Δευτέρα
25
Νοέμβριος
TOP

Το δύσκολο καλοκαίρι του 2020…

Στα προβλήματα που αφήνει πίσω του ο Covid-19 για το ελληνικό καλοκαίρι του 2020 προστίθεται και η επάνοδος των τουρκικών προκλήσεων.

Το χειρότερο σενάριο για το καλοκαίρι του 2020 θα ήταν μια πιθανή έστω και ήπια αναζωπύρωση της επιδημίας σε διάφορα ελληνικά θέρετρα με ό,τι αυτό θα σημάνει από πλευράς πανικού σε συνδυασμό με κάποιο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο…

Το πρώτο δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο ενώ για το δεύτερο οι πιθανότητες αυξάνονται κατακόρυφα μετά τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις.

Όπως είναι γνωστό πριν λίγες μέρες  η εφημερίδα της κυβέρνησης της Τουρκίας δημοσίευσε το αίτημα της κρατικής τουρκικής εταιρείας πετρελαίου για έρευνες σε 24 τεμάχια νότια της Ρόδου και μέχρι την Κρήτη.

Η ενέργεια αυτή αποτελεί συνέχεια του σχεδίου του Τουρκολιβυκού Συμφώνου, αλλά και της κατάθεσης χαρτών από πλευράς της Τουρκίας στον ΟΗΕ.

Η Τουρκία επανέρχεται στις προκλήσεις και όσο η οικονομία της θα βρίσκεται σε κρίση και η δημοφιλία του καθεστώτος σε πτώση, ενέργειες σαν αυτή θα κλιμακώνονται εναντίον της χώρας μας.

Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει τεράστιες επενδύσεις (πάνω από 1 δισ. δολ.) στην αγορά ερευνητικών σκαφών και όλα αυτά την ώρα που η οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα και η τουρκική λίρα καταρρέει.

Ο Ερντογάν κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο. Όταν σχεδίαζε τις επενδύσεις αυτές η τιμή του πετρελαίου ήταν πάνω από 100 δολ. το βαρέλι. Το 2020 που έχει αποκτήσει όλο τον εξοπλισμό για σεισμογραφικές έρευνες και γεωτρήσεις η τιμή του πετρελαίου έχει καταρρεύσει. Τούτο σημαίνει πως ακόμη και αν βρεθεί πετρέλαιο κάπου στο Αιγαίο ή τη Ν.Α. Μεσόγειο το κόστος εξόρυξης μπορεί να είναι ασύμφορο…

Περισσότερο ασύμφορο  μπορεί να είναι το κόστος αν βρεθούν υδρογονάνθρακες σε αμφισβητούμενη περιοχή και υπάρξει θερμή αντιπαράθεση με την Ελλάδα και άλλες γειτονικές χώρες…

Παρ’ όλα αυτά το τουρκικό καθεστώς επιμένει. Τούτο συμβαίνει γιατί έχει εγκλωβιστεί σε μια στρατηγική “λαϊκίστικου” μεγαλοϊδεατισμού. Όπως έχουμε ξαναγράψει, αν ο Ερντογάν χάσει την εξουσία κινδυνεύει να υποστεί διώξεις ανάλογες με αυτές που ο ίδιος επέβαλε στους πολιτικούς του αντιπάλους.

Κατά συνέπεια η δημιουργία εξωτερικών απειλών και εχθρών αποτελεί ένα μέσο χειραγώγησης της κοινής γνώμης που το εγκαταλείπει. Η Ελλάδα είναι ο πρώτος στόχος στην κατεύθυνση αυτή.

Στην κλιμάκωση της αντιπαράθεσης που επιχειρεί το θέρος του 2020 προσπαθεί να απομονώσει την Ελλάδα από το πλέγμα των συμμαχιών που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει στη διατήρηση αυτών των δεσμών και να μεθοδεύσει την περαιτέρω εμπλοκή των Ευρωπαίων. Κυρίως όμως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να ενισχύει την αποτρεπτική ισχύ των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Οι τελευταίες εξελίξεις καταδεικνύουν πως το φετινό καλοκαίρι προβλέπεται δύσκολο τόσο λόγω του πλήγματος από την επιδημία στον τουρισμό, όσο και λόγω μιας πιθανής εμπλοκής με την Τουρκία που μετά από ένα μικρό διάλειμμα λόγω επιδημίας επανέρχεται στην κλιμάκωση των προκλήσεων.

Ας είμαστε σε εγρήγορση λοιπόν…

[email protected]