Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Τέλος το “Πάσχα στο χωριό” για να ανοίξει ο τουρισμός και η εστίαση τον Μάιο – Τετάρτη οι εισηγήσεις, Παρασκευή οι αποφάσεις

Το επιδημιολογικό ρίσκο με την απελευθέρωση των μετακινήσεων το Πάσχα, σε συνδυασμό με την έναρξη του τουρισμού στις 14 Μαΐου, κάνουν το Μαξίμου και τους λοιμωξιολόγους ιδιαιτέρως επιφυλακτικούς προκειμένου να ανάψουν το πράσινο φως για ταξίδια από νομό σε νομό.

Μια ενδεχόμενη αύξηση της διασποράς της διασποράς θα προκαλούσε ακόμη σοβαρότερα προβλήματα στο σύστημα υγείας και θα έθετε σε κίνδυνο το άνοιγμα του τουρισμού. “Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας”, είπε ο Αρχιεπίσκοπος μετά την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, δείχνοντας το κλίμα που επικρατεί στην κυβέρνηση.

Παράλληλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει αμέσως μετά το Πάσχα να ξεκινήσει η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Στις 10 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι στην εστίαση, οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα επιστρέψουν με self – test στα θρανία τους, ενώ δεν αποκλείεται εκείνη την ημέρα να επαναλειτουργήσουν τα Mall και τα κέντρα αισθητικής.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν πως το Πάσχα θα το περάσουν οι πολίτες στα αστικά κέντρα, καθώς δεν θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Δεν αποκλείεται οι τελικές εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων να ανακοινωθούν την Τετάρτη, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να αρχίζει να ξεδιπλώνεται το σχέδιο της κυβέρνησης για το “Πάσχα στην Πόλη”.

6 στους 10 θέλουν Πάσχα στο χωριό

Ωστόσο οι πολίτες κουρασμένοι από τα περιοριστικά μέτρα ανέμεναν να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα στις ιδιαίτερές τους πατρίδες. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Alco για το Open το 62% τονίζει πως θα πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό την Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 29% και το 9% δεν απαντά.

Οι ειδικοί εμφανίζονται αρνητικοί στην απελευθέρωση των μετακινήσεων με τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη να τονίζει στον ΣΚΑΙ πως δεν θα πρέπει την συγκεκριμένη στιγμή να υπάρξει κανένα ρίσκο. “Λέω εδώ και καιρό “όχι” στη μαζική μετακίνηση πληθυσμού το Πάσχα, καθώς ενώ η διασπορά παραμένει υψηλή, θα αυξηθούν πολύ οι ενεργές επαφές και είναι προτιμότερο να μην το ρισκάρουμε”.

Φόβος από την περιφέρεια για τις μετακινήσεις

Το ενδεχόμενο των μετακινήσεων προς τα χωριά το Πάσχα πυροδότησε την έντονη ανησυχία των πολιτών που ζουν στην περιφέρεια καθώς φοβούνται την μεταφορά του επιδημιολογικού φορτίου που θα προκαλέσουν οι επισκέπτες. Τα μηνύματα αυτά έχουν μεταφερθεί και στο Μαξίμου από τις τοπικές αρχές των περιοχών, που εκφράζουν την αγωνία πως στην περίπτωση διασποράς του κορονοϊο,ύ το σύστημα υγεία που υπάρχει στην περιφέρεια δεν είναι τόσο ισχυρό ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε μια πιθανή έξαρση της πανδημίας.

Αρνητικός εμφανίστηκε στο Mega και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θανάσης Δημόπουλος “Υπάρχει ισχυρή πίεση στους νοσηλευόμενους και στις ΜΕΘ. Παρότι η κατάσταση δεν έχει ξεφύγει, εξακολουθεί να υπάρχει αύξηση των περιστατικών. Το πρόβλημα υπάρχει. Να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση”.

Μοντέλο Χριστουγέννων το Πασχαλινό τραπέζι

Το πιθανότερο σενάριο για το πασχαλινό τραπέζι είναι να ισχύσουν τα μέτρα που είχε λάβει η κυβέρνηση τα Χριστούγεννα την Πρωτοχρονιά. Οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα επιτραπούν, όπως γίνεται τις Κυριακές, ενώ μέχρι δύο οικογένειες θα μετέχουν στο εορταστικό τραπέζι που γίνεται παραδοσιακά σε εξωτερικούς χώρους και αυτό είναι θετικό, καθώς έτσι μειώνεται και το ενδεχόμενο διασποράς της νόσου.

“Είναι άλλο πράγμα να πάμε με την οικογένεια μας να περάσουμε Πάσχα στο εξοχικό και άλλο να κάνουμε εκδρομή σε διάφορες περιοχές με παρέα”, τόνισε στον ΣΚΑΙ το μέλος της επιτροπής Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε, πως μια “μαζική έξοδος θα συντελέσει στην ανατροπή όλης της προσπάθειας που έχουμε κάνει”.

Στις 21:30 η Ανάσταση

Το πρωί συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος μέσω τηλεδιάσκεψης προκειμένου να συζητήσει το ζήτημα της λειτουργίας των εκκλησιών το Πάσχα. Το ζήτημα συζητήθηκε στην συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο στο περιθώριο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην βουλή για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκείνο που προτείνεται στην εκκλησία είναι η διεξαγωγή των ακολουθιών της Αποκαθήλωσης, του Επιταφίου και της Ανάστασης να γίνει στους εξωτερικούς χώρους των ναών με την παρουσία των πολιτών τηρώντας αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας. Επίσης για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός η Αναστάσιμη ακολουθία να πραγματοποιηθεί νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 21:30 το βράδυ αντί για τα μεσάνυχτα.

Ο κ Ιερώνυμος εμφανίστηκε θετικός ωστόσο την τελική απόφαση όπως είπε, θα την λάβει η ΔΙΣ “Βρήκαμε μια λύση, να κάνουμε ένα συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με μέτρα και περισσότερη ελευθερία”. Όσον αφορά την περιφορά του Επιταφίου ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως “θα γίνει γύρω από τον ναό”.

Αξίζει να σημειωθεί πως πέρσι το Πάσχα οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας έγιναν κεκλεισμένων των θυρών με τους πολίτες να κάνουν Ανάσταση στα μπαλκόνια τους, λόγω του αυστηρού lockdownπου υπήρχε.

www.thetoc.gr