Με τη Μεσσηνία σε ένα νέο, μίνι lockdown οι επιπτώσεις είναι και οικονομικές. Ύστερα από μια μακράς διάρκειας οικονομική κρίση, περιοριστικά μέτρα και αρκετούς μήνες γενικού απαγορευτικού το περασμένο έτος, φέτος η περιοχή μας -όπως και όλη η χώρα – πόνταρε σε αυτό το καλοκαίρι. Τη νέα φάση στην οποία βρισκόμαστε καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και μπροστά έπεται ένας δύσκολος χειμώνας με τις τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και εκείνες της εστίασης να βρίσκονται και πάλι με την πλάτη στον τοίχο.
Όπως υπογράμμισε μιλώντας στην τηλεόραση Best ο Βαγγέλης Ξυγκώρος, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, «…δυο μήνες οι οποίοι υπολογίζαμε σαν περιοχή, Σεπτέμβρη και Οκτώβρη, ότι θα κρατήσουμε κάποιες δυνάμεις τουριστικές λογικά θα βγούν κι αυτοί από την εξίσωση! Το οικονομικό αποτύπωμα θα είναι πάρα πολύ βαθύ!»
Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας επιτακτική είναι για μια ακόμη φορά η ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων προς αποφυγή «λουκέτων» και αποδυνάμωσης της δυναμικής των μικρομεσαίων καταστημάτων. Φυσικά η όλη συζήτηση περιλαμβάνει και την επόμενη ημέρα στην πυρόπληκτη πια περιοχή – ευρεία σύσκεψη θα γίνει αύριο στο Επιμελητήριο -με τον κ. Ξυγκώρο να υπογραμμίσει πως πρέπει να υπάρξει βασικός λειτουργικός και αποτελεσματικός σχεδιασμός να στηριχθούν άμεσα οι επιχειρήσεις και να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής προστασίας των περιοχών.
Σε αυτή την οικονομική διάσταση ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ΜΕσσηνίας τόνισε πως η κυβέρνηση πρέπει να βρει πιο στοχευμένους τρόπους στήριξης των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας και εκείνο που πρέπει να αλλάξει δραστικά είναι η στάση του τραπεζικού συστήματος όπως και να υπάρξει περιορισμός στην πίεση που ασκείται στις επιχειρήσεις με πλειστηριασμούς και άλλου είδους εξαναγκαστικά μέτρα.
Εδώ έθεσε και το θέμα της μερικής διαγραφής χρέους που παραμένει ψηλά από την πλευρά των επιμελητηρίων αποτελώντας πια και μια κοινωνική ανάγκη.
Τέλος, ο κ. Ξυγκώρος μίλησε για την σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Καλαμάτας για τα έργα που επίκεινται σε Ναυαρίνου και Ιστορικό Κέντρο, σημειώνοντας και τον προβληματισμό για τα όσα αναφύονται στο ζήτημα της στάθμευσης, της προσβασιμότητας και προσθέτοντας πως είναι δομικά πλέον τα θέματα και πως πρέπει να εξεταστούν αυτά σοβαρά όπως να διαφυλαχθεί αι το εμπόριο.