Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Τρίτη δόση εμβολίου – Αυτές είναι οι πιθανές παρενέργειες – Για ποιους ανοίγει η πλατφόρμα την Παρασκευή

Στις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες από την χορήγηση της τρίτης, αναμνηστικής, δόσης του εμβολίου για τον κοροναϊό, αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον εμβολιασμό, η Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως εξήγησε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, επειδή ένας παράγοντας που αναστέλλει πολλούς για τον εμβολιασμό με την τρίτη δόση είναι οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες υπενθύμισε πως οι συχνότερες είναι απλές δηλαδή αυτές που έχουν ζήσει όλοι με τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Οι πιθανές παρενέργειες της τρίτης δόσης του εμβολίου:

  • Πόνος στο σημείο της ένεσης,
  • κόπωση,
  • κεφαλαλγία,
  • μυϊκός πόνος,
  • σπανιότερα αρθραλγίες που διαρκούν μία έως δύο μέρες και αντιμετωπίζονται εύκολα με ένα αντιπυρετικό αναλγητικό φάρμακο,
  • μικρή πιθανότητα εμφάνισης διόγκωσης των μασχαλιαίων λεμφαδένων από 1-4 εβδομάδες και υποχωρεί χωρίς ειδική θεραπεία.

Η ίδια τόνισε πως τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για την παραλλαγή Δέλτα και ασφαλή και ότι ο βασικός πυλώνας παραμένει το σχήμα των δύο δόσεων. Επίσης επισήμανε πως από τις κλινικές μελέτες η ανοσογοτικότητα από την χορήγηση της τρίτης δόσης ήταν σημαντικά υψηλότερη από την δεύτερη δόση. Μάλιστα αναφέρθηκε σε ένα πιθανό διαφορετικό σχήμα εμβολιασμού με τρεις δόσεις και ετήσια αναμνηστική δόση. Παράλληλα, σημείωσε πως η επιτροπή εμβολιασμών μελετά τρίτη δόση και σε άτομα που νόσησαν πριν ή μετά τον εμβολιασμό.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι της τρίτης δόσης

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με την τρίτη δόση του εμβολίου.

Όπως ανέφερε, δικαιούχοι για την αναμνηστική δόση είναι 2.100.000 πολίτες, έχουν ήδη εμβολιαστεί 660.000 και έχουν κλείσει ραντεβού περισσότεροι από 400.000.

  • Διαβάστε επίσης: 6+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για την τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου

Οι δικαιούχοι της αναμνηστικής, τρίτης δόσης είναι οι εξής:

  • Οι πολίτες 18 ετών και άνω που έχουν εμβολιαστεί με τα σκευάσματα Pfizer, Moderna και AstraZeneca θα πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση έξι μήνες έπειτα από την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αναμνηστική δόση γίνεται με εμβόλια Pfizer ή Moderna (μισή δόση) και η πλατφόρμα, μετά την τελευταία σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού θα ανοίγει στους 5,5 μήνες.

Από την Παρασκευή το βράδυ, η πλατφόρμα θα ανοίγει στους 5,5 μήνες, ώστε να μπορούν οι πολίτες να κλείνουν το ραντεβού για την αναμνηστική δόση, όπως είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

  • Όσοι έκαναν το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση στους δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό τους. Η αναμνηστική δόση θα μπορεί να γίνεται με τα εμβόλια Pfizer ή Moderna (μισή δόση) και της Johnson & Johnson.
  • Σε ό,τι αφορά στους ανοσοκατεσταλμένους, η αναμνηστική δόση θα πρέπει να γίνεται ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Οι οδηγίες έχουν ήδη αναρτηθεί στο emvolio.gov.gr, όπως διευκρίνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση:

www.in.gr