Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Στα 700 δισ. το κόστος της περιβαλλοντικής καταστροφής

Την ανάγκη άμεσης δράσης, προκειμένου να αποφευχθεί η Κλιματική Αλλαγή, υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος προειδοποίησε ότι το κόστος από την καταστροφή του περιβάλλοντος θα μπορούσε να φθάσει έως τα 700 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του αιώνα.

«Η αγορά έχει αποτύχει μέχρι σήμερα να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή. Το κόστος της καταστροφής του περιβάλλοντος, σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας, υπολογίζεται στα 700 δισεκατομμύρια έως το έτος 2100, αν δεν δράσουμε άμεσα» τόνισε, χαρακτηριστικά, από το βήμα του 6ου Delphi Forum.

Δεδομένου αυτού του μεγάλου προβλήματος, εξήγησε ο κ. Στουρνάρας, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις σε πιο πράσινες πρακτικές, σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Ειδική μνεία έκανε και στη θέσπιση αντικινήτρων, με υψηλότερη φορολογία σε επιχειρήσεις που επενδύουν σε μη-πράσινες επενδύσεις (π.χ. πετρέλαιο).

«Οι κεντρικές τράπεζες έχουν δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο, στο οποίο η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας έχει σημαντική παρουσία.  Το δίκτυο προσπαθεί να δημιουργήσει το απαραίτητο πλαίσιο για το «πρασίνισμα της οικονομίας» συνέχισε ο διοικητής της ΤτΕ.

Εξήγησε, πάντως, ότι η εν λόγω μετάβαση χρειάζεται χρόνο προσαρμογής και περιλαμβάνει «την αλλαγή του χαρτοφυλακίου σε πράσινα ομόλογα, σε επενδύσεις με πράσινο προσανατολισμό και χαμηλότερη έκθεση σε προϊόντα που ανήκουν στις καφέ μορφές ενέργειας».

Στο ίδιο πάνελ, έδωσε το «παρών» και ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη επίλυσης της Κλιματικής Αλλαγής πριν το 2050. «Στην Ελλάδα κατά τους θερινούς μήνες η μέση αύξηση της θερμοκρασίας τα τελευταία 50 χρόνια αγγίζει τους 2.5-3 βαθμούς κελσίου.  Η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

Και πρόσθεσε: «Η επίλυση του προβλήματος είναι κοστοβόρα. Παρατηρούμε έλλειψη παιδείας στα ζητήματα του περιβάλλοντος. Πρέπει να γνωρίζουμε από τι ζούμε και από τι κινδυνεύουμε. Πρέπει να γίνουμε πιο “τσιγκούνηδες” με τους φυσικούς μας πόρους. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το ζητούμενο πλέον και προς τα εκεί πάμε όλοι μαζί στον πλανήτη».

ΠΗΓΗ