Τρίτη
7
Ιανουάριος
TOP

Υδρογονάνθρακες: Η «ώρα της αλήθειας» για Total και ExxonMobil

Ανακατατάξεις και κινητικότητα στα επενδυτικά σχήματα που έχουν μισθώσει στην Ελλάδα θαλάσσιες και χερσαίες παραχωρήσεις για την έρευνα εντοπισμού πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου πυροδότησαν οι επιπτώσεις στην ενεργειακή ασφάλεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και οι αναγγελίες του Πρωθυπουργού για μέτρα που θα επιταχύνουν τα σχέδια των πετρελαϊκών εταιρειών για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» οι ξένοι μεγάλοι ενεργειακοί κολοσσοί που βρίσκονται και στην Ελλάδα, TotalEnergies και ExxonMobil, βρίσκονται σε φάση επανεξέτασης των στρατηγικών τους σχεδίων διεθνώς για τις έρευνες και εξορύξεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Ο γαλλικός όμιλος, αναφέρουν πηγές των «ΝΕΩΝ», είναι σε στάδιο λήψης αποφάσεων που θα κρίνουν εν πολλοίς και το μέλλον του στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».

Η TotalEnergies, συνεχίζουν οι ίδιοι κύκλοι, από την εποχή της πανδημίας και των λοκντάουν έχει αναθεωρήσει τον σχεδιασμό της στρέφοντας το επενδυτικό της πρόγραμμα στις ΑΠΕ και τις νέες «πράσινες» μορφές ενέργειας. Οπότε, αναφέρουν οι πληροφορίες, ίσως από το φθινόπωρο να δούμε και κινήσεις αποεπένδυσης από περιοχές στον πλανήτη οι οποίες είναι σε πρώιμο ερευνητικό στάδιο, όπως αυτές της Κρήτης.

Η αμερικανική ExxonMobil βρίσκεται επίσης σε στάδιο αναθεώρησης του στρατηγικού της πλάνου, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει και αποχώρηση από τα ελληνικά κοιτάσματα. Η επανεξέταση του σχεδιασμού, ιδίως μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει να κάνει κυρίως με την τοποθέτησή της σε άλλες περιοχές με επίσης αυξημένο γεωλογικό ενδιαφέρον.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πηγές των «ΝΕΩΝ», η Ελλάδα όπως και συνολικά η Νοτιοανατολική Μεσόγειος μπαίνει στο «κάδρο» άλλων μεγάλων πετρελαϊκών που θέλουν να συμμετέχουν στο σχέδιο της ΕΕ για εξασφάλιση νέων ενεργειακών πηγών με δεδομένη την απόφαση των 27 να περιορίσουν την εξάρτηση των χωρών τους από το ρωσικό φυσικό αέριο. Πληροφορίες επισημαίνουν πως αν η TotalEnergies αποχωρήσει από την Κρήτη, ίσως δούμε είσοδο νέου ή νέων παικτών.

Θα συνεχίσουν

Οι ελληνικές εταιρείες από την άλλη πλευρά, τουτέστιν τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Energean, φέρονται αποφασισμένες να συνεχίσουν τα ερευνητικά τους προγράμματα στις παραχωρήσεις που έχουν μισθώσει.

Τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν στην κοινοπραξία των TotalEnergies και ExxonMobil στην Κρήτη και σε εκείνη με την Energean στο θαλάσσιο block 2 δίπλα στην Κέρκυρα, ενώ κατέχουν αποκλειστικά τα δικαιώματα έρευνας στις παραχωρήσεις «Ιόνιο» και «Κυπαρισσιακός».

Η Energean έχει μόνη της τις χερσαίες περιοχές «Ιωάννινα» και «Κατάκολο».

Τα ΕΛΠΕ, όπως επιβεβαίωσε και ο CEO Ανδρέας Σιάμισιης την περασμένη Τετάρτη, είναι σε φάση αναζήτησης εταίρου στα blocks του Ιονίου που κατέχει και κλειδί για την προσέλκυση θα είναι τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που διενήργησαν πρόσφατα.

Πάντως, κομβικό ρόλο στις όποιες κινήσεις των παικτών θα αποτελέσει και το master plan που ετοιμάζει το επιτελείο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις έρευνες υδρογονανθράκων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αφορά κυρίως την επιτάχυνση διαδικασιών έγκρισης περιβαλλοντικών μελετών σε παραχωρήσεις με μείωση του χρονικού ορίου θετικής γνωμοδότησης από τις τοπικές κοινωνίες ή την έκδοση αποφάσεων.

Δύο από τις «πονεμένες» ιστορίες είναι, πρώτον, αυτή της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης όπου οικολογικές οργανώσεις έχουν προσφύγει στο ΣτΕ με αποτέλεσμα η παραχωρησιούχος κοινοπραξία να μην μπορεί να εκτελέσει το πρόγραμμα των σεισμικών ερευνών.

Δεύτερη ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας είναι η καθυστέρηση για περισσότερο από δύο χρόνια της έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την παραγωγή του κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Κατάκολο.

πηγή: www.in.gr