Δευτέρα
26
Φεβρουάριος
TOP

Τουρισμός – ΕΤΕ: Οι Αμερικανοί ανεβάζουν τον πήχη στις εισπράξεις – Στα 21 δισ. ευρώ τα έσοδα

Προς νέο ρεκόρ οδεύει ο ελληνικός τουρισμός το 2023,  με τα έσοδα να ξεπερνούν τα επίπεδα του 2019, παρά τις πιέσεις ανταγωνισμού και της κλιματικής αλλαγής, εκτιμά μελέτη του τμήματος Οικονομικών Αναλύσεων της Εθνικής Τράπεζας. 

Οι τουριστικές εισπράξεις 2023 θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τα 21 δισ. ευρώ υπολογίζουν οι αναλυτές στην έκθεση τους.

Όπως σημειώνεται στην ανάλυση της ΕΤΕ, από τα στοιχεία που έχουν εξεταστεί αναδεικνύονται:

(i) η διατήρηση της υπεροχής της Ελλάδας έναντι των ανταγωνιστών της στη μεσογειακή αγορά,

(ii) η θετική εκκίνηση της θερινής περιόδου αλλά και

(iii) η ανάδειξη νέων προκλήσεων για τον κλάδο από αναδυόμενες ανταγωνιστικές αγορές και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Οι αφίξεις την άνοιξη ξεπέρασαν το 2019

Επιβεβαιώνοντας τις θετικές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στην αρχή του έτους (με +10% προσλήψεις στα ξενοδοχεία έναντι της άνοιξης 2019), οι αφίξεις ξένων τουριστών στη χώρα μας κατά το εαρινό τρίμηνο (Μάρτιος-Μάιος) ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019 κατά 10% και οι εισπράξεις κατά 19% (€2,8 δισ).

Κομβικό ρόλο διαδραμάτισαν οι «παραδοσιακές» αγορές, με αύξηση του μεριδίου τους στο 42% (από 39% το 2019), και την αγορά των ΗΠΑ να ξεχωρίζει με σχεδόν διπλασιασμό αφίξεων σε σχέση με το 2022 και σταθερά υψηλές δαπάνες ανά άφιξη. Η υγιής ζήτηση αποτυπώθηκε σε ισχυρές πωλήσεις των ξενοδοχείων (+14% το εαρινό τρίμηνο σε αποπληθωρισμένους όρους έναντι 2019), με τις αστικές περιοχές να πρωταγωνιστούν (+18%).

Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά την αργή επαναφορά του οδικού της τουρισμού και τον ισχυρό ανταγωνισμό (από ώριμους προορισμούς όπως η Τουρκία αλλά και αναδυόμενους όπως η Αλβανία), η Ελλάδα καταφέρνει να διατηρεί άθικτο το μερίδιο της στη μεσογειακή αγορά (13% κατά το τελευταίο 12μηνο). Παράλληλα, τα πρώτα σημάδια από την εκκίνηση του φετινού καλοκαιριού ήταν θετικά, φανερώνοντας ελαφρά υπεροπλία της Ελλάδας έναντι ανταγωνιστικών προορισμών σε πτήσεις και σχετικά υψηλή προτίμηση από ανεξάρτητους τουρίστες.

Συνολικά, η δυναμική της άνοιξης, τα πρώτα θετικά σημάδια από τις καλοκαιρινές κρατήσεις και η βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις κύριες αγορές μας έχουν θέσει τις βάσεις για επίτευξη νέου ρεκόρ αφίξεων το 2023 για τον ελληνικό τουρισμό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη imerisia.gr