Σάββατο
23
Νοέμβριος
TOP

Πώς θα ενεργοποιηθεί το χρηματοδοτικό εργαλείο 200 εκατ. για τους αγρότες

Τον Ιανουάριο αναμένεται η ενεργοποίηση ενός ακόμα χρηματοδοτικού εργαλείου για τον αγροτικό κόσμο που σε πρώτη φάση εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 200 εκατ. ευρώ και αφορά τη διευκόλυνση της δανειοδότησης επενδύσεων πάγιου εξοπλισμού. Την ίδια ώρα, εξελίξεις αναμένονται και στο πεδίο του εγγυητικού ταμείου, με τη σχετική πρόσκληση προς τα πιστωτικά ιδρύματα να τοποθετείται στο προσεχές διάστημα.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά το νέο πακέτο χρηματοδότησης επενδύσεων παγίου εξοπλισμού, στο πεδίο των οποίων περιλαμβάνονται και τα φωτοβολταϊκά πάρκα, αποτελεί αποκλειστική στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), που για πρώτη φορά προχωρά σε απευθείας ενίσχυση του αγροτικού κόσμου.

 «Πιο ευνοϊκοί όροι» 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει, μιλώντας στη «Ν», ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, Κώστας Σκρέκας, «η ΕΤΕπ δανειοδοτεί όλο το ποσό στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα και αυτά εν συνεχεία τα διαθέτουν στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς. Επί της ουσίας εξασφαλίζεται φθηνότερος δανεισμός για τις τράπεζες σε σχέση με αυτόν που επιτυγχάνεται από τη διατραπεζική αγορά, με αποτέλεσμα τα ιδρύματα να μπορούν να εξασφαλίσουν πιο ευνοϊκούς όρους στους αγρότες».

Χθες, σε συνάντηση που πραγματοποίησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ, Γιάννης Τσακίρης, με τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, Άντριου ΜακΝτάουελ, οριστικοποιήθηκε η σχετική συμφωνία, με το πακέτο χρηματοδότησης να ξεκινά με κουμπαρά τα 170 εκατ. ευρώ με προοπτική να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν στο πλαίσιο της συνάντησης, τα δάνεια θα έχουν σταθερό επιτόκιο, διάρκεια αποπληρωμής με ορίζοντα 15 χρόνια και πενταετή περίοδο χάριτος.

Παράλληλα, οι πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής φέρεται να έχει οριστεί κατώτατο πλαφόν στις 15.000, ενώ ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες στο πλαίσιο των οποίων μπορεί να περιλαμβάνεται και ανώτατο όριο δανειοδότησης.

Η φιλοσοφία πάντως του νέου εργαλείου κινείται τόσο στον άξονα του περιορισμού του κόστους παραγωγής και δη της ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και στο πεδίο του περιβαλλοντικού «αποτυπώματος» των εκμεταλλεύσεων.

 Δυνατότητα συνδυασμού 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Σκρέκας στη «Ν», η πρόθεση είναι ο μηχανισμός αυτός να ενεργοποιηθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι η αξιοποίηση αυτού του εργαλείου μπορεί να συνδυαστεί με άλλα χρηματοδοτικά μέτρα από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, όπως τα σχέδια βελτίωσης, καθώς βέβαια και να «κουμπώσει» και με τις παροχές του Ταμείου Αγροτικών Εγγυήσεων, η λειτουργία του οποίου τοποθετείται επίσης στην έναρξη της νέας χρονιάς.

«Δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες να συνδυάσουν τα κεφάλαια από διαφορετικά πακέτα στήριξης, ώστε να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς στην εκμηχάνιση και τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής, βελτιώνοντας περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα του εγχώριου πρωτογενούς τομέα», επισημαίνει ο ίδιος.

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά την πορεία που καταγράφεται σχετικά με το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, που αποτελεί ακόμα μια σύμπραξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός των προσεχών ημερών θα συσταθεί η σχετική επενδυτική ομάδα, επικεφαλής της οποίας φέρεται να αναλαμβάνει ο κ. Γρηγόρης Βάρρας, ο οποίος σύντομα θα οριστεί ως νέος πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Πληρωμών των Κοινοτικών Ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ). Κατόπιν αυτού αναμένεται να προκηρυχθεί η σχετική πρόσκληση, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής των τραπεζών που θα συμμετέχουν στο εγχείρημα.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τα προβλεπόμενα, η ΕΤΕπ θα παρέχει εγγυήσεις στις τράπεζες, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου δανείων προς γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις. Η προίκα του Ταμείου αφορά αρχικά 80 εκατ. ευρώ, τα οποία θα δεσμευθούν από το ΠΑΑ 2014-2020, ενώ τα χρήματα τα οποία προβλέπονται να «πέσουν» στην αγορά δύναται να φτάσουν τα 700 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα δάνεια, τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα ξεκινούν από τις 10.000 ευρώ, θα έχουν χαμηλά επιτόκια και μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής.

Της Δανάης Αλεξάκη    [email protected] 

πηγή: www.naftemporiki.gr