Τις προϋποθέσεις για την ηγεμονία της Αριστεράς στη μεταμνημονιακή εποχή επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, σε άρθρο του στην «Αυγή της Κυριακής».
Ο κ. Χαρίτσης τονίζει ότι το κρίσιμο τώρα είναι ποιος θα διαχειριστεί την επόμενη μέρα, καθώς μπαίνουμε σε μία περίοδο αναδιάταξης των πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών, στην οποία τίθεται ξανά το ζήτημα της ηγεμονίας, «ποιες δηλαδή δυνάμεις θα καθορίσουν την πορεία της χώρας τις επόμενες δεκαετίες και πάνω σε ποιο πρόγραμμα». Σημειώνει ότι «περισσότερο ίσως και από το 2015 δημιουργούνται τώρα οι προϋποθέσεις για τη συγκρότηση μίας πλειοψηφικής κοινωνικής συμμαχίας γύρω από τα βασικά προτάγματα της Αριστεράς που θα της επιτρέψει να δώσει με αξιώσεις τη μάχη για την ηγεμονία και να είναι εκείνη που θα αφήσει το στίγμα της στη μεταμνημονιακή Ελλάδα».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας δίνει έμφαση στα τέσσερα επίδικα που θα κρίνουν αυτή την μάχη: της οικονομίας, της δημιουργίας ισχυρού κοινωνικού κράτους και της προοδευτικής αναδιοργάνωσης της δημόσιας διοίκησης, των θεσμικών τομών προς όφελος της λαϊκής πλειοψηφίας και της αλλαγής προσανατολισμού στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας.
Στο οικονομικό πεδίο, η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου βρίσκεται στον πυρήνα της Αναπτυξιακής Στρατηγικής που εκπόνησε η κυβέρνηση. Στο επίκεντρο της διαδικασίας παραγωγικού μετασχηματισμού τίθεται η εργασία. «Απέναντι στη διαρκή απαξίωση της εργασίας που θέλει η νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία, η Αριστερά προωθεί τη δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των εργαζομένων με πολιτικές όπως η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού» τονίζει ο κ. Χαρίτσης.
Για το δεύτερο επίδικο, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση αυξάνει τις κοινωνικές δαπάνες, δρομολογεί νέες προσλήψεις προσωπικού για την ενίσχυση της υγείας και της παιδείας και προχωρά σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις που κατοχυρώνουν τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης. Στον αντίποδα, όπως τονίζει, «η αξιωματική αντιπολίτευση και όσοι στοιχίζονται πίσω της, εξαγγέλλουν τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και την εκχώρηση κρίσιμων λειτουργιών του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα».
Αναφορικά με τις θεσμικές τομές, σημειώνει ότι πέρα από τη δημόσια διοίκηση, εκτείνονται στην κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων και ελευθεριών για όλους τους πολίτες, στη διεύρυνση της δημοκρατίας και την καθιέρωση θεσμών άμεσης δημοκρατίας.
Για το επίδικο της αλλαγής προσανατολισμού στην εξωτερική πολιτική της χώρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση προχωρά στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων με τις γειτονικές χώρες, κατοχυρώνοντας στην πράξη τα εθνικά συμφέροντα, προωθεί την οικονομική συνεργασία στα Βαλκάνια με όρους ισοτιμίας και συνανάπτυξης και οικοδομεί συμμαχίες στην Ευρώπη με στόχο την επαναφορά της αλληλεγγύης». Αντιθέτως, όπως τονίζει, «η αξιωματική αντιπολίτευση ηγείται μίας ετερόκλητης συμμαχίας με θέσεις που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην εθνικιστική αναδίπλωση και την καθήλωση της χώρας στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων».
Ο κ. Χαρίτσης κλείνει την παρέμβασή του τονίζοντας ότι την επόμενη περίοδο «ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να δημιουργήσει ένα πλατύ μέτωπο απευθυνόμενος σε όλους όσοι αντιλαμβάνονται την ιστορική σημασία της μετάβασης στη μεταμνημονιακή εποχή. Αυτή είναι η πιο σημαντική υπηρεσία που καλούμαστε να φέρουμε σε πέρας τον επόμενο χρόνο όπου σε μια σειρά εκλογικές μάχες ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υπερασπιστεί το δικαίωμα της ελληνικής κοινωνίας να ατενίσει το μέλλον με θετικό βλέμμα και αισιοδοξία».
Άρθρο του Αλέξη Χαρίτση – Αν. Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης στην ”Αυγή της Κυριακής”