Κυριακή
12
Ιανουάριος
TOP

Το μεγάλο δίλημμα – Αυτοδυναμία ή δεύτερες κάλπες

Το δίλημμα αυτοδυναμία ή δεύτερες κάλπες διατυπώθηκε ευθέως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το επανέφερε προ ημερών αυτούσιο αν και επέλεξε πιο εμφατική διευκρίνιση στη διεκδίκηση της αυτοδυναμίας από τις πρώτες κάλπες της απλής αναλογικής για ευνόητους λόγους… μη χαλάρωσης του εκλογικού κοινού όταν έρθει η ώρα.

Το 2023, κατά τις επίμονες αναφορές του, οι οποίες πάντως δεν κλείνουν την κατά καιρούς εκλογολογία σε όλα – και στο νεοδημοκρατικό – τα στρατόπεδα. Τελευταία φορά εντός της εβδομάδας, ενώπιον των βουλευτών του, ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές αλλά έως τότε «χρειάζεται δουλειά».

Το Μαξίμου αναγνωρίζει ζητήματα, όπως η πανδημία και το μέτωπο της ακρίβειας, μαζί βεβαίως με εκείνο της Τουρκίας, που μπορούν να εξελιχθούν σε αστάθμητους πολιτικούς παράγοντες, που σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνουν ήδη συνολικά το πολιτικό κλίμα και τον τόνο της αντιπαράθεσης και που θα απειλήσουν με επιτάχυνση της φθοράς, απώλειες και σοβαρές «ρωγμές» την κυβερνητική εικόνα, εφόσον δεν υπάρξουν επαρκής σχεδιασμός και οι σωστές παρεμβάσεις.

Μαζί με όλα αυτά η κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι συμπεριλαμβάνει τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής στη στρατηγική του – συγκεκριμένα στο πώς διατυπώνονται τα διακυβεύματα της επόμενης μέρας και στο πώς χαράζεται νέα τακτική αντιμετώπισης των πολιτικών αντιπάλων. Επίσημα οι κυβερνητικοί δεν σχολιάζουν τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά ούτε εκφράζουν θέσεις για πρόσωπα – διεκδικητές της ηγεσίας στη Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο «ζυγίζουν» πιθανά σενάρια και κάνουν… ασκήσεις αριθμητικής και στρατηγικής με επίκεντρο τις δυσκολίες και τις ενδεχόμενες ανατροπές τόσο από την απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από σύστημα που νομοθέτησε η ΝΔ.

Τα κουκιά

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έθεσε αριθμητικό παράγοντα με την αποστροφή ότι «δεν βγαίνουν τα κουκιά» στο σενάριο κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ, Κινήματος Αλλαγής, ΜέΡΑ25 και – όχι τυχαία – επιχείρησε και θα εξακολουθήσει την προσπάθεια να αποδομεί το αφήγημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης». Ενόψει εξελίξεων στη Χαριλάου Τρικούπη τον Δεκέμβριο (τις μέρες του γαλάζιου συνεδρίου) και με την προοδευτική διακυβέρνηση σταθερά στη ρητορική της Κουμουνδούρου, η ΝΔ θα επιμείνει να διεκδικεί την κυριαρχία στην έννοια της προόδου και θα φέρνει μπροστά τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας και της αποτελεσματικότητας που εξασφαλίζει – κατά τον Μητσοτάκη – η μονοκομματική κυβέρνηση. Αντίστοιχα συνέχεια προμηνύεται και στους υψηλούς κυβερνητικούς τόνους των τελευταίων εβδομάδων για την απειλή «επιστροφής» του «λαϊκιστή, ψεύτη, μηδενιστή» ΣΥΡΙΖΑ, με το βλέμμα στους αντιΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρους του Κέντρου.

Εξάλλου οι εκτιμήσεις για μετατοπίσεις που αφορούν τους κεντρώους και σενάρια για το τι θα ακολουθήσει και μετά το σύστημα ενισχυμένης αναλογικής είναι εκείνα που καθορίζουν την πλεύση  όλων των κομματικών επιτελείων. Σε ό,τι αφορά τις κιναλίτικες διεργασίες, νεοδημοκρατικά στελέχη εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξουν προϋποθέσεις ώστε να απελευθερωθεί περισσότερος χώρος στο Κέντρο για τη ΝΔ, είτε αναδειχθεί αρχηγός με σκληρό αντιδεξιό προφίλ είτε όχι, και θέλουν να δείχνουν προς τα έξω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να απειλείται με μεγαλύτερο πρόβλημα «για αυτό επιλέγει εξαρχής στρατηγική ήττας».

«Κλειδί» η οικονομία

Το σίγουρο είναι ότι για τους επόμενους μήνες και παρά τον προβληματισμό και τα κοινά αντιπολιτευτικά πυρά για τους χειρισμούς στην υγειονομική κρίση, για την οποία πράγματι δεν απολαμβάνει την αποδοχή της πρώτης περιόδου, η κυβέρνηση θα «γυρνά» διαρκώς στην οικονομία (συγκράτηση ανεργίας, στήριξη μικρομεσαίων και ευάλωτων κ.ο.κ.). Αφενός γιατί τη θεωρεί προνομιακό πεδίο, αφετέρου γιατί αναγνωρίζει ότι πρωτίστως εκεί κρίνεται η καθημερινότητα του πολίτη, τα συναισθήματά του για την επόμενη μέρα και στο τέλος της μέρας η εμπιστοσύνη του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ