Για «εμμονή σε ιδεοληψίες που είναι επικίνδυνες για το δημόσιο συμφέρον» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλ. Χαρίτσης, στην κατ’ άρθρο συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το σχέδιο νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις. Τόνισε ότι «αντί να αντιμετωπίζει την υπαρκτή ανάγκη για απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών, ούτε σε βελτιώσεις οδηγεί ούτε σε πάταξη της γραφειοκρατίας», ενώ «σε αυτή την περίοδο και με δεδομένη την ανάγκη για υλοποίηση έργων και διαγωνισμών αλλά και ταχύτατη απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ», «υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθεί η δημόσια διοίκηση σε παράλυση».
Ο τομεάρχης Ανάπτυξης έκανε λόγο για «μεγάλες χρηματοοικονομικές απαιτήσεις για την εκτέλεση δημόσιας σύμβασης» και «επιπλέον γραφειοκρατικές υποχρεώσεις και απαιτήσεις ειδικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», που «συμβάλλουν στην συγκεντροποίηση της αγοράς σε λίγους μεγάλους ομίλους». Στηλίτευσε την «εκχώρηση βασικών ελεγκτικών μηχανισμών του Δημοσίου σε ιδιώτες» και κάλεσε την κυβέρνηση να υλοποιήσει το «τριετές πρόγραμμα προσλήψεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση 1500 επιστημόνων, για την ενίσχυση των τεχνικών υπηρεσιών, που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ».
Ο βουλευτής χαρακτήρισε «τεράστια οπισθοδρόμηση» τον «καθορισμό, επί της ουσίας, των κανόνων προστασίας των περιοχών του δικτύου NATURA 2000 από το Υπουργείο Ανάπτυξης», που «οδηγεί στην υποβάθμισή τους και θέτει την χώρα μας εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου». «Αποκαλύπτεται πόσο κίβδηλο είναι το δήθεν φιλο-περιβαλλοντικό προφίλ του κ. Μητσοτάκη» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης.
Ο κ. Χαρίτσης επισήμανε τέλος ότι «η Αναπτυξιακή Τράπεζα, ένας πολύ σημαντικός βραχίονας του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος που δημιουργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ», «έχει αφεθεί αναξιοποίητος από την κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ θα μπορούσε να παίξει το ρόλο του χρηματοδότη των ΜμΕ, που αντιμετωπίζουν ασφυξία ως προς την παροχή ρευστότητας». «Εδώ και ένα χρόνο δεν έχουν ενεργοποιηθεί νέα χρηματοδοτικά εργαλεία» συνέχισε, αντιπαραβάλλοντας ότι με το παρόν σχέδιο νόμου «εγκαθιδρύεται ένα σύστημα υπερσυγκεντρωτικό, διοικητικοκεντρικό σύστημα στην Τράπεζα».