Κυριακή
22
Δεκέμβριος
TOP

Βουλή: Ποια κόμματα ψηφίζουν και ποια όχι την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Η Ν.Δ

Επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την απουσία πρόβλεψης αμυντικής συνδρομής της Γαλλίας σε περίπτωση παραβίασης της ελληνικής ΑΟΖ ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης ανέφερε ότι η συμφωνία «αγγίζει τα όρια του ενιαίου αμυντικού δόγματος με την Γαλλία». Επισήμανε πως προβλέπει «αμοιβαία αμυντική συνδρομή» τονίζοντς πως «η ρήτρα μπορεί να ενεργοποιηθεί αν τα δύο μέλη αναγνωρίσουν ότι υπάρχει ένοπλη επίθεση».

Με βάση αυτό υποστήριξε πως η συμφωνία απεικονίζει την θέληση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού «να αλλάξει πλήρως το τοπίο και στα ζητήματα της ενίσχυσης της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας». Επίσης αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συμμετοχής των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε επιχειρήσεις στην Υποσαχάρια Αφρική ο Μακάριος Λαζαρίδης ανέφερε πως «η αμοιβαιότητα δεν είναι α λα κάρτ» σημειώνοντας πως η αναφορά στο κείμενο της συμφωνίας τέτοιων επιχειρήσεων συνιστά «μορφή δυνητικής συνεργασίας» ενώ παρατήρησε πως η Ε.Ε υποστηρίζει τις δράσεις της Γαλλίας στην συγκεκριμένη περιοχή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει το κείμενο της συμφωνίας όπως έχει κατατεθεί στην Βουλή παρά το γεγονός ότι η κυβέρνησή του ξεκίνησε την διαπραγμάτευση με την Γαλλία. Απεύθυνε όμως έκκληση έστω και την τελευταία στιγμή να υπάρξει ρηματική διακοίνωση η δήλωση από την γαλλική πλευρά για την αμυντική συνδρομή της σε περίπτωση παραβίασης της ελληνικής ΑΟΖ, όπως επίσης και δήλωση της κυβέρνησης ότι δεν θα εμπλακεί σε επιχειρήσεις στην Αφρική. Ειδικά για το θέμα της ΑΟΖ επισήμανε ότι η τουρκική επιθετικότητα όπως φάνηκε εστιάζεται στα 6 ναυτικά μίλια για τα οποία δεν υπάρχει πρόβλεψη στην συμφωνία.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις στην Υποσαχάρια Αφρική επισήμανε πως «η Ελλάδα δεν αποτέλεσε ποτέ αποικιακή δύναμη» και για τον λόγο αυτό «δεν στέλνουμε ποτέ μάχιμες μονάδες» σε επιχειρήσεις μακριά από την χώρα. Προειδοποίησε ότι με την συγκεκριμένη συμφωνία «μπορεί να έχουμε νεκρούς έλληνες στρατιώτες». Εκτεταμένη αναφορά έκανε και στους προβλεπόμενους εξοπλισμούς. Σημείωσε ότι για τις γαλλικές φρεγάτες υπήρξαν συνεδριάσεις των θεσμικών οργάνων, θύμισε όμως ότι για την αγορά των καταδιωκτικών Ραφάλ δεν ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχου και διαφάνειας αντίθετα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αγορά των αεροσκαφών από την περσινή ΔΕΘ.

Την θετική ψήφο του Κινήματος Αλλαγής της συμφωνίας προανήγγειλε ο εισηγητής του Ανδρέας Λοβέρδος. Αν και άσκησε κριτική τόσο για την απουσία πρόβλεψης για την εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας όσο και για το ότι προβάλλεται από την κυβέρνηση η συμφωνία ως πανάκεια για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.

Την συμφωνία καταψηφίζει το ΚΚΕ αφού ο εισηγητής του Γιώργος Μαρίνος αποκάλεσε την Γαλλία «σκληρή ιμπεριαλιστική δύναμη» επισημαίνοντας πως τέτοιες συμφωνίες «οδηγούν την Ελλάδα σε εμπλοκή σε ευρύτερα πεδιά γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων και τροφοδοτούν τον ανταγωνισμό με την Τουρκία».

Ανάλογη στάση και από το Μέρα 25 με τον Κλέων Γρηγοριάδη να μιλά για «αόριστο και γενικόλογο άρθρο περί αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής» και ένα σαφές άρθρο για την ελληνική εμπλοκή σε γαλλικές επιχειρήσεις.

Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκε η Ελληνική Λύση με τον βουλευτή της Αντώνη Μυλωνάκη να μιλά για «γκρίζα σημεία» που όμως δεν αλλάζουν την θετική γνώμη του κόμματος.

πηγη