Παρασκευή
9
Ιούνιος
TOP

Τριφυλία: Ανησυχία γονέων και εκπαιδευτικών για την επαναλειτουργία των σχολείων – Κοινή ανακοίνωση επτά συλλόγων γονέων και διδασκόντων

Ανησυχία γονέων και εκπαιδευτικών για την επαναλειτουργία των σχολείων . Διαβάστε παρακάτω την κοινή ανακοίνωση επτά συλλόγων από την περιοχή της Τριφυλίας.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την επαναλειτουργία των σχολείων μετά τις γιορτές, μας προκαλούν έντονη ανησυχία και μας βρίσκουν ριζικά αντίθετους.
Ως γονείς και κηδεμόνες των παιδιών που φοιτούν στα σχολεία, καθώς και οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές αναμέναμε τις αποφάσεις για τα πρωτόκολλα λειτουργίας και τα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, σε μια περίοδο όπου καθημερινά σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στα κρούσματα και τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η κορύφωση της πανδημίας και της νέας μετάλλαξης. Οι τελευταίες μάλιστα εξελίξεις, με τα εκατοντάδες κρούσματα σε χώρους εργασίας και νοσοκομεία, τα πολύ υψηλά ποσοστά μόλυνσης στις μικρές ηλικίες, τα ακόμα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού των μαθητών, προκαλούν μεγάλη ανησυχία σε ολόκληρη τη σχολική κοινότητα.
Κι ενώ εύλογα θα περίμενε κανείς σε αυτή την πρωτόγνωρη έξαρση μετάδοσης του ιού να παρθούν έστω κάποια παραπάνω μέτρα προκειμένου να προστατευθεί η υγεία των μαθητών και των οικογενειών τους , αλλά και των εκπαιδευτικών, για να μπορέσουν να κρατηθούν τα σχολεία ουσιαστικά ανοιχτά τις επόμενες εβδομάδες, η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεμπερδέψει με κάποια self και rapid tests παραπάνω και ¨ότι γίνει… έγινε¨.
Αντί για πρόσληψη περισσότερων εκπαιδευτικών και αραίωση των μαθητών ανά τμήμα, θα εξακολουθούν να στοιβάζονται 25-28 μαθητές σε κάθε τμήμα, με μόνη προστασία τη μάσκα και το κόστος βέβαια στους γονείς.
Αντί για δωρεάν μοριακό τεστ για όλους –εκπαιδευτικούς και μαθητές- με ευθύνη του ΕΟΔΥ, όταν βρεθεί κρούσμα σε μια τάξη, για να ανασχεθεί με ουσιαστικό τρόπο η μετάδοση, μας πετάνε πάλι το μπαλάκι της ¨ατομικής ευθύνης¨ για τη διενέργειά τους και το χέρι πάλι εμείς στην τσέπη.
Αντί για πρόσθετα μέτρα καθαριότητας και υγιεινής των σχολείων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, πάλι το ίδιο, ανεπαρκές προσωπικό, με μερική απασχόληση οι περισσότεροι και με εξευτελιστικούς μισθούς.
Δεν ανεχόμαστε άλλο αυτόν τον εμπαιγμό!
Όλοι εμείς που αγωνιούμε και πονάμε πραγματικά για τη μόρφωση, την ψυχική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών μας, απαιτούμε:
Να ληφθούν έστω και τώρα μέτρα για την αραίωση των μαθητών στις τάξεις.
Να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης και στην Ειδική Εκπαίδευση, ώστε να καλύπτονται άμεσα τα κενά των εκπαιδευτικών που νοσούν ή βγαίνουν σε άδεια για λόγους υγείας.
Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων με μόνιμες προσλήψεις, ώστε να τηρούνται τα πρωτόκολλα . Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών Επιτροπών για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και την παροχή , δωρεάν, όλων των μέσων αυξημένης ατομικής προστασίας.
Να πραγματοποιούνται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ σε όλα τα σχολεία σταθερά και περιοδικά και στοχευμένα εκτάκτως, όπου υπάρχει συρροή κρουσμάτων. Όλα τα απαραίτητα τεστ (rapid, PCR) να είναι δωρεάν για όλο τον πληθυσμό.
Προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών και σύνδεση των σχολικών μονάδων με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων και δωρεάν πρόγραμμα ιατρικών εξετάσεων όλων όσοι νόσησαν. Ενίσχυση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και των Κέντρων Υγείας της Τριφυλίας σε ιατρικό- νοσηλευτικό προσωπικό και μέσα, για να μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες –και λόγω Covid- υγειονομικές ανάγκες της περιοχής μας.
Καλούμε όλους τους μαζικούς φορείς της Τριφυλίας να αναπτύξουμε ένα κοινό μέτωπο συμπόρευσης για την διεκδίκηση και επίλυση των δίκαιων αιτημάτων μας, για το καλό των παιδιών μας και του τόπου μας.

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν:
1) Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Κυπαρισσίας.
2) Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 3ου Δημοτικού Σχολείου Κυπαρισσίας.
3) Σύλλογος Γονέων και Φίλων Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών-ΕΕΕΕΚ.
4) Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Γαργαλιάνων.
5) Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Γαργαλιάνων.
6) Σύλλογος Διδασκόντων 2ου Δημ. Σχ. Γαργαλιάνων.
7) Σύλλογος Διδασκόντων Γυμνασίου Γαργαλιάνων.