Σάββατο
20
Ιούλιος
TOP

Το ελαιόλαδο μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από άνοια: Πόσο χρειαζόμαστε την ημέρα

Λίγο ελαιόλαδο την ημέρα μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από άνοια, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Σε μεγάλη, πολυετή μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως περίπου μισή κουταλιά της σούπας ημερησίως είναι αρκετή για να παραχθεί το όφελος αυτό. Ανάλογο όφελος παρατηρείται και σε όσους υποκαθιστούν με ελαιόλαδο μικρή ποσότητα από άλλα έλαια.

Οι ερευνητές αποδίδουν τα ευρήματά τους σε ορισμένα προστατευτικά συστατικά του ελαιολάδου. Ωστόσο διευκρινίζουν πως η μελέτη τους υποδηλώνει απλώς μία συσχέτιση και όχι μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Το 65% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Όλοι είχαν ηλικία άνω των 45 ετών κατά την έναρξη της μελέτης, με τη μέση ηλικία να είναι τα 56 έτη.

Κάθε τέσσερα χρόνια οι εθελοντές συμπλήρωναν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής, στα οποία ανέφεραν μεταξύ άλλων αν και πόσο ελαιόλαδο κατανάλωναν καθημερινά. Έτσι οι ερευνητές μπόρεσαν να ταξινομήσουν την κατανάλωσή του σε τέσσερις κατηγορίες ως εξής:

  • Σπανιότερα από μία φορά τον μήνα
  • Έως και 5 ml την ημέρα
  • Πάνω από 5 έως και 7,7 ml την ημέρα
  • Πάνω από 7,7 ml την ημέρα

Τα ευρήματα

Έπειτα από 28 χρόνια παρακολούθησης 37.649 από τους εθελοντές είχαν χάσει τη ζωή τους. Οι 4.751 από αυτούς είχαν πεθάνει από άνοια.

Σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν ποτέ ελαιόλαδο ή το έτρωγαν σπανιότερα από μία φορά τον μήνα, όσοι εξ αρχής είχαν την υψηλότερη κατανάλωση (πάνω από 7,7 ml ημερησίως) σε γενικές γραμμές:

  • Είχαν καλύτερης ποιότητας διατροφή
  • Έτρωγαν περισσότερες θερμίδες αλλά χωρίς να έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ)
  • Ήταν πιο δραστήριοι σωματικά
  • Είχαν λιγότερες πιθανότητες να καπνίζουν

Οι εθελοντές αυτοί είχαν επίσης 28% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από άνοια.

Αντίστοιχα, όσοι άλλαξαν στην πορεία της μελέτης 5 γραμμάρια μαργαρίνης ή μαγιονέζας με αντίστοιχη ποσότητα ελαιολάδου είχαν 8% έως 14% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από άνοια.

Τα οφέλη αυτά ήταν ανεξάρτητα από την υπόλοιπη ποιότητα της διατροφής, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Προγενέστερες μελέτες κατ’ επανάληψιν έχουν συσχετίσει τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα,  που περιέχει σε αφθονία το ελαιόλαδο, με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου. Επιπλέον, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες. Τα συστατικά αυτά είναι αντιοξειδωτικά και προστατεύουν τα κύτταρα και τα αιμοφόρα αγγεία. Ασκούν επίσης αντιφλεγμονώδη δράση. Όλες αυτές οι ιδιότητες δρουν προστατευτικά στον εγκέφαλο,  λένε οι ειδικοί.

Πηγή: www.iatropedia.gr