Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Τρόφιμα και υπηρεσίες επιβραδύνουν την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού

Οι τιμές των τροφίμων, οι οποίες συνεχίζουν να αυξάνονται, και οι τιμές των υπηρεσιών, οι οποίες μένουν στο ύψος, θα αποτελέσουν σημεία αντίστασης στην ταχύτερη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες, παρά την υποχώρηση των τιμών των καυσίμων.

Ο γενικός δείκτης υποχώρησε οριακά τον Ιανουάριο στο 7% από 7,2% που ήταν τον Δεκέμβριο, με τη σύνθεσή του να δείχνει ότι το 5,6% οφείλεται στα τρόφιμα και στις υπηρεσίες που επηρεάζονται από τις τιμές των καυσίμων, οι οποίες μπορεί μεν να μην συνεχίζουν να αυξάνονται, αλλά δεν μειώνονται. Συνεπώς, είναι πολύ πιθανό ο πληθωρισμός να προβάλλει αντιστάσεις στην πορεία ταχείας αποκλιμάκωσης που μπήκε από τον Σεπτέμβριο, όταν από το 12% αποκλιμακώθηκε κατά 5% στο 7% τον περασμένο Ιανουάριο.

Περίπου η μισή αύξηση του πληθωρισμού του Ιανουαρίου (3,2% από το 7%) οφείλεται στην αύξηση των τιμών των τροφίμων, οι οποίες συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Βασικά τρόφιμα καθημερινής χρήσης είχαν για τον Ιανουάριο αυξήσεις έως και υπερτριπλάσιες του μέσου πληθωρισμού. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι τα γαλακτοκομικά και τα αυγά είχαν αύξηση 25%, τα βρώσιμα έλαια (συμπεριλαμβανομένου και του ελαιόλαδου) 23,1%, τα κρέατα είχαν αύξηση 19,3%, το ψωμί και τα δημητριακά 18,6%, τα λοιπά τρόφιμα 15,6%, τα λαχανικά και οι κατηγορίες καφέ, κακάου και τσαγιού 10,6%, ενώ ακόμη και τα μεταλλικά νερά είχαν αύξηση τιμών κατά 7,6%. Το καλάθι της ακρίβειας του σούπερ μάρκετ συμπληρώνουν τα είδη καθημερινής κατανάλωσης του νοικοκυριού (χαρτικά, απορρυπαντικά κτλ), τα οποία ακολουθούν κατά πόδας τις τιμές των καυσίμων, καταγράφοντας για τον Ιανουάριο αύξηση 15,8%

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι αυξήσεις αυτές -όπως καταγράφονται μήνα τον μήνα- είναι μεγαλύτερες, δείγμα του ότι οι τιμές δεν έχουν βρει το υψηλότερο σημείο τους και θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και τους επόμενους μήνες. Αυτή την κατάσταση θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τα νέα “καλάθια” τροφίμων αλλά και το market pass, το οποίο θα αρχίσει να τρέχει από την επόμενη εβδομάδα μέχρι και το τέλος Ιουλίου, επιδοτώντας το 10% των μηναίων αγορών για το 85% των νοικοκυριών.

Οι υπηρεσίες

Ένα δεύτερο στοιχείο που δίνουν τα “ψιλά γράμματα” της χθεσινής ανακοίνωσης της ΕΛΣΤΑΤ είναι η πορεία των τιμών του τομέα των υπηρεσιών. Οι μεταφορές καταγράφουν διψήφια αύξηση, η οποία είναι αποτέλεσμα κυρίως των μεγάλων αυξήσεων των τιμών των καυσίμων τους προηγούμενους μήνες. Συγκεκριμένα, τα εισιτήρια των αεροπλάνων καταγράφουν αύξηση 52,4%, τα κόμιστρα των ταξί 32,9% και τα εισιτήρια των πλοίων 26,9%. Παράλληλα με τις μεταφορές, αυξήσεις κυρίως λόγω των καυσίμων υπήρξαν σε κινηματογράφους και θέατρα κατά 16,9%, στο πακέτο διακοπών κατά 13,1% και στις τιμές σε ξενοδοχεία, μοτέλ και πανδοχεία κατά 8%. Οι αυξήσεις αυτές θα απαλειφθούν από τα μέσα του χρόνου και μετά, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα έχουμε νέα άνοδο στις τιμές των καυσίμων.

Προς το παρόν, οι αυξήσεις των υπηρεσιών αφορούν περίπου το 1/3 του πληθωρισμού, δηλαδή το 2,4% από το 7%. Μια εξομάλυνση στις τιμές των υπηρεσιών θα επιφέρει η παράταση του μειωμένου καθεστώτος ΦΠΑ μέχρι και το τέλος του χρόνου για εστίαση, τουρισμό, μεταφορές, θέατρα, κινηματογράφους, γυμναστήρια και σχολές χορού που ανακοίνωσαν χθες οι συναρμόδιοι υπουργοί.

πηγη capital.gr