Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Μαντάς προς κυβέρνηση: «Άμεση ανάγκη στήριξης της σταφίδας»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ανάγκη στήριξης της κορινθιακής σταφίδας, μετά από τα σημαντικά πλήγματα που έχει δεχθεί λόγω της πανδημίας αλλά και ενόψει των συνθηκών που διαμορφώνονται λόγω της νέας παραγωγής στο τέλος του καλοκαιριού, βρέθηκε στο επίκεντρο της ερώτησης κοινοβουλευτικού ελέγχου που κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Όπως σημειώνει ο κ. Μαντάς, λόγω αισθητά μειωμένης ζήτησης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό εξαιτίας της πανδημίας, η αγορά σήμερα έχει μεγάλες αδιάθετες ποσότητες και βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τεράστια «συσσώρευση πλεονασμάτων της προηγούμενης εσοδείας». Αποτέλεσμα των συνθηκών αυτών είναι εδώ και καιρό οι τιμές παραγωγού να συμπιέζονται σε όλο και χαμηλότερα επίπεδα, τη στιγμή που ο αγροτικός κόσμος ήδη προετοιμάζεται για τη νέα παραγωγή σε λιγότερο από τρεις μήνες.

Δεδομένου ότι οι εκτιμήσεις για φέτος δείχνουν μια ιδιαίτερη καλή και παραγωγική χρονιά, σύμφωνα με τον βουλευτή Μεσσηνίας «η αγορά κορινθιακής σταφίδας εμφανώς οδηγείται σε μία γενικευμένη και χωρίς προηγούμενο κατάρρευση των τιμών του παραγωγού». Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να πλήξει σε σημαντικό βαθμό πολλούς αγρότες, οι οποίοι πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωποι με συνθήκες πολύ μεγάλης προσφοράς και μειωμένης ζήτησης. Το γεγονός αυτό αναμένεται να οδηγήσει τις τιμές σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα και τους παραγωγούς σε συνθήκες που τους είναι σχεδόν αδύνατο οικονομικά να διαχειριστούν.

Προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αυτό, ο βουλευτής συντάσσεται με το αίτημα φορέων του κλάδου και ζητά να υπάρξει ενεργοποίηση της πολιτείας και εκπόνηση «προγράμματος απόσυρσης των πλεονασμάτων», αντίστοιχου αυτού που εφαρμόστηκε στον οινοποιητικό τομέα. Κατά τον κ. Μαντά, αυτή η προσέγγιση είναι «πολλαπλά αποτελεσματική», καθώς λειτουργεί σταθεροποιητικά για το σύνολο της αγοράς, προστατεύοντας τόσο τους παραγωγούς, όσο και τις υγιείς εξαγωγικές επιχειρήσεις, αλλά και τους συνεταιριστικούς φορείς που διαχρονικά και με συνέπεια υποστηρίζουν την αγορά του συγκεκριμένου προϊόντος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα, 14/06/2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:   Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό

 

    Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα

 

Θέμα: «Στήριξη στους παραγωγούς σταφίδας»

Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί,

Παρά τις διαρκείς, συστηματικές και σε σημαντικό βαθμό αποτελεσματικές δράσεις που σχεδιάζει και υλοποιεί η κυβέρνηση εδώ και πάνω από ένα έτος για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, είναι γεγονός ότι τα πλήγματα που έχουν δεχθεί πολλοί τομείς της οικονομίας είναι καίρια και σημαντικά. Το τελευταίο διάστημα έντονη ανησυχία έχει προκληθεί στον αγροτικό κόσμο αναφορικά με την πορεία που φαίνεται ότι θα ακολουθήσει η κορινθιακή σταφίδα, ένα από τα σημαντικότερα τοπικά προϊόντα με μεγάλο εξαγωγικό αποτύπωμα.

Πιο συγκεκριμένα και με βάση τα στοιχεία που διαθέτουν οι αρμόδιοι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι παραγωγοί, γίνεται φανερό ότι υφίσταται μεγάλη συσσώρευση πλεονασμάτων της προηγούμενης εσοδείας, λόγω αισθητά μειωμένης ζήτησης κατά το προηγούμενο διάστημα, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εξαγωγών. Το γεγονός αυτό οδηγεί τις τιμές παραγωγού σταθερά σε όλο και χαμηλότερα επίπεδα, τη στιγμή που ο αγροτικός κόσμος ήδη προετοιμάζεται για τη νέα παραγωγή σε λιγότερο από τρεις μήνες. Δεδομένου ότι με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις, η φετινή χρονιά αναμένεται να είναι ιδιαίτερα καλή από πλευράς παραγωγής, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι η αγορά κορινθιακής σταφίδας οδηγείται σε μία γενικευμένη και χωρίς προηγούμενο κατάρρευση των τιμών του παραγωγού, με εφιαλτικές επιπτώσεις για πολλούς αγρότες, οι οποίοι αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με οικονομικές συνθήκες που τους υπερβαίνουν και τις οποίες είναι σχεδόν αδύνατο να διαχειριστούν.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις είναι απαραίτητο να υπάρξει ενεργοποίηση της πολιτείας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με ουσιαστικό τρόπο η κατάσταση στην οποία οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια η αγορά της κορινθιακής σταφίδας. Μια καθοριστική και καίρια λύση που προτείνεται αφορά στην άμεση εφαρμογή προγράμματος απόσυρσης των πλεονασμάτων, με τρόπο ανάλογο αυτού που εφαρμόστηκε στον οινοποιητικό τομέα (“απόσταξη κρίσης” – “πράσινος τρύγος”). Μια τέτοια προσέγγιση είναι πολλαπλά αποτελεσματική, καθώς αφενός προστατεύει τη τιμή του παραγωγού και αφετέρου διασφαλίζει ικανοποιητικές συνθήκες για τις υγιείς εξαγωγικές επιχειρήσεις, λειτουργώντας σταθεροποιητικά για το σύνολο της αγοράς. Ταυτόχρονα όμως ανακουφίζει και τους συνεταιριστικούς φορείς που στέκονται στο πλευρό των παραγωγών πληρώνοντας όλη την ποσότητα σταφίδας που έχουν λάβει μέχρι σήμερα και οι οποίοι διαχρονικά και με συνέπεια υποστηρίζουν την αγορά του συγκεκριμένου προϊόντος.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

  1. Στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας, ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη στήριξη της αγοράς της κορινθιακής σταφίδας, τόσο σε επίπεδο παραγωγού, όσο και σε επίπεδο συνεταιρισμών και εξαγωγικών επιχειρήσεων;
  1. Εξετάζει η κυβέρνηση την εφαρμογή προγράμματος απόσυρσης των πλεονασμάτων κορινθιακής σταφίδας, στα πρότυπα του προγράμματος που εφαρμόστηκε στον οινοποιητικό τομέα;
  1. Ποιες άλλες ενέργειες προγραμματίζονται ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση των τιμών παραγωγού το επόμενο διάστημα, λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης συσσώρευσης πλεονασμάτων κορινθιακής σταφίδας;

Ο ερωτών βουλευτής

Περικλής Π. Μαντάς

Βουλευτής Μεσσηνίας