Τετάρτη
24
Ιούλιος
TOP

Ζάχαρη: Σε υψηλό 11ετίας σκαρφάλωσαν οι τιμές

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών, στα 24 σεντς ανά λίβρα, εκτινάχθηκαν τις τελευταίες ημέρες οι τιμές της ζάχαρης, και οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο για περαιτέρω άνοδο.

«Τα θεμελιώδη μεγέθη της ζάχαρης είναι αρκετά ανοδικά ώστε οι τιμές να παραμείνουν υψηλές βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα», δήλωσε στο CNBC ο Girish Chhimwal, αναλυτής ζάχαρης στην S&P, επικαλούμενος τους κινδύνους καιρού που μαστίζουν τους κορυφαίους παραγωγούς ζάχαρης.

Η αύξηση του κόστους θα μπορούσε να μεταφερθεί στους καταναλωτές με τη μορφή ακριβότερων γλυκών.

«Οι ανατιμήσεις στα ζαχαρώδη και τα ποτά που έχουν ζάχαρη θα ενσωματώσουν την αύξηση της αξίας της ζάχαρης», δήλωσε ο John Stansfield, αναλυτής ζάχαρης στην πλατφόρμα δεδομένων εμπορευμάτων DNEXT.

Οι τιμές των επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνονται παγκοσμίως, πρόσθεσε ο Stansfield.

«Σε μια μπάρα σοκολάτας έχετε γάλα, σκόνη κακάο κ.λπ. και αυτά τα κόστη επίσης αυξάνονται. Το κόστος ενέργειας και εργασίας για την παραγωγή τέτοιων προϊόντων επίσης αυξάνεται», τόνισε.

Ακριβαίνει η σοκολάτα

Οι τιμές των επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνονται παγκοσμίως, τόνισε συμπληρώνοντας ότι «σε μία μπάρα σοκολάτας έχεις γάλα, κακάο σε σκόνη κ.λπ. και αυτά τα έξοδα αυξάνονται επίσης. Το κόστος ενέργειας και εργασίας για την παραγωγή τέτοιων αγαθών αυξάνεται επίσης»

«Τις τελευταίες εβδομάδες, η ασιατική περίοδος σύνθλιψης ζαχαροκάλαμου άρχισε να τελειώνει και είδαμε μεγάλες αναθεωρήσεις προς τα κάτω στις καλλιέργειες στις βασικές χώρες παραγωγής, κυρίως στην Ινδία, την Ταϊλάνδη, την Κίνα και το Πακιστάν», επεσήμανε ο Στάνσφιλντ.

Η Ινδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ζάχαρης στον κόσμο μετά τη Βραζιλία.