Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Από 1.000 έως 100.000 ευρώ στα μέτρα στήριξης – Πότε και πως θα μοιραστούν

Από την συγκίνηση που προκαλεί ο εορτασμός των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, στην επιστροφή στην σκληρή πραγματικότητα της πανδημίας. Μπορεί κυβερνητικές πηγές να διέψευσαν χθες το βράδυ σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας για “παράταση” του Lockdown μέχρι τις 25 Απριλίου, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι αύριο, οι ειδικοί δεν θα ανάψουν το πράσινο φως για να ανοίξει καμία οικονομική δραστηριότητα.

Άγνωστο είναι και το αν αυτό θα γίνει από τις 5 Απριλίου. Το μόνο δεδομένο είναι ότι την επόμενη εβδομάδα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα γνωστοποιήσει το περιεχόμενο ενός νέου πακέτου στήριξης. Ο συνολικός λογαριασμός των μέτρων στήριξης από τα 11,6 δις. ευρώ που είναι σήμερα, θα ανέβει πάνω από τα 13 δις. ευρώ. Μόνο μέσα στον Απρίλιο, θα υπάρξει πρόσθετη ένεση ρευστότητας στην αγορά συνολικού ύψους άνω των 1,3 δις. ευρώ.

Το 1 δις. ευρώ θα είναι ο προϋπολογισμός της 7ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής ενώ στα 300 εκατ. ευρώ προγραμματίζεται να φτάσει ο προϋπολογισμός ενός νέου μέτρου στήριξης ειδικά σχεδιασμένου για τις επιχειρήσεις της εστίασης και του τουρισμού. Το τελευταίο θα δίνει “χρήμα επανέναρξης δραστηριότητας” στους δύο κλάδους που έχουν πληγεί καίρια από την πανδημία προκειμένου όλα να είναι έτοιμα ενόψει της φετινής τουριστικής περιόδου. Μιας περιόδου που όλοι ελπίζουν να ξεκινήσει “δειλά” στο β’ δεκαπενθήμερο του Απριλίου και κανονικά από τα μέσα Μαίου.

Πότε θα δοθεί η Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Η 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα “μοιράσει” επιπλέον 1 δις. ευρώ μέσα στον Απρίλιο ανεβάζοντας τον συνολικό προϋπολογισμό των επτά φάσεων στα 8,3 δις. ευρώ. Τα βασικά χαρακτηριστικά της 7ης φάσης, θα είναι τα εξής:

· Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 θα δοθεί τον μήνα Απρίλιο, με βάση την πτώση τζίρου την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021. Θα συνυπολογιστεί, επομένως, και πάλι ο Ιανουάριος, με βάση τον οποίον δόθηκε η Επιστρεπτέα 6, αντισταθμίζοντας στον μαθηματικό τύπο το αντίστοιχο ποσό για όσους έλαβαν ενίσχυση για τον Ιανουάριο. Στόχος είναι να καλυφθούν συνολικά για το τρίμηνο και όσοι δεν κατάφεραν να μπουν στην Επιστρεπτέα 6, επειδή ενδεχομένως δεν παρουσίαζαν επαρκή μείωση εσόδων τον συγκεκριμένο μήνα, καθώς θυμίζουμε ότι το λιανεμπόριο ήταν για μέρος του Ιανουαρίου ανοικτό. Να σημειωθεί ότι η καταβολή της 6ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής ολοκληρώθηκε χθες.

· Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως το τέλος Αυγούστου 2021, ενώ το υπόλοιπο 50% θα επιστραφεί σε 60 δόσεις από το 2022.

· Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι επιχειρήσεις, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

Παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2021, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς. Η περίοδος αναφοράς θα είναι το πρώτο τρίμηνο του 2020 με την κατάλληλη προσαρμογή, ώστε να ληφθεί υπόψη ότι μέρος του μηνός Μαρτίου 2020 υπήρχαν περιοριστικά μέτρα. Για το ποια θα είναι η περίοδος αναφοράς, θα υπάρξουν λεπτομερέστερες ανακοινώσεις από το οικονομικό επιτελείο.

Το βασικό σενάριο (επειδή ο Μάρτιος του 2020 ήταν μήνας καραντίνας) είναι ότι θα ληφθεί υπόψη ο τζίρος του διμήνου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2020 και αυτός ο τζίρος να προσαυξηθεί κατά τρία δεύτερα ώστε να “ενσωματωθεί” και ο Μάρτιος χωρίς όρους πανδημίας. Φυσικά, θα υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις για τις εποχικές επιχειρήσεις κλπ.

Έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 600 ευρώ (που αντιστοιχεί σε 3 μήνες).

Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα πρέπει να μην έχουν αύξηση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019. Ο συγκεκριμένος όρος, που εισήχθη για πρώτη φορά στην Επιστρεπτέα 6, είναι απαραίτητος, ώστε να διανεμηθούν οι πεπερασμένοι πόροι δίκαια και στοχευμένα σε όσους πλήττονται περισσότερο και για μεγαλύτερη διάρκεια.

Ωστόσο, ο συγκεκριμένος όρος δεν θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, βάσει ΚΑΔ (σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι μεταφορές, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών και λοιποί κλάδοι για τους οποίους ισχύουν περιοριστικά μέτρα σήμερα).

Το μέτρο της επιστρεπτέας διευρύνεται, ώστε να συμπεριληφθούν οι νέες επιχειρήσεις στους άμεσα πληττόμενους κλάδους που έκαναν έναρξη εργασιών από τον Δεκέμβριο 2019 έως και τον Ιανουάριο 2021 και οι οποίες έχουν αποκλειστεί σε κάποιον από τους δύο προηγούμενους κύκλους της Επιστρεπτέας. Αυτές οι επιχειρήσεις θα είναι επιλέξιμες, ανεξαρτήτως τζίρου.

· Το ύψος της ενίσχυσης για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή που πληρούν τα κριτήρια θα είναι ίσο με 1.000 ευρώ.

· Το ύψος ενίσχυσης για τα νομικά πρόσωπα και τις λοιπές ατομικές επιχειρήσεις, θα είναι κατ’ ελάχιστο 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τις 100.000 ευρώ, ανάλογα με το ποσό που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο.

· Θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα όρια για επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα (οι οποίες αναφέρθηκαν ανωτέρω, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου), 1.000 ευρώ χωρίς εργαζομένους, 2.000 ευρώ με έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ με έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για άνω των 20 εργαζομένων.

Οι ωφελούμενοι αναμένεται να ξεπεράσουν τις 300.000 επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 600.000 εργαζομένους.

ΠΗΓΗ