Τρίτη
5
Νοέμβριος
TOP

Υγειονομικά αδικημένη η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Γράφει ο Μανώλης Μάκαρης *
Σοβαρή ανεπάρκεια του συστήματος υγείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου απέδειξε η έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat) «Βασικά δεδομένα για τις συνθήκες διαβίωσης το 2023»( Key figures on European living conditions 2023, https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-key-figures/w/ks-hc-23-001). Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο απεδείχθη ότι η συγκεκριμένη Περιφέρεια συγκαταλέγεται στις 5 περιφέρειες σε όλη την Ευρώπη με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών.

Ως εκλεγμένος εκπρόσωπος των ιατρών  έχω αναδείξει δημοσίως και κατ΄ επανάληψη το συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των προεκλογικών μου περιοδειών στις περιφερειακές εκλογές επισκέφτηκα σχεδόν όλα τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου  και πολλά από τα κέντρα Υγείας . Το μόνιμο πρόβλημα που διαπίστωσα ήταν η μεγάλη έλλειψη ιατρικού προσωπικού που είχε ως συνέπεια να υπολειτουργούν νευραλγικά τμήματα των υγειονομικών μονάδων. Σαφώς και δεν μπορούν να λειτουργούν κλινικές ή τμήματα με 50% λιγότερους γιατρούς από τους προβλεπόμενους. Το συγκεκριμένο θέμα παρ’ όλο που  είναι «γνωστόν τοις πάσι» στην Πελοπόννησο όμως φαίνεται ότι δεν αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας της Πολιτείας.

Τι πρέπει να γίνει;

1.Μαζικές προσλήψεις ιατρών με σκοπό την κάλυψη όλων των κενών θέσεων ιατρών στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Πελοποννήσου με ειδικό καθεστώς επιδότησης και κινήτρων λόγω της δυσμενούς υγειονομικής θέσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου όπως αποδεικνύεται από την μελέτη της Eurostat.

  1. Μονιμοποίηση όλου του επικουρικού ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού.

2.Δημιουργία τριτοβάθμιου Νοσοκομείου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για να μην χρειάζεται να μεταφέρονται ασθενείς εκτός Περιφέρειας Πελοποννήσου.

3.Αύξηση των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ έτσι ώστε να σταματήσει η συνεχιζόμενη μετανάστευση των νέων γιατρών στο εξωτερικό.

  1. Νέος υγειονομικός χάρτης έτσι ώστε να καλύπτονται με ΕΚΑΒ και Κέντρο Υγείας όλες οι περιοχές της Πελοποννήσου και να μην υπάρχουν υγειονομικά κενά που μπορεί να στοιχίσουν ανθρώπινες ζωές.

Στο μείζον ζήτημα της υγειονομικής υστέρησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση όλοι ανεξαιρέτως οι βουλευτές των πέντε περιφερειακών ενοτήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου όπως και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Μανώλης Μάκαρης

Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Καλαμάτας

Επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Πρώτα η Πελοπόννησος»

  • Καρδιολόγος, Διευθυντής στην Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας