Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Βολές από Ξανθό για τη διαχείριση της πανδημίας – Τι είπε για το… deal με ιδιώτες (video)

Ευθύνες στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας επέρριψε ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο  οποίος στο περιθώριο της περιοδείας του στις δομές της Μεσσηνίας με τον βουλευτή του νομού και τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, παρενέβη και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Best, αναλύοντας την κατάσταση και καυτηριάζοντας τα κακώς κείμενα. Ο κ. Ξανθός σημείωσε πως από την αρχή της πανδημίας η κυβέρνηση υιοθετεί μια λογική προσωρινότητας, όπως συμβαίνει και αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο της μετάλλαξης Όμικρον και προφανώς δεν έχει αντιληφθεί το βάθος και τη δυσκολία αυτής της πανδημικής κρίσης κι άρα και της κατάλληλης προετοιμασίας που πρέπει να γίνει ώστε το ΕΣΥ να συνδυάζει τη φροντίδα Covid με τη μη Covid. «Είναι λάθος και μόνο να σκεφτόμαστε ό,τι σ’ αυτή τη φάση υπάρχει ένας ορίζοντας λήξης αυτής της παγκόσμιας κρίσης. Θεωρώ δηλαδή ό,τι πολύ αστόχαστα υιοθετήθηκαν σενάρια ό,τι η Όμικρον είναι μια ηπιότερη μορφή της πανδημίας και δεν χρειάζεται να ανησυχούμε πολύ», είπε ο κ. Ξανθός και ύστερα από την επίσκεψη στις μονάδες υγείας και του νομού Μεσσηνίας, εστίασε στην ανάγκη να ενισχυθεί ουσιαστικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ειδική αναφορά έκανε στο έλλειμμα που καταγράφεται σε ειδικότητες στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας με χαρακτηριστικά τα προβλήματα στις Παθολογικές Κλινικές και το Τμήμα Επειγόντων, τονίζοντας με νόημα πως η… covidοποίοιηση του Συστήματος έχει ποικίλες και σοβαρές παρενέργειες για τους πολίτες.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ
ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ
ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ Η
ΑΝΑΓΚΗ… ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ

Σημαντικά ήταν όσα ανέφερε για τον ιδιωτικό τομέα, παρατηρώντας πως «η κυβέρνηση έκανε πολιτική συμφωνία να μην εμπλακεί ενεργά στην πανδημία», αφού όπως είπε οι ιδιωτικές κλινικές επιλέγουν τα περιστατικά με βάση την βαρύτητά τους, ενώ  αποζημιώνονται ανεξάρτητα από το αν θα νοσηλεύσουν περιστατικά ή όχι. «Όταν έχουμε πόλεμο και έχουμε πόλεμο, κάνεις γενική επιστράτευση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και των ενόπλων δυνάμεων», ανέφερε ο πρώην υπουργός τονίζοντας πως τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία δεν έχουν αξιοποιηθεί στο έπακρο.

 

Η ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ
ΤΟΥ ΕΣΥ

Χαρακτηριστικά ήταν όσα σημείωσε για το διαχρονικό πρόβλημα της στελέχωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας τονίζοντας πως πρέπει να εξεταστεί στο πλέγμα των κινήτρων, όχι μόνο των μισθολογικών, αλλά και των επιστημονικών και φυσικά, η βαθμολογική εξέλιξη και κοινωνική μέριμνα. Αυτή τη στιγμή άλλωστε, η κατάσταση είναι χειρότερα από ποτέ. «Παρά τα όσα λέει η κυβέρνηση, το ανθρώπινο δυναμικό στο ΕΣΥ είναι πολύ λιγότερο από την αρχή της πανδημίας», δήλωσε ο Ανδρέας Ξανθός αναφερόμενος στις 6.500 αναστολές, τις συνταξιοδοτήσεις, αλλά και εκείνους που νοσούν από κορωνοϊό και όχι μόνο και εκτινάσσουν τον αριθμό περίπου στις 10.000. Ο πρώην υπουργός κατέθεσε τις προτάσεις του κόμματός του, τονίζοντας πως αν δεν αλλάξει η κατάσταση άμεσα, το τοπίο σύντομα, θα μοιάζει… σεληνιακό, ενώ στάθηκε καταληκτικά στην ανάγκη για καλύτερο έλεγχο της διασποράς του ιού, συνταγογράφηση και αποζημίωση των test και αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα.