Πέμπτη
25
Ιούλιος
TOP

Τρενάκι του τρόμου θυμίζουν οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς – Φόβοι για Χριστούγεννα με νέα άνοδο στη βενζίνη μετά το άλμα στο Brent

Μάλλον με την χαρά θα μείνουν οι καταναλωτές, που περίμεναν ότι η μεγάλη βουτιά διεθνώς στο πετρέλαιο μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον για λίγες ημέρες ακόμη, έτσι ώστε οι τιμές στην αντλία να παγιωθούν σε χαμηλά επίπεδα. Οι αποφάσεις της FED και οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας, που δείχνουν ότι αποφεύγεται η ύφεση και δημιουργούνται προσδοκίες για τόνωση της ζήτησης είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές για το Brent από το ναδίρ να φτάσουν στο ζενίθ και να κάνουν μία κίνηση σε λιγότερο από 24 ώρες που αν μη τι άλλο … προκαλούν δέος και κάνουν τους καταναλωτές να βρίσκονται σε πραγματική απόγνωση, αφού ζεστό διαδέχεται το κρύο και πάλι την αντίστροφη πορεία.

Έτσι λοιπόν από τα χαμηλά που ήταν χθες το μεσημέρι έχει διατρέξει μία απίστευτη κούρσα κερδίζονται 5,5% ή 4,3 δολάρια το βαρέλι. Συγκεκριμένα τα χαμηλά του Brent χθες ήταν τα 72,73 δολάρια το βαρέλι και σήμερα είναι σχεδόν 77 δολάρια το βαρέλι.

Όπως είναι φυσικό ακυρώθηκαν εν μία νυκτί οι όποιες προσδοκίες υπήρξαν στην αγορά και στους καταναλωτές, ώστε να υπάρξει μείωση των τιμών στην αντλία σε ακόμη μεγαλύτερα, από τα σημερινά επίπεδα.

Μεγάλη μεταβλητότητα τιμών

Πάντως το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει μία τεράστια μεταβλητότητα στις τιμές των εμπορευμάτων, απόρροια της μεγάλης ρευστότητας που υπάρχει στο σύστημα, καθώς επίσης και απόρροια της έλλειψης κατεύθυνσης που υπάρχει στην αγορά. Οι επενδυτές μπορεί να μεγάλη ευκολία να απογοητευτούν το πρωί, να ενθουσιαστούν το μεσημέρι και περάσουν σε εκ νέου απογοήτευση το βράδυ, χωρίς προφανείς λόγους, παρά μόνο με βάση κάποιες εκτιμήσεις ή αιτιάσεις παραγόντων της αγοράς, οι οποίες δεν είναι απαραίτητο να στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα.

Την ίδια στιγμή άλμα κάνει και η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο. Μετά από αρκετό καιρό το ευρώ φλερτάρει εκ νέου με το 1,1 έναντι του αμερικάνικου νομίσματος και σήμερα κερδίζει 1,09%, μεταβολή που μάλλον δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως συνήθης.

Στην αντλία οι τιμές παρουσίασαν και σήμερα μία νέα μικρή αποκλιμάκωση, κάτι που ωστόσο ουδείς γνωρίζει πόσο θα διαρκέσουν. Η μέση τιμή στην επικράτεια έχει διαμορφωθεί για την αμόλυβδη βενζίνη διαμορφώνεται στα 1,820 ευρώ το λίτρο και για το diesel κίνησης ανέρχεται σε 1,661 ευρώ το λίτρο, με βάση τα στοιχεία της Τετάρτης. Πιο χαμηλές είναι οι τιμές για την Αττική.

Διαμορφώνονται σε 1,776 ευρώ το λίτρο για την βενζίνη και 1,620 ευρώ για το diesel κίνησης. Βέβαια σε πραγματικές συνθήκες και στα συνοικιακά πρατήρια οι επικρατούσες τιμές είναι χαμηλότερες. Ενδεικτικά:

  • Σε πρατήριο στον Ίλιον με σήμα μίας από τις μεγάλες εταιρίες εμπορίας η τιμή της βενζίνης είναι στο 1,719 ευρώ το λίτρο, ενώ για το diesel κίνησης είναι για το diesel κίνησης η τιμή είναι στο 1,556 ευρώ το λίτρο.
  • Αντίστοιχα σε πρατήριο των Βριλησσίων, άλλης επίσης μεγάλης εταιρίας, πουλάει την βενζίνη 1,757 ευρώ το λίτρο και το diesel κίνησης 1,549 ευρώ το λίτρο.

Τέλος να σημειωθεί ότι η τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης παραμένει μάλλον αμετάβλητη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες και αυτό εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης που υπάρχει μέχρι σήμερα, λόγω του καλού καιρού.

ΠΗΓΗ imerisia.gr