Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Αυτές… είναι οι λύσεις που έρχονται για τους δασικούς χάρτες – Τι αποκάλυψε ο υφυπ. Περιβάλλοντος στο BEST (video)

Ως ζήτημα «Εθνικής σημασίας» χαρακτήρισε να αποκτήσει η χώρα μας δασικούς χάρτες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, καθώς, όπως είπε, «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν διαθέτει δασολόγιο ούτε κτηματολόγιο.»

Οι παλιές δασικές εκτάσεις που στην πορεία έγιναν αγροτικές τώρα αναρτώνται στους χάρτες σαν δασικές. Επίσης οι εκτάσεις που ήταν χωράφια και έγιναν δάση επίσης δεν αποδεσμεύονται. Προβλήματα παραμένουν και με τα βοσκοτόπια στα νησιά που δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας. Ακόμη υπάρχει μεγάλος αριθμός σφαλμάτων και ανακριβειών ενώ τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που έχουν διαμορφωθεί, μεσούσης μάλιστα της πανδημίας του κορωνοϊού, για την κατάθεση των ενστάσεων-αντιρρήσεων (μέχρι τον Μάη) οδηγούν σε απόγνωση χιλιάδες ιδιοκτήτες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός αγροτών να κινδυνεύει να χάσει τις αγροτικές επιδοτήσεις. Αυτά είναι μερικά από τα μείζονα ζητήματα που αφορούν στους δασικούς χάρτες για τους οποίους ο υφυπουργός περιβάλλοντος τόνισε πως «Είμαστε υπερήφανοι που για πρώτη φορά που επιτέλους για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει αναρτημένους τους δασικούς χάρτες για το 100% της ελληνικής επικράτειας. Βεβαίως υπάρχουν και σφάλματα…» είπε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του BEST και υπογράμμισε πως «Παραλάβαμε ένα χάος! Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναρτήσει χάρτες για το μισό της χώρας και ήδη 175.000 Έλληνες πολίτες που προσέφυγαν στις δασικές υπηρεσίες προβάλλοντας αντιρρήσεις, ζήτημα εάν είχαν εξεταστεί οι 20.000! Εμείς φτιάξαμε το νόμο 4685 και είπαμε ότι θα πρέπει η δημόσια διοίκηση να εντάξει στις πληροφορίες που έχει διοικητικές πράξεις, συμβόλαια, πράξεις χαρακτηρισμού και ένα σωρό άλλες έτσι ώστε οι πολίτες να μην τρέχουν να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες!

Δίνουμε μια παράταση 6 μηνών στη συνέχεια του έργου, ώστε οι πολίτες να μην τρέχουν, η δημόσια διοίκηση ενδογενώς θα διορθώσει τα σφάλματα όπου κι αν υπάρχουν. Υπάρχουν σφάλματα ειδικά σε περιοχές όπου έχουμε άλυτα προβλήματα εδώ και δεκαετίες: Κρήτη, Δωδεκάνησα, τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, το Ιόνιο και η Μάνη.»

Ακολούθως απαρίθμησε ορισμένα βασικά προβλήματα που πρέπει άμεσα να επιλυθούν: ιδιοκτησιακό, εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις και δασωμένοι αγροί.

Σε επίπεδο δασικών εκτάσεων είπε «πως θα εξακολουθούν να διατηρούν το χαρακτήρα που αρχικά είχαν. Τα υπόλοιπα ζητήματα θα τα λύσουμε με νομοθετική οριζόντια ρύθμιση.»

«Άλλαξε το δόγμα» είπε χαρακτηριστικά εκφράζοντα την σιγουριά πως θα λυθούν όλα τα προβλήματα. «Τα προβλήματα που σας ανέφερα ανάγονται πολύ πίσω στο παρελθόν. Στη Νότια Εύβοια εντοπίσαμε προβλήματα από το 1831, στην Κρήτη και στη Μάνη ανάγονται στο 1855! Ήρθε η ώρα αυτό το κράτος σχεδόν μετά από 200 χρόνια να κάνει τη δουλειά του σωστά.»

Ενώ κλείνοντας τόνισε πως «Χάρη στους δασικούς χάρτες απελευθερώνουμε εκτάσεις, που δεν είναι δασικές, για καλλιέργεια και για επενδύσεις»