Σάββατο
2
Δεκέμβριος
TOP

Ζούμε ξανά τη δεκαετία του ’70; Το διάγραμμα που κρατάει ξάγρυπνους κεντρικούς τραπεζίτες και επενδυτές

Οι περισσότεροι από όσους έζησαν την δεκαετία του 1970, λόγω ηλικίας, θα θυμούνται τη μουσική ροκ ή τη σόουλ, τους χίπιδες, τις μίνι φούστες και τα παντελόνια καμπάνα, ενώ πιθανότατα θα έχουν γλυκές αναμνήσεις μιας χαμένης παιδικής ανεμελιάς.

Για τους οικονομολόγους, όμως, και τους κεντρικούς τραπεζίτες, η ανάμνηση της δεκαετίας του 1970 είναι εφιάλτης, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις της εποχής (αραβο-ισραηλινή σύγκρουση) πυροδότησαν δύο διαδοχικά ενεργειακά σοκ, που έφεραν πληθωρισμό μαζί με οικονομική στασιμότητα, το λεγόμενο στασιμοπληθωρισμό.

Ένα μεγάλο ερώτημα σήμερα είναι εάν η Ιστορία επαναλαμβάνεται και κατά πόσον είναι πιθανό να έχουμε επί των ημερών μας ένα δεύτερο ενεργειακό σοκ, μια αναζοπύρωση του πληθωρισμού ή, ακόμα, και τα δύο μαζί όπως έγινε και τη δεκαετία που τραγουδούσαν τα «παιδιά των λουλουδιών».

H διεθνής επενδυτική εταιρεία Vontobel, με έδρα την Ελβετία, στην τελευταία της έκθεση παρουσιάζει μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες εκτιμήσεις και προβλέψεις, καθώς και μερικά εντυπωσιακά διαγράμματα, ένα από τα οποία απεικονίζει την εξέλιξη του πληθωρισμού σήμερα, σε σχέση με την πορεία που είχε το φαινόμενο τη δεκαετία του 1970.
διαβάστε το ρεπορτάζ του www.newmoney.gr πατώντας εδώ