Κυριακή
25
Φεβρουάριος
TOP

Τρόφιμα: Σε χαμηλό 3 ετών οι παγκόσμιες τιμές τον Ιανουάριο λόγω των μειώσεων σε δημητριακά και κρέας

Σε χαμηλό τριών ετών υποχώρησε τον Ιανουάριο ο παγκόσμιος δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών, λόγω της μείωσης των τιμών σε δημητριακά και κρέας.

Ο δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ο οποίος παρακολουθεί τα πιο εμπορεύσιμα σε παγκόσμιο επίπεδο είδη διατροφής, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο σε 118,0 μονάδες τον Ιανουάριο, από 119,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε ο Οργανισμός σήμερα Παρασκευή.

Η μέτρηση του Ιανουαρίου ήταν η χαμηλότερη από τον Φεβρουάριο του 2021.

«Οι παγκόσμιες τιμές εξαγωγής σιταριού μειώθηκαν τον Ιανουάριο λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού μεταξύ των εξαγωγέων και της άφιξης των πρόσφατων συγκομιδών στις χώρες του νότιου ημισφαιρίου», ανέφερε ο FAO στη μηνιαία ενημέρωση.

Ο FAO επισημαίνει επίσης ότι οι τιμές του καλαμποκιού μειώθηκαν απότομα, αντανακλώντας τις βελτιωμένες συνθήκες καλλιέργειας, την έναρξη της συγκομιδής στην Αργεντινή και τις μεγαλύτερες προμήθειες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο δείκτης τιμών του κρέατος μειώθηκε για έβδομο συνεχόμενο μήνα, καθώς οι άφθονες προμήθειες από τις κορυφαίες εξαγωγικές χώρες οδήγησαν σε πτώση τις διεθνείς τιμές των πουλερικών, των βοοειδών και των χοιρινών κρεάτων, δήλωσε ο FAO.

Σε ξεχωριστή έκθεση, ο FAO ανέφερε ότι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2023 ήταν σε καλό δρόμο, φθάνοντας στο ιστορικό ρεκόρ των 2,836 δισεκατομμυρίων μετρικών τόνων – αύξηση 1,2% από το 2022.

«Το μεγαλύτερο μέρος της αναθεώρησης αντανακλά νέα επίσημα στοιχεία από τον Καναδά, την Κίνα, την Τουρκία και τις ΗΠΑ, όπου ένας συνδυασμός υψηλότερων αποδόσεων και μεγαλύτερων καλλιεργούμενων εκτάσεων από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως οδήγησε σε υψηλότερες εκτιμήσεις για την παραγωγή καλαμποκιού», δήλωσε ο FAO.

Mε πληροφορίες από Reuters

ΠΗΓΗ imerisia.gr