Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Το Νο1 λάθος που μας κάνει να γερνάμε πιο γρήγορα

Αν και η γήρανση δεν είναι πλήρως κατανοητή, μπορεί να χωριστεί σε δύο κατηγορίες: ενδογενής και εξωγενής. Η ενδογενής γήρανση οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, ενώ η εξωτερική γήρανση μπορεί να αποδοθεί σε επιλογές τρόπου ζωής όπως η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η διατροφή, η άσκηση και η διαχείριση του στρες.

O γιατρός μακροζωίας και αναγεννητικής ιατρικής Neil Paulvin βοηθά στελέχη, αθλητές και διασημότητες να βυθίσουν το σώμα τους και να βελτιώσουν την υγεία τους μέσω εξωγενών παραγόντων.

Με βάση την εμπειρία του, ανακάλυψε ότι η κακή ποιότητα ύπνου είναι το Νο. 1 λάθος που θα σας κάνει να γερνάτε πιο γρήγορα:

Γιατί η έλλειψη ύπνου επιταχύνει τη γήρανση

Με τους γρήγορους ρυθμούς της ζωής μας, ο ύπνος συχνά θυσιάζεται είτε από επιλογή είτε από ανάγκη. Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι ο ποιοτικός ύπνος είναι το κλειδί για μια υγιή ζωή.

Όταν κοιμόμαστε, το σώμα αυτοθεραπεύεται. Ο ύπνος επτά έως οκτώ ώρες τη νύχτα βοηθά στη βελτίωση της υγείας των κυττάρων και των ιστών, της γνωστικής λειτουργίας, της ανοσίας, των επιπέδων ενέργειας και του μεταβολισμού.

Από την άλλη, η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει πληθώρα προβλημάτων υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, κατάθλιψη, παχυσαρκία, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη και καρδιακές παθήσεις.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να προκαλέσει:

1. Ρυτίδες και πρόωρη γήρανση του δέρματος

Το δέρμα μας αποτελείται από πολλές πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένου του κολλαγόνου και της ελαστίνης, που το βοηθούν να διατηρείται σφριγηλό καθώς γερνάμε.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ο ανεπαρκής ύπνος θα μπορούσε να επηρεάσει την ποιότητα και τη δύναμη τόσο του κολλαγόνου όσο και της ελαστίνης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ρυτίδες και χαλάρωση του δέρματος ή χαλάρωση.

2. Γνωστική εξασθένηση

Βραχυπρόθεσμα, η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει μείωση των κινητικών δεξιοτήτων, να επιβραδύνει την επεξεργασία πληροφοριών, να μειώσει την προσοχή και τη συναισθηματική μας ικανότητα και να βλάψει την κρίση μας.

Μακροπρόθεσμα, τα προβλήματα ύπνου μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλότερο κίνδυνο εξασθενημένης μνήμης και νόσου Αλτσχάιμερ.

3. Εξασθενημένη ανοσία

Η πρώτη γραμμή άμυνας του σώματός μας είναι το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το ανοσοποιητικό μας σύστημα παράγει κύτταρα που βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τα παθογόνα που μπορούν να μας αρρωστήσουν. Στο τέλος ενός κύκλου ύπνου, τα κύτταρα μεταναστεύουν σε μέρη του σώματος όπου χρειάζονται.

Η έρευνα δείχνει ότι όταν ο ύπνος μας διακυβεύεται, το σώμα μας μπορεί να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αυτούς τους εισβολείς τόσο αποτελεσματικά. Επιπλέον, οι χρόνοι ανάρρωσης από την ασθένεια μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο.

Πολλοί άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν τον αντίκτυπο που έχει η έλλειψη ύπνου στη γενική υγεία μας. Ευτυχώς όμως, υπάρχουν απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας:

– Να είναι συνεπής. Το να έχετε σταθερό πρόγραμμα ύπνου βοηθά στη διατήρηση ενός φυσιολογικού ρυθμού.
– Εκτεθείτε στον πρωινό ήλιο λίγο μετά το ξύπνημα. Αυτό επαναφέρει το κιρκάδιο ρολόι του σώματος δείχνοντας στο σώμα ότι είναι πρωί και μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα τη νύχτα.
– Περιορίστε την καφεΐνη και το αλκοόλ. Αποφύγετε την καφεΐνη για οκτώ ώρες πριν τον ύπνο και το αλκοόλ για τρεις ώρες πριν τον ύπνο για να προστατεύσετε την ποιότητα του ύπνου σας.
– Περιορίστε τον χρόνο οθόνης πριν τον ύπνο. Η έκθεση στο μπλε φως από συσκευές έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο.
– Δημιουργήστε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο. Η συνήθεια να διαβάζει κάποιος ένα βιβλίο ή να κάνει ένα ζεστό μπάνιο σηματοδοτεί στο σώμα ότι είναι ώρα να χαλαρώσει και να κοιμηθεί, διευκολύνοντας τον ύπνο.
– Κάνετε την κρεβατοκάμαρά σας ένα καταφύγιο. Επενδύστε σε ένα καλό στρώμα, σεντόνια, μάσκες ματιών ή οτιδήποτε άλλο σας βοηθά να αισθάνεστε χαλαροί.

ΠΗΓΗ moneyreview.gr