Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Το ενεργειακό βάζει… φωτιά -Πόσο πληρώνουν τα νοικοκυριά για ενέργεια; Περισσότερα από ποτέ

Η εβδομάδα ξεκινά με την κόντρα να φουντώνει στο πολιτικό σκηνικό, στο φόντο των όσων βγαίνουν για τις παρακολουθήσεις προσώπων. Ωστόσο το πλέον κρίσιμο ζήτημα έχει να κάνει με την κατάσταση στην οικονομία και την καθημερινότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το ενεργειακό είναι εκείνο που αποτελεί το βασικό… βραχνά, με τους καταναλωτές με το βλέμμα στον μετρητή να προσπαθούν κάνουν παντού οικονομία.

Με την ενεργειακή κρίση να είναι σε πλήρη εξέλιξη, και παρά την ανακούφιση που έφερε η μείωση των τιμών του φυσικού αερίου το προηγούμενο διάστημα λόγω του ασυνήθιστα ζεστού καιρού, ένα πράγμα παραμένει σταθερό: τα νοικοκυριά στην Ευρώπη πληρώνουν υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας. Πόσο υψηλούς; Σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας συμβούλων ενέργειας VaasaETT, παρόλο που οι κυβερνήσεις ξοδεύουν δισεκατομμύρια για να προστατεύσουν τους καταναλωτές από την ενεργειακή κρίση, τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν περισσότερα από ποτέ για ρεύμα και φυσικό αέριο. Ειδικότερα, η ανάλυση της VaasaETT αναφέρει ότι:

  • Η μέση τιμή λιανικής του φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία ήταν σχεδόν 18 σεντς (του ευρώ) ανά κιλοβατώρα τον Οκτώβριο, διπλάσια δηλαδή από την αντίστοιχη τιμή τον ίδιο μήνα πέρυσι.
  • Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά έχει εκτοξευθεί κατά 67%, στα 36 σεντς ανά κιλοβατώρα.
  • Σε μηνιαία βάση, η μέση τιμή μονάδας για το ρεύμα αυξήθηκε κατά 3,4% τον Οκτώβριο, ενώ για το φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 2,5%.
  • Τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη σημειώθηκαν στο Δουβλίνο, όπου οι δείκτες ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 44%, ενώ η μέση τιμή του φυσικού αερίου στη Ρώμη όπου αυξήθηκε κατά 97%.

Η VaasaETT στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι αυτοί οι λογαριασμοί-ρεκόρ έρχονται παρά την κρατική υποστήριξη, ωστόσο, σημειώνει ότι αν έλειπαν τα μέτρα στήριξης οι λογαριασμοί των νοικοκυριών είναι πιθανό να ήταν ακόμη υψηλότεροι.

Τα στοιχεία έρχονται καθώς οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν δεσμευτεί για περισσότερα από 550 δισ. ευρώ για την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος. Εάν οι κυβερνήσεις δεν προσέφεραν αυτή την υποστήριξη, είναι πιθανό οι λογαριασμοί των νοικοκυριών να ήταν ακόμη υψηλότεροι, δήλωσε ο Philip Lewis, διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας.

Τι θα γίνει όμως εάν η ενεργειακή κρίση κρατήσει έναν χρόνο ή και περισσότερο; Τότε το κόστος αυτών των μέτρων για τις κυβερνήσεις θα είναι τεράστιο, προειδοποίησε ο Lewis. «Τελικά οι καταναλωτές θα ξεχάσουν ότι αυτές οι τιμές δεν είναι πραγματικές τιμές, θα τις εκλαμβάνουν ως τον κανόνα και τότε θα είναι ουσιαστικά αδύνατο να τις αλλάξει κανείς».

Τώρα όλη η προσοχή στρέφεται στον καιρό. Μπορεί οι ασυνήθιστα ήπιες για την εποχή καιρικές συνθήκες να έχουν κρατήσει κλειστή τη θέρμανση για πολλούς καταναλωτές, αποσυμπιέζοντας τις τιμές, ωστόσο, οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν καθώς η Ευρώπη υποδέχεται τον χειμώνα. Ο χειμώνας θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στις κυβερνήσεις που προσπαθούν να διατηρήσουν το κόστος τεχνητά χαμηλά, σχολιάζει το Bloomberg.

naftemporiki.gr