε τα βασικά αποτελέσματα αυτής της έρευνας τονίζοντας πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά βαθιά κοινωνικό υπογραμμίζοντας πως «στην Ελλάδα το 2050 θα έχουμε περίπου 1,5 εκατομμύριο λιγότερους ενεργούς πολίτες κάτω των 65 ετών και 700.000 πολίτες άνω των 65 ετών» και τόνισε πως έχει να κάνει με υποδομές, περίθαλψη, συντάξεις, με φροντίδα, με την γενικότερη παραγωγή της χώρας και είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Ενώ πρόσθεσε πως «υπάρχουν εργαλεία και μοντέλα διεθνώς που έχουν εφαρμοστεί, τα οποία θα πρέπει να ακολουθήσει άμεσα η χώρα, όχι για να πετύχουμε θαύματα, αλλά για να αρχίσει να αλλάζει αυτή η εικόνα μετά από 15-20 χρόνια.
Ορόσημο το 2,1 παιδιά για να υπάρχει σταθερότητα

Αξίζει να σημειωθεί πως η παραπάνω κάρτα παρουσιάστηκε στην εκπομπή και η οποία δείχνει με διάγραμμα το δείκτη ολικής γονιμότητας στην Ελλάδα από το 1950 μέχρι το 2022.
Πιο αναλυτικά, δείχνει πως το 1950 ο μέσος όρος ήταν περίπου στα 2.6 παιδιά κάθε οικογένεια, ενώ από το 1981 και μετά οι γεννήσεις που έχουμε είναι πολύ λιγότερες από αυτές που επιθυμούμε. Μάλιστα ο κ. Καρανικόλας επεσήμανε πως το 2,1 αποτελεί ορόσημο αφού τόσα παιδιά ανά γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία είναι εφικτό να μένει σταθερός ο πληθυσμός.
Διαβάστε περισσσότερα στο δημοσίευμα του www.ertnews.gr πατώντας ΕΔΩ