Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης για την Μικρασιατική καταστροφή με τίτλο «1922-2022:100 Χρόνια Μνήμης»

Με την παράδοση του λαβάρου για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, ξεκίνησαν χθες το βράδυ Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022 στον Προσφυγικό Συνοικισμό Μεσσήνης, οι τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης για την Μικρασιατική καταστροφή με τίτλο «1922-2022:100 Χρόνια Μνήμης».

Ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος παρέλαβε το λάβαρο από την πρόεδρο της Ένωσης Μικρασιατών Μεσσηνίας Φωτεινή Κοτσογλανίδη και τον πρόεδρο της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Νικόλαο Βαγιακάκο. Το λάβαρο θα παραμείνει στον ιστό που στήθηκε στον Προσφυγικό Συνοικισμό, για να θυμίζει την άφιξη των Μικρασιατών σε αυτή τη γειτονιά της Μεσσήνης.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τον βίαιο διωγμό και ξεριζωμό των Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες στην Μικρά Ασία, την άφιξη των προσφύγων στην Μεσσήνη και την εγκατάστασή τους στον συνοικισμό. Σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται από τον Δήμο αυτή η εκδήλωση με σκοπό να τιμήσει όχι μόνον αυτούς που χάθηκαν αλλά και αυτούς που κατάφεραν να φτάσουν εδώ, να ριζώσουν και να δημιουργήσουν στον τόπο. Είπε ακόμα πως η Δημοτική Αρχή έχει στη διάθεσή της σπουδαίο αρχειακό υλικό, το οποίο επεξεργάζεται με σκοπό να παρουσιαστεί στο κοινό την επόμενη χρονιά, προσθέτοντας ότι θα καθιερωθεί η εκδήλωση τιμής και μνήμης στους πρόσφυγες, ενώ το λάβαρο θα παραμείνει στον ιστό του.

Η πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Μεσσηνίας, έκανε μία γλαφυρή περιγραφή όσων συνέβησαν κατά την άφιξη των προσφύγων στις περιοχές της Ελλάδας, αλλά και στον αγώνα τους να ανασυντάξουν το βιος τους στον προσφυγικό συνοικισμό της Μεσσήνης.

Επέτειος αναστοχασμού των λαθών που έγιναν ώστε να μην επαναληφθούν, σημείωσε -μεταξύ άλλων- πως είναι τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, κατά την ομιλία του, ο Μάριος Αθανασόπουλος, μέλος ΕΔΙΠ, Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Υπογράμμισε επίσης πως η Μεσσήνη ήταν μεταξύ άλλων, από τους φιλόξενους λαούς που δέχθηκαν και αγκάλιασαν τους πρόσφυγες.

Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Μεσσήνης, τους Φίλους της Μεσσήνης καθώς και τον Δημοτικό Χορευτικό Όμιλο, ενώ οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν γεύσεις από τη Μικρασιατική κουζίνα.

Στην εκδήλωση, την οποία παρουσίασε η κοινοτική σύμβουλος Μεσσήνης Λίνα Καμαρινοπούλου, παρέστησαν ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας ο αιδεσιμότατος Κωνσταντίνος Μελλισουργός, οι αντιδήμαρχοι Ελένη Τσέλιου, Δημήτρης Γαλιάτσος, Κώστας Μαλιώτης και Δημήτρης Αθανασακόπουλος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μεσσήνης Νίκος Ρούτσης, η σύμβουλος της Κοινότητας Δώρα Βαρανάκη, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και αρκετός κόσμος.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα και αύριο στις 9 μ.μ. στον ίδιο χώρο ως εξής:

Τρίτη 23 Αυγούστου:

  • “Τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω… μουσικοχορευτικό ταξίδι στις Πατρίδες της Μνήμης” από τον Δημοτικό Χορευτικό Όμιλο Μεσσήνης.

Τετάρτη 24 Αυγούστου:

  • Συναυλία Μικρασιατικής μουσικής από το «Δημιουργικό Μουσικό Νησί ΑΜΚΕ».

Το αφιέρωμα στην Μικρασιατική καταστροφή αποτελεί διοργάνωση του Δήμου Μεσσήνης με την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.